27 Απρ 2024
READING

Πώς η ΑΓΕΤ Ηρακλής αλλάζει ξανά την αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα

4 MIN READ

Πώς η ΑΓΕΤ Ηρακλής αλλάζει ξανά την αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα

Πώς η ΑΓΕΤ Ηρακλής αλλάζει ξανά την αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα

Ενδυναμώνει την δυναμική του με την εξαγορά της Λαρσινός και επενδύει στο “πράσινο” σκυρόδεμα

Επί 113 χρόνια η ΑΓΕΤ Ηρακλής κατάφερε να καθιερώσει το τσιμέντο ως κυρίαρχο δομικό υλικό, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση της εικόνας που έχει η σύγχρονη Ελλάδα, με τα υλικά της να έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά από τα σύγχρονα αλλά και παλαιότερα κτίρια της χώρας. Ενώ έχει συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας, αφού με πρώτη ύλη το τσιμέντο, το σκυρόδεμα και τα αδρανή υλικά, κατασκευάστηκαν βασικά έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα. Ισχυρή παρουσία διατηρεί και στο εξωτερικό καθότι ήδη από τη δεκαετία του 1960 αναδείχθηκε σε πρώτη εξαγωγική τσιμεντοβιομηχανία στην Ευρώπη.

Σήμερα, αλλάζει ξανά την εγχώρια αγορά τσιμέντου, αρχικά ολοκληρώνοντας την εξαγορά της Λαρσινός Α.Ε., του τρίτου παίκτη της τσιμεντοβιομηχανίας στην Ελλάδα, που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και στρέφοντας τον επενδυτικό του ενδιαφέρον στο “πράσινο” σκυρόδεμα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του να ηγηθεί της μετάβασης σε κατασκευές χαμηλότερου ανθρακικού αποτυπώματος.

Τι προσφέρει η εξαγορά της Λαρσινός

Η Λαρσινός, με ιστορία 40 χρόνων στην αγορά, αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές και ταχύρρυθμα αναπτυσσόμενες εταιρείες στους τομείς έτοιμου σκυροδέματος, αδρανών υλικών και εκμετάλλευσης λατομείων στην Ελλάδα, εμφάνισε καθαρές πωλήσεις 47 εκατ. ευρώ το 2022. Η εταιρεία διαθέτει 5 λατομεία και 24 εργοτάξια σκυροδέματος.

Με την απόκτησή της, δίνεται η δυνατότητα στον όμιλο Ηρακλής να εκτελεί οποιοδήποτε κατασκευαστικό έργο σε όλη τη χώρα, ενισχύοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητά του. Ο όμιλος διαθέτει 32 μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και 12 λατομεία αδρανών υλικών. Παράλληλα, επεκτείνει το εμπορικό του δίκτυο, έχοντας πλέον τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στη χώρα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ηγετική του θέση στον κλάδο των δομικών υλικών.

Είσοδος στην ΑΕΚΚ

Με διαρκείς επενδύσεις και συνεχή ενδυνάμωση της δραστηριότητάς του ο όμιλος Ηρακλής, εταιρεία συμφερόντων της Holcim, έχει κάνει αρκετά βήματα όχι μόνο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αλλά και ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Εκτός από την απόκτηση της Λαρσινός, έκανε πρόσφατα γνωστή και την είσοδό του στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), ΠΕΔΜΕΔΕ ECO. Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου για την πρακτική εφαρμογή του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό κλάδο. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ΑΕΚΚ αποτελούν έναν από τους πλέον «παραγωγικούς» τομείς αποβλήτων στην ΕΕ, αφού παράγονται ετησίως περίπου 850 εκατ. τόνοι, ποσό που αντιπροσωπεύει το 25-30% του συνόλου των αποβλήτων της ΕΕ.

Το πρώτο “πράσινο” σκυρόδεμα της αγοράς

Ο όμιλος Ηρακλής, υλοποιώντας με συνέπεια την “πράσινη” στρατηγική του, προτίθεται να διαθέσει άμεσα και από τις νέες μονάδες παραγωγής τη νέα “πράσινη” σειρά σκυροδεμάτων με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα ECOPact.

Το ECOPact εξασφαλίζει μείωση εκπομπών άνθρακα CO2 κατά 30% σε σύγκριση με το παραδοσιακό σκυρόδεμα, χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση και φέρει την “πράσινη” σήμανση ECO της Holcim. Η συγκεκριμένη σειρά της Lafarge -έτερης εταιρείας που μαζί με την Holcim δημιούργησαν το 2015 το σημερινό κορυφαίο- είναι κατάλληλη για κάθε κατασκευαστικό έργο υψηλών απαιτήσεων και ιδανική για έργα στα οποία το βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα προσδίδει αξία και ενισχύει τα χαρακτηριστικά αειφορίας τους, από σύγχρονες κατοικιες και συγκροτήματα κατοικιών, έργα υποδομής μέχρι δημόσια κτίρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα και μουσεία.

Η αναβίωση της αγοράς

Η Ελλάδα για πολλά χρόνια, περίπου για 40 συναπτά έτη, παρουσίαζε κατανάλωση από 5 έως και 7 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ έφτασε σε κατανάλωση ρεκόρ στα επίπεδα των 11,5 εκατομμυρίων τόνων το 2006. Ωστόσο η δεκαετής οικονομική κρίση που ακολούθησε έπληξε καίρια την εγχώρια κατανάλωση τσιμέντου, η οποία το 2011 έφτασε σε μόλις 2,5 εκατομμύρια τόνους, καθώς συμπαρασύρθηκε από την κάμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα. το 2022 η κατανάλωση ανήλθε σε 3,1 εκατομμύρια τόνους, απέχοντας παρόλ’ αυτά σημαντικά από τις επιδόσεις που είχει το 2011.

Σε όλο αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται, ο όμιλος Ηρακλής φιλοδοξεί να συνεχίσει να αποτελεί κυρίαρχη δύναμη, στο χώρο του τσιμέντου. Ιδίως αυτή την περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα έχει αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται με νέες επενδύσεις τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές. Με τις προοπτικές να διαμορφώνονται για τα επόμενα χρόνια σε κάτι περισσότερο από ευοίωνες, ο όμιλος φιλοδοξεί με κάθε του κίνηση να ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη της αγοράς με στόχο έναν πιο κλιματικά ουδέτερο και αειφόρο κατασκευαστικό κλάδο, εμπλουτίζοντας διαρκώς το “πράσινο” προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με προηγμένες λύσεις που συνδυάζουν την καινοτομία, με το βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.