26 Απρ 2024
READING

Πώς ο Μέγα Γύρος κατέκτησε τον κόσμο

6 MIN READ

Πώς ο Μέγα Γύρος κατέκτησε τον κόσμο

Πώς ο Μέγα Γύρος κατέκτησε τον κόσμο

Η εταιρεία ενισχύει ξανά το αποτύπωμα εξωστρέφειάς της

Η εταιρεία που έμαθε σε 22 χώρες σε όλο τον κόσμο το δημοφιλές ελληνικό street food, επενδύει περαιτέρω στο εξωστρεφές προφίλ της με μια νέα πειραματικού χαρακτήρα παραγωγική μονάδα γύρου στις Η.Π.Α. την ίδια στιγμή που διευρύνει το δίκτυο διάθεσης των καινοτόμων προϊόντων της στην εγχώρια λιανική.

Η διείσδυση στην αμερικανική αγορά και η δημοφιλία των προϊόντων της Μέγα Γύρος, οδήγησε τη διοίκηση στην απόφαση να δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2023, στην περιοχή της Νέας Υόρκης μία μικρή πειραματικού χαρακτήρα παραγωγική μονάδα γύρου, που στην πλήρη ανάπτυξή της εκτιμάται ότι θα έχει πωλήσεις 6 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει και μια πολύ μεγαλύτερη επένδυση, ύψους 20 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία πλέον ενός μεγάλου εργοστασίου.

Ήδη έχουν εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη τα βασικά στελέχη από την Αθήνα και η παραγωγική λειτουργία της μονάδας θα είναι ρομποτική. Η κίνηση αυτή είναι η τρίτη στην εξέλιξη της εταιρείας, η δεύτερη ήταν η ανάπτυξη ενός ισχυρού εξαγωγικού δικτύου, που περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις ευρωπαικές χώρες, την Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται, εκτός από την ισχυρή εξαγωγική δυναμική, και στη βελτίωση της θέσης της στην εσωτερική αγορά, δεδομένου ότι έχει βελτιώσει το δίκτυο των πωλήσεων της σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ η τελευταία συμφωνία είναι η διάθεση των προϊόντων της μέσω των σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης.

Ο Νίκος Λούστας

Γεννημένος στη Φλώρινα και με σπουδές στον τομέα της Γεωλογίας, ο Νίκος Λούστας χάρη στον ανήσυχο χαρακτήρα του αποφάσισε να ασχοληθεί με τον χώρο των τροφίμων δημιουργώντας στη Θεσσαλονίκη μια βιοτεχνία κρέατος, η οποία επεξεργαζόταν γύρους και σουβλάκια. Μαζί με τον Γκίλι Λεβί μπήκε μέτοχος στην Gilli Diet και αργότερα δημιούργησε το πρώτο δικό του εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη.

Τα εγκατέλειψε όλα όμως και πήρε τον δρόμο για την Αθήνα, όπου γνωρίστηκε με την οικογένεια Νίκα των γνωστών αλλαντικών. Με την οικογένεια Νίκα, τους Δαυίδ και τη συνδρομή ενός fund κατάφερε να ιδρύσει την εταιρεία Ελληνικός Γύρος, σε μια πρώτη προσπάθεια βιομηχανοποιημένου γύρου, την οποία και πούλησε μετά από κάποια χρόνια.

To 2007 ίδρυσε στον Ασπρόπυργο Αττικής τη μονάδα παραγωγής της Mega Yeeros, το πιο σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας και συσκευασίας παρασκευασμάτων κρέατος στην Ελλάδα, με έκταση 10.000 τ.μ. Λίγο αργότερα έλαβε την πιστοποίηση ISO22000 για την ασφάλεια των τροφίμων.

Το success story

Ακόμη και εν μέσω κρίσης, η εταιρεία δεν σταμάτησε να παρασκευάζει γύρο από χοιρινό και κοτόπουλο, καλαμάκια, μπιφτέκια και άλλα κρεατοσκευάσματα με τα οποία τροφοδοτούσε όλα τα σουβλατζίδικα της χώρας. Ο ισολογισμός της εταιρείας κατέγραφε άλματα στους τζίρους που άγγιξε και τα 22 εκατ. ευρώ.

Στόχος της εταιρείας από την πρώτη στιγμή ήταν το λασνάρισμα νέων προϊόντων που θα κάνουν ακόμη πιο δημοφιλές το σουβλάκι. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τον γύρο χοιρινό μακεδονικό που εξελίσσεται σε top selling κωδικό της εταιρείας. Και τον επόμενο χρόνο το Mega πολίτικο κεμπάπ, με ανώτερης ποιότητας χοιρινό, αρνί και μοσχάρι με καρυκεύματα, όπως και τον γύρο χοιρινό Θεσσαλονίκης, το μπιφτέκι γεμιστό με γιαούρτι που εγκαινίασε μια ολόκληρη σειρά γεμιστών προϊόντων, σουβλάκι χοιρινό χειροποίητο, αλλά και μοσχαρίσιο γάλακτος.

Στις αρχές του 2013, μάλιστα, η εταιρεία πρωτοπόρησε ιδρύοντας την Ακαδημία Εκπαίδευσης για να προσφέρει υψηλού επιπέδου σεμινάρια εκπαίδευσης και ανάπτυξης στους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης. Με γνώμονα τη συνεχή βελτίωση η Μέγας Γύρος, επενδύει διαρκώς στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως και στις συνεργασίες της με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε ερευνητικά προγράμματα, όπως για την τεκμηρίωση της υπεροχής του υπερψυγμένου γύρου έναντι του νωπού.

Το 2017 διαβλέποντας τη στροφή των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή, λάνσαρε τη σειρά Gluten Free, το γύρο κοτόπουλου Megalicious σε μια light εκδοχή χωρίς γλουτένη, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 καινοτόμησε δημιουργώντας τη σειρά Mega Meetless με προϊόντα 100% φυτικής προέλευσης.

Η είσοδος στην αμερικανική αγορά

Τον Μάρτιο του 2014, η εταιρεία έκανε το μεγάλο βήμα, εγκαινιάζοντας ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο 5.000 τ.μ. στο Νιού Τζέρσεϊ των Η.Π.Α. και έγινε η πρώτη βιομηχανία γύρου με δύο εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Με το brand πλέον “Mega Yeeros”, τον Απρίλιο του 2015, η εταιρεία επέκτεινε των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της με την υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας με την Landamark Group, για 40 καταστήματα στον Περσικό Κόλπο. Λίγους μήνες μετά, το εργοστάσιο στην Αμερική επένδυσε επιπλέον 1 εκατ. δολάρια για νέα γραμμή παραγωγής.

Στο 46% του κύκλου εργασιών οι εξαγωγές το 2022

Θέλοντας να μετουσιώσει το όραμά της και να αναδείξει τον γύρο σε παγκόσμιο προϊόν, η εταιρεία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έντονη εξαγωγική δραστηριότητα η οποία αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εταιρίας. Με τα δύο εργοστάσια παραγωγής σε Ελλάδα και Αμερική, τα οποία λειτουργούν και ως εξαγωγικές μονάδες, διανέμει αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής παράδοσης σε 22 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα πλέον η Μέγα Γύρος έχει δυναμική παρουσία στις αγορές της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μέσα από σημαντικές αλυσίδες τροφίμων: Rewe, Carrefour, Cora, Alpha Mega, T. Choithram & Sons, LLC, Grandiose Supermarket, L.L.C, Abu Dhabi Cooperative Society, Brakes.

Η εργοστασιακή μονάδα της Ελλάδας εξάγει σε Μ. Βρετανία, Γερμανία, Κύπρο, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία,Ιρλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Τσεχία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία, Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία, Η.Α.Ε. Ενώ οι εγκαταστάσεις της στην Αμερική εξάγει σε 32 Πολιτείες των Η.Π.Α., το Μεξικό, τον Παναμά και τον Καναδά.

Η δυναμική της πολιτικής εξωστρέφειας που εφαρμόζει η Μέγα Γύρος αποδεικνύεται από την συνεισφορά των εξαγωγών στην ανάπτυξη της εταιρείας κατά 72% την τελευταία τριετία. Οι εξαγωγές αποτέλεσαν το 24% του κύκλου εργασιών της εταιρείας για το 2020 με συνεχή ανοδική πορεία, φτάνοντας στο 46% το 2022. Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 56 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 5 εκατ. ευρώ. Ενώ φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα περίπου 65 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 6 εκατ. ευρώ.

Η συνολική ετήσια παραγωγή γύρου από μοσχαρίσιο, χοιρινό, κοτόπουλου και αρνίσιου κρέατος της εταιρείας ανέρχεται στους 11.000 τόνους, ενώ παράλληλα, εκτός από την συνεργασία της με το λιανεμπόριο, διαθέτει 3.000 σημεία πώλησης, με τα μισά να βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα μισά να είναι τοποθετημένα σε χώρες του εξωτερικού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.