24 Απρ 2024
READING

Γιατί η Septem εξαγόρασε την Έλιξις

4 MIN READ

Γιατί η Septem εξαγόρασε την Έλιξις

Γιατί η Septem εξαγόρασε την Έλιξις

Δυναμική ενίσχυση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου και στο βάθος εξαγωγές

Τον Ιούνιο του 2009, ο χημικός-οινολόγος Σοφοκλής Παναγιώτου με τον οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου αποφάσισαν να δημιουργήσουν στο Ωρολόγιο Εύβοιας την πρότυπη Μικροζυθοποιία Septem με σκοπό τη διάθεση φρέσκιας, μη παστεριωμένης μπίρας. Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε λόγω ονόματος (“septem” στα λατινικά σημαίνει επτά, που είναι ο αριθμός της δημιουργίας), να παραχθούν επτά διαφορετικές μπίρες, μία για κάθε ημέρα της εβδομάσας, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανέπτυξε 12 προϊόντα και κάποια ακόμη limited edition που πλέον έχουν αποσυρθεί. Και τώρα έρχονται να προστεθούν και οι κωδικοί της Έλιξις, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της από την Septem.

Οι οινολόγοι αφιερώνουν τη ζωή τους στην αναζήτηση της τέλειας δομής και ισορροπίας των κρασιών τους, προκειμένου να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, του μικροκλίματος και της εσοδείας. Την ίδια φιλοσοφία εφάρμοσε ο Σοφοκλής Παναγιώτου στην παραγωγή των προϊόντων της Μικροζυθοποιίας Septem -εργαζόταν εξάλλου ως οινολόγος επί 13 χρόνια-, πιστεύοντας ότι ο λυκίσκος είναι το “σταφύλι” της μπίρας και επιλέγοντας αποκλειστικά ολόκληρα άνθη μοναδικών ποικιλιών από όλο τον κόσμο.

Πώς αναπτύχθηκε η Septem

Η εταιρεία αξιοποιώντας τον αρωματικό και γευστικό πλούτο της βύνης και του λυκίσκου, αναζητά διαχρονικά και δημιουργεί νέες διαφοροποιημένες γεύσεις, παράγοντας αποκλειστικά μη παστεριωμένη μπύρα, προκειμένου να μην αλλοιωθούν τα γευστικά χαρακτηριστικά της με τη θερμική κατεργασία της παστερίωσης. Πάντα με τη λογική ότι η μπίρα δεν είναι απλά ένα δροσιστικό καλοκαιρινό ποτό, αλλά ένα προϊόν που προσφέρει γαστρονομική απόλαυση, όπως αντίστοιχα το κρασί, το malt whisky και ο καφές.

Με αυτή τη λογική η Septem πορεύτηκε με σταθερά βήματα σε ελληνικό έδαφος, κυρίως στην αγορά horeca. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2016, ξεκίνησε η συνεργασία της εταιρείας με την Καρούλιας, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανοδική τάση των προϊόντων της Μικροζυθοποιίας Septem στην ελληνική αγορά, τόσο βασιζόμενη στο δίκτυό της, όσο και με τις ενέργειες που θα σχεδιαστούν.

Ως αποτέλεσμα, από τα 1,2 εκατ. ευρώ τζίρο που εμφάνισε το 2019, ανέβηκε στα 1,75 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ η παραγωγή της σε προϊόντα ζύθου είναι αρκετά πιο πάνω από τα 370.000 λίτρα στις μονάδες παραγωγής της στο Αυλωνάρι της Κύμης.

Σήμερα εξάγει τις μπίρες της σε 13 χώρες όπως η Κύπρος, οι Η.Π.Α., η Αγγλία, αλλά και χώρες με παράδοση στη ζυθοποιία όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ ετοιμάζεται μέσα στο 2023 η είσοδος η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, με τον σχεδιασμό να έχει, ήδη, ξεκινήσει μέσα στο 2022, καθώς ειδικά η αγορά τις Ιαπωνίας κρίνεται ως πολύπλοκη και δύσκολη.

Η απόκτηση της Έλιξις

Φιλοδοξώντας να διευρύνει περαιτέρω το προϊόντικό της χαρτοφυλάκιο, και ύστερα από εξάμηνες διαπραγματεύσεις, ολοκλήρωσε τον Μάρτιο την εξαγορά της μικροζυθοποιίας Έλιξις στη Χαλκίδα, που παράγει και διαθέτει στην αγορά τα σήματα Delphi Beer και Marea. Πέρυσι η εταιρεία συμφερόντων Παντελή Αβραμίδη είχε κύκλο εργασιών 119.321,28 ευρώ.

Η εξαγορά αφορά στο 100% της Έλιξις συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών εγκαταστάσεών της στην Χαλκίδα και τα δικαιώματα των δύο σημάτων, όπως και των υποχρεώσεων και των απαιτήσεων. Η Έλιξις θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομη οντότητα αφού δεν υπάρχει προοπτική συγχώνευσης με την Septem για την επόμενη πενταετία.

Η απόκτηση του μικροζυθοποιείου της Έλιξις στην Χαλκίδα ανοίγει νέες παραγωγικές δυνατότητες όπως και νέα δυναμική στις εξαγωγές. Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής των συνταγών ενώ έχουν τοποθετηθεί σύγχρονος εξοπλισμός για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων.

Ο μελλοντικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την παραγωγή κάποιων ειδικών κωδικών, όπως μπίρα χωρίς αλκοόλ που σήμερα δεν παράγεται στη μονάδα της Septem αλλά και η ενδυνάμωση του brand Delphi, το οποίο είναι δημοφιλές στο καταναλωτικό κοινό. Συνολικά, σε ορίζοντα τριετίας στόχος είναι ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου της Έλιξις με επτά ή οκτώ νέα προϊόντα, με την παράλληλη προώθησή τους στο εξωτερικό μέσα από το δίκτυο της Septem.

Μέσα σε ένα πεδίο σκληρού ανταγωνισμού, όπου κυριαρχούν mainstream μπίρες από μεγάλους παίκτες όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η αναπτυξιακή αντίδραση της Septem να συμπράξει με την Έλιξις, καταδεικνύει μια δυναμική η οποία είναι εκεί και περιμένει να εκδηλωθεί περαιτέρω. Άλλωστε το 2,5% μερίδιο που καταλαμβάνουν οι 70 περίπου μικροζυθοποιίες στην ελληνική επικράτεια δείχνει με τη σειρά του ότι το καταναλωτικό κοινό μπορεί να αρέσκεται στο mainstream, περιμένει ωστόσο και διαφορετικά, premium και με αίσθηση χειροποίητου προϊόντα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.