20 Απρ 2024
READING

Η αγορά convenience στην Ελλάδα και το omnichannel 

4 MIN READ

Η αγορά convenience στην Ελλάδα και το omnichannel 

Η αγορά convenience στην Ελλάδα και το omnichannel 

Καθοριστικός φαίνεται ότι είναι ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίζουν οι πλατφόρμες ταχυδιανομών προϊόντων σούπερ μάρκετ όπως η Wolt market και η efood market. Γιατί αφενός λόγω του quick delivery με δέσμευση για παραδόσεις σε λιγότερο από μία ώρα και αφετέρου λόγω της νέου μοντέλου που φέρνουν στην αγορά των προϊόντων σούπερ μάρκετ, έρχονται να επηρεάσουν συνολικά τη λειτουργία της αγοράς.

Πρόσφατα ο επικεφαλής του ομίλου Μετρό, Αριστοτέλης Παντελιάδης, προέβλεψε ότι ένα σημαντικό μέρος της αγοραστικής κίνησης θα μετατοπιστεί από τα υπερμάρκετ, όπου βρίσκεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό σήμερα καθώς πρόκειται για μία από τις δυναμικότερες κατηγορίες αιθουσών από πλευράς προτίμησης των καταναλωτών, προς τις μικρότερες αίθουσες και ουσιαστικά προς τα καταστήματα ευκολίας (convenience). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεογονός ότι ο συγκεκρμένος όμιλος επενδύει σε ένα νέο σχήμα καταστημάτων, τα My market Local, όπου προβλέπεται ότι θα διαθέτει περί τα 80 έως και το 2025. Ουσιαστικά η ταχύτητα που φέρνει η εποχή και αφενός εξυπηρετείται από τις πλατφόρμες, απαιτεί επίσης ταχύτητα που προέρχεται από τα μικρά καταστήματα γειτονιάς που προσφέρουν την δυνατότητα για σύντομες αγορές, μικρό καλάθι προϊόντων τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία αλλά και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ακόμα και τις Κυριακές και ουσιαστικά έως τις 22.00 ή τις 23.00 όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Ο τρίτος παίκτης του ecommerce λέγεται efood

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η efood, είναι αυτή τη στιγμή ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στο ecommerce, όπου η αμεσότητα και η ταχύτητα στην εξυπηρέτηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Την πρώτη θέση στα ηλεκτρονικά καταστήματα σούπερ μάρκετ διατηρεί ο Σκλαβενίτης και τη δεύτερη η ΑΒ Βασιλόπουλος.  

Θα σημειώσουμε εδώ ότι αντίθετα με την ελληνική αγορά, που δεν έχει παράδοση σε οργανωμένα δίκτυα καταστημάτων convenience, στη Μεγάλη Βρετανία υφίσταται ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση. Βασικό λόγο επίσκεψης στα καταστήματα convenience, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούν οι συμπληρωματικές αγορές (51%) και ακολουθούν οι προτάσεις γρήγορου φαγητού – food to go (30%) και βραδινού φαγητού (23%).

Εδραιωμένη επιχείρηση στον τομέα των franchise καταστημάτων γειτονιάς είναι και η “OK Anytime Markets”. Η συγκεκριμένη επιχείρηση όπως πληροφορούμαστε έκανε βήμα επέκτασης αυτές τις μέρες σε Ικαρία, Κάρπαθο και Λευκάδα. Το σύνολο των καταστημάτων με την ταμπέλα “ΟΚ Αnytime Markets” υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε 150, ενώ στο δίκτυό της υφίστανται και 215 συνεργαζόμενα καταστήματα, τα οποία δεν φέρουν τον διακριτικό τίτλο της εταιρείας και στο πλάνο είναι αρκετά από αυτά να μετατραπούν σε “ΟΚ!” κατά το προσεχές μέλλον.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της συγκεκριμένης αλυσίδας, η οποία έχοντας εξαγοράσει από το 2020 την αλυσίδα Kosmothess, η οποία διατηρούσε δίκτυο 110 καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, προχώρησε στην μετατροπή των 23 από αυτά σε franchise καταστήματα “OK Anytime Markets”, ενώ για τις ανάγκες της επέκτασή της στη Βόρεια Ελλάδα ίδρυσε και την εταιρεία “ΟΚ Anytime Market Βορείου Ελλάδος”. O κύκλος εργασιών της “ΟΚ Anytime Markets” το 2021 ήταν στα επίπεδα των 61,35 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος 

Aπό πλευράς της η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία ξεκίνησε να επενδύει στο συγκεκριμένο μοντέλο από το 2015 και ουσιαστικά άνοιξε το συγκεκριμένο δρόμο για τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μαζί με τον Μαρινόπουλο, ο οποίος διατηρούσε μετοχική συμμετοχή στην ΟΚ! πριν καταρρεύσει οικονομικά και τον εξαγοράσει ο Σκλαβενίτης. Η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε βάλει στόχο για το 2022, να δημιουργήσει 50 νέα καταστήματα με την ταμπέλα AB Shop & Go. Ο τζίρος της ΑΒ Βασιλόπουλος από τα καταστήματα franchise υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ενοποιούνται στον ισολογισμό της. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των καταστημάτων franchise ήταν στο τέλος του 2022 περίπου 270 σημεία.

H Kρητικός

Στα καταστήματα της γειτονιάς με το μοντέλο του franchise ποντάρει και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Εκτός από τα δικά της μοντέλα ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα με της ταμπέλες Κρητικός mini και Κρητικός Συνεργάτης, στη διάρκεια του 2022 εξαγόρασε και τον όμιλο Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, οι οποίοι είχαν στο δίκτυό τους 350 καταστήματα franchise υπό τις ταμπέλες Ήλιος, Ελληνικά Μάρκετ και Πρόοδος. Ουσιαστικά όπως πληροφορούμαστε η Κρητικός θα καταργήσει την επωνυμία «Ήλιος», διατηρώντας τις επωνυμίες Πρόοδος και Ελληνικά Μάρκετ. Το δίκτυο αυτό των 350 καταστημάτων έχει έκταση από Βόλο έως και Αλεξανδρούπολη και από το Μεσολόγγι έως και τα Ιωάννινα.

Τα Kiosky’s

Θυμίζουμε όμως και την εξαγορά των convenience stores της Kiosky’s από την Delivery Hero (efood), η οποία απέκτησε ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων από τον όμιλο Μούχαλη. Και με αυτόν τον τρόπο ήρθε να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η λιανική μπορεί να έχει ανάγκη το online, ωστόσο κανένα από τα δύο κανάλια – ηλεκτρονικό και φυσικό – δεν μπορεί να υπάρξει από μόνο του. 

Πέρα από τα παραπάνω όμως, το νέο ρεύμα στη λιανική, επιτάσσει και τη σύμπραξη των παραδοσιακών δυνάμεων με τις πλατφόρμες, εξυπηρετώντας την καθημερινή ευκολία των καταναλωτών και την ταχύτητα στις αγορές. Wolt, efood και Instashop έχουν συνάψει η καθεμία ξεχωριστά, συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αποδεικνύοντας ουσιαστικά ότι στο μέλλον η συνύπαρξη των δύο νέων κόσμων – παραδοσιακού και νέου – όχι μόνο είναι αναπόφευκτη αλλά επιβεβλημένη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.