Ποιες είναι οι προτιμήσεις της Gen Z στα social media και τα brands;

Η καταναλωτική συμπεριφορά των Gen Z-ers

Η Gen Z, η γενιά που γεννήθηκε μεταξύ 1997 και 2012, έχει μοναδικές προτιμήσεις όσον αφορά την ψηφιακή δραστηριοποίηση και την επιλογή εμπορικών σημάτων. Η συμβουλευτική εταιρεία, Human8, διεξήγαγε πρόσφατα μία έρευνα που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις στάσεις και καταναλωτικές συμπεριφορές των Gen Z-ers, οι οποίοι καθίστανται ολοένα και πιο σημαντική δημογραφική ομάδα για τις εταιρείες και τις μάρκες.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 καταναλωτές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 450 καταναλωτών της Gen Z, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο και εκτιμούν τις ψηφιακές εμπειρίες. Μάλιστα, το ένα τρίτο (34%) των Gen Z-ers αισθάνονται άγχος αν χρειαστεί να αποσυνδεθούν από το διαδίκτυο έστω και για μία ημέρα, ενώ οκτώ στους 10 (81%) έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες metaverse.

Διαβάστε ακόμα: Τι επηρεάζει τις καταναλωτικές αποφάσεις της Gen Z;

Συγκρίνοντας τις γενιές

Οι Gen Z-ers προηγούνται όλων των άλλων γενεών που συμμετείχαν στην έρευνα (Millennials, Gen X και Baby Boomers) στην πληρωμή για ψηφιακά προϊόντα, στη δημιουργία avatars και στην επίσκεψη επώνυμων χώρων σε παιχνίδια. Από την άλλη, οι Gen Y-ers -που γεννήθηκαν μεταξύ 1982 και 1994 και είναι γνωστοί και ως Millenials- προηγούνται ελαφρώς των της Gen Z στα διαδικτυακά παιχνίδια.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Gen Z-ers έχουν μια πιο θετική εικόνα για τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές. Ενώ το 55% των ερωτηθέντων καταναλωτών της Gen Z πιστεύει ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν υπερβολική δύναμη, το ποσοστό των μεγαλύτερων γενεών που πιστεύουν το ίδιο είναι σημαντικά υψηλότερο.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 73% των Millenials αισθάνονται ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν υπερβολική δύναμη, ακολουθούμενοι από τους Baby Boomers – που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964 – με 76% και την Gen X – στην οποία ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ των μέσων των 60s και των αρχών των 80s – με 66%.

Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ η Gen Z έχει κάποιες ανησυχίες για τις εταιρείες κοινωνικών μέσων, είναι γενικά πιο άνετη με τον ρόλο που διαδραματίζουν αυτές οι εταιρείες στην κοινωνία σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές.
Βιωσιμότητα της μάρκας

Η έρευνα εξέτασε επίσης τη στάση της Gen Z απέναντι στις προσπάθειες βιωσιμότητας των brands. Ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών της Gen Z (38%) πιστεύει ότι οι μάρκες που δεν ενημερώνουν για τη βιωσιμότητα δεν είναι βιώσιμες, ενώ το 34% αρνείται να αγοράσει από μη βιώσιμες μάρκες. Επιπλέον, το 43% των Gen Z-ers επιθυμούν τα brands να προκαλούν κοινωνικά ζητήματα, υποδεικνύοντας ότι αναμένουν από αυτά να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών αιτημάτων.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι καταναλωτές της γενιάς Z είναι πιο πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για προϊόντα από μάρκες που ανήκουν σε μαύρους (42%) ή σε γυναίκες (41%), γεγονός που υποδηλώνει ότι εκτιμούν την ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη στις εταιρείες που υποστηρίζουν. Συνολικά, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η Gen Z είναι μια γενιά με κοινωνική συνείδηση και αξίες που αναμένει από τις μάρκες να είναι διαφανείς σχετικά με τις προσπάθειες βιωσιμότητας και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προώθηση θετικών αλλαγών.

Η Gen Z είναι πιο πιθανό να αγοράσει από μια μάρκα που:

Αντιμετωπίζει δίκαια τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές, 69%.
Προσπαθεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, 66%.
Χρησιμοποιεί πρακτικές χωρίς αποκλεισμούς, 61%.
Λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο, 60%.
Δημιουργεί προϊόντα που αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα των καταναλωτών της Gen Z, 51%.

Η Gen Z ενδιαφέρεται για τους δημιουργούς

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας μόδας, LTK ,σε καταναλωτές της Gen Z στις ΗΠΑ, το 75% πραγματοποιεί αγορές στο διαδίκτυο από συστάσεις δημιουργών (21% υψηλότερα από το γενικό πληθυσμό) και το 77% ψωνίζει πλέον στο κατάστημα από συστάσεις δημιουργών.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το YouTube θα βοηθήσει τα brands να προσεγγίσουν τη Gen Z μέσω της μουσικής;

Επιπλέον, η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι το 79% των αγορών της Gen Z προέρχεται από τα social media. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι δημιουργοί είναι οι πιο έμπιστοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Gen Z, με τη συντριπτική πλειοψηφία να δηλώνει ότι εμπιστεύεται τους δημιουργούς περισσότερο από τις διαφημίσεις και τους influencers στα social media . Στην πραγματικότητα, οι δημιουργοί έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερη επιρροή στους καταναλωτές της Gen Z από ό,τι οι διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι μάρκες, λοιπόν, δεν μπορούν πλέον να διαμορφώνουν την εικόνα τους ανεξάρτητα και χρειάζεται να προσαρμόζονται στα εξελισσόμενα καταναλωτικά πρότυπα για να παραμείνουν σχετικές. Αυτές οι προτιμήσεις μπορούν να ενημερώσουν τις στρατηγικές των εταιρειών και των marketer που επιδιώκουν να ασχοληθούν με αυτή τη σημαντική δημογραφική ομάδα.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash