Περισσότερες από 800 επιχειρήσεις HoReCA σε πορεία «πράσινης» μετάβασης

Γίνετε κι εσείς μέλος του Zero Waste HoReCa Hub και μάθετε πώς θα ενισχύσετε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, οι επιχειρήσεις HoReCa παράγουν ετησίως περίπου το 1/3 των συνολικών απορριμμάτων της χώρας (ήτοι το 25%-35%), γεγονός που αυτομάτως τις καθιστά μία εξαίρετη πηγή συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και κατ’ επέκταση «κινητήριο όχημα», μέσω σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης, προς ένα μοντέλο βιώσιμης λειτουργίας και καθημερινότητας.

Με αυτήν την παραδοχή, η Coca-Cola Hellas με βασικό κριτήριο να έχει σημαντικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, επενδύει διαχρονικά στην εξέλιξη του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας και αναπτύσσει προγράμματα ώστε να καλλιεργηθεί μία κουλτούρα κυκλικής οικονομίας και να υιοθετηθεί ένας βιώσιμος τρόπος λειτουργίας του κλάδου εν γένει. Έτσι, επικεντρώνεται στη συνεχή ενημέρωση και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών του δεδομένου κλάδου σε θέματα που σχετίζονται με την βιωσιμότητα, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.

Ο τομέας καφεστίασης και φιλοξενίας αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο της αλυσίδας αξίας της εταιρείας, αλλά και έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της ελληνικής οικονομίας, με περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 600.000 εργαζόμενους. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία ευκαιρία για τον κλάδο να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και να προσφέρει εμφανή αποτελέσματα στη χώρα μας.

Τον δρόμο προς μία «πράσινη» μετάβαση έχουν ήδη επιλέξει πάνω από 800 επιχειρήσεις HoReCa

Έτσι, με επίκεντρο την αγορά HoReCa, η Coca-Cola Hellas βάζει πιο ψηλά τον πήχη για την ανακύκλωση και ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο απευθύνεται σε ολόκληρη τη χώρα, με την ψηφιακή πλατφόρμα Zero Waste HoReCa Hub που αποσκοπεί να φέρει τον κλάδο ένα βήμα πιο κοντά σε μία zero waste λειτουργία και φιλοσοφία.

Η ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης και αναγνώρισης Zero Waste HoReCa Hub ήδη αριθμεί 804 μέλη, μόλις λίγους μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση της ψηφιοποίησης του 1ου Zero Waste HoReCa δικτύου στην Ελλάδα.

Η ψηφιακή πλατφόρμα έχει αποκτήσει ακόμη πιο εύκολη πρόσβαση, και συνεχίζει να προσκαλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής τους θέσης, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να γίνουν εντελώς δωρεάν μέλη, να εκπαιδευτούν σε θέματα κυκλικής οικονομίας και να αυξήσουν το ποσοστό ανακυκλώσιμων απορριμμάτων τους, μειώνοντας, παράλληλα, τα λειτουργικά τους έξοδα.

«Με το Zero Waste HoReCa Hub, εγκαινιάσαμε μία νέα εποχή για τον κλάδο συνολικά και είναι μεγάλη μας χαρά που περισσότερες από 800 επιχειρήσεις έχουν γίνει μέλη της προσπάθειας, σε μόλις 4 μήνες. Αυτό μόνο με αισιοδοξία μπορεί να μας γεμίζει, ενώ υπογραμμίζει το ενδιαφέρον του κλάδου για την ενίσχυση του ποσοστού ανακύκλωσης σε εθνικό επίπεδο. Όραμά μας για το 2023 είναι να απονείμουμε Zero Waste διακρίσεις σε όλα τα μέλη του δικτύου μας, επιβραβεύοντας την προσπάθεια και την αφοσίωσή τους σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον κλάδο», υπογράμμισε η Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Coca-Cola Hellas.

Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις αποκτούν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Το Zero Waste HoReCa Hub έχει έρθει να λύσει περισσότερα από ένα προβλήματα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, αφού προσφέρει ξεκάθαρα οφέλη και στηρίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Σε αυτόν τον ορίζοντα, οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς εξοικειώνονται με τη βιώσιμη τεχνογνωσία, ενώ μαθαίνουν να ασκούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Προσελκύουν, δε, ένα περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό, επενδύοντας ταυτόχρονα στη φήμη τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το 51% των σύγχρονων καταναλωτών έχει προτίμηση σε επιχειρήσεις που ακολουθούν πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, είναι άξιο αναφοράς ότι με την ένταξή της μία επιχείρηση στην πλατφόρμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια στιγμή, τα μέλη ενός τέτοιου Δικτύου μέσα από την εφαρμογή zero waste πρακτικών, πέραν της μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, επιτυγχάνουν και μείωση του κόστους λειτουργίας τους, από την εξοικονόμηση και βελτιστοποίηση α) των προμηθειών, της αποθήκευσης, της χρήσης ενέργειας και νερού, β) των επιλογών του μενού προς τους πελάτες, γ) την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, δ) τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, εφαρμόζοντας «πράσινες» πρακτικές κατά την καθημερινή λειτουργία τους, θα επιτύχουν μείωση δημοτικών τελών, καθώς βάσει της νέας νομοθεσίας «Πληρώνω όσο Πετάω» οι επιχειρήσεις HoReCa θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν για τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνουν.

Επιπρόσθετα, μέσω του Zero Waste HoReCa Hub οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στην τρέχουσα νομοθεσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τα πλαστικά μιας χρήσης, σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται ψηφιακά, σε βέλτιστες πρακτικές και εξατομικευμένη συμβουλευτική ορθής διαχείρισης απορριμμάτων και του σωστού διαχωρισμού των υλικών στην πηγή.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι εκεί τα μέλη εκτίθενται σε ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αποτελεσμάτων της επιχείρησής τους, ώστε κατόπιν να λάβουν την αντίστοιχη Zero Waste διάκριση.

Μέσα από αυτήν την καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα η Coca-Cola Hellas και τα μέλη του digital Hub συμβάλουν στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης σε εθνικό επίπεδο. Τα οφέλη είναι πολλαπλάσια αν όλοι μαζί, πολίτες και επιχειρηματικός κόσμος, αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματα και αν τα κάνουμε κομμάτι της κυκλικής οικονομίας, αναπτύσσοντας έτσι μία ισχυρή κουλτούρα πρόληψης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης η οποία θα είναι αυτονόητο μέρος της καθημερινής συμπεριφοράς της κοινωνίας συνολικά.

Μία «Zero Waste» πορεία με αξιοσημείωτα αποτελέσματα

Το Δίκτυο Zero Waste HoReCa αποτελεί κομμάτι της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future που δημιούργησε η Coca-Cola στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) το 2018.

Από την απαρχή του προγράμματος, μέσα από τους 25 διαφορετικούς προορισμούς που έχει ταξιδέψει, τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί είναι θεαματικά. Συνολικά, έχει επιτευχθεί αποτύπωμα συλλογής 2.200 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 1.300.000 πολίτες και επαγγελματίες, με το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης και αξιοποίησης στην πηγή πριν την τελική διαχείριση από ΟΤΑ να φτάνει το 43%.