19 Απρ 2024
READING

73 χρόνια καινοτομίας για την Alfa Pastry

5 MIN READ

73 χρόνια καινοτομίας για την Alfa Pastry

73 χρόνια καινοτομίας για την Alfa Pastry

Η εταιρεία καταρτίζει νέο επενδυτικό πλάνο

Η σφραγίδα του ιδρυτή της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι σήμερα ήδη συμμετέχουν στα πεπραγμένα της επιχείρησης οι εκπρόσωποι της τρίτης γενιάς της οικογένειας Κουκουτάρη, θεωρείται απαραίτητη ως επιβεβαίωση ότι το κάθε προϊόν που παράγεται είναι ποιοτικό και συντάσσεται με τα αυστηρά κριτήρια του απαιτητικού επιχειρηματία. Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια και ο σεβασμός στον καταναλωτή για 73 χρόνια, οδήγησε την Αlfa Pastry στην κορυφή των προτιμήσεων στην κατηγορία της κατεψυγμένης ζύμης.

Ο Θανάσης Κουκουτάρης ξεκίνησε να παρασκευάζει πίτες Κιχί πριν από πολλά χρόνια, βασισμένος σε μία παραδοσιακή συνταγή της Κοζάνης, και να τις πουλάει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο ίδιος μάλιστα είχε κατασκευάσει και ένα φαναράκι με κάρβουνο για να διατηρούνται ζεστές. Το 1950 δημιούργησε την αυθεντική Κιχί, ενώ το 1965 η προσπάθειά του έλαβε συγκεκριμένη υπόσταση με την δημιουργία της επιχείρησης, η οποία αποτέλεσε τον πρότερη μορφή της σημερινής Αlfa Pastry. Την ίδια χρονιά συστάθηκε η ομόρρυθμη εταιρεία, ενώ λίγο αργότερα η επιχείρηση απέκτησε το πρώτο της αυτοκίνητο που έκανε διανομή πέρα από τα όρια του νομού Κοζάνης.

Η επέκταση εκτός Κοζάνης

Σταδιακά η επιχείρηση άρχισε να επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς σε Μακεδονία και Θεσσαλία, ενώ κατά τη δεκαετία του 1980 η παραγωγή απέκτησε εντατικότερο ρυθμό, απευθυνόμενη πλέον σε ένα ευρύτερο κοινό καταναλωτών. Η ονομασία “Αlfa” ήρθε στο προσκήνιο το 1985, καθώς προέκυψε από την συγχώνευση δύο μικρότερων επιχειρήσεων, της Α. Κουκουτάρης Ο.Ε. και της Αικατερίνη Κουκουτάρη Ο.Ε. Ακολούθησε η πανελλαδική επέκταση του δικτύου διανομής, ενώ κατά τη δεκαετία του 1990 η εταιρεία είχε πλέον παρουσία σε όλες τις γωνιές της χώρας. Κομβικής σημασίας στην εξέλιξή της αποτέλεσε η είσοδος στο Χρηματιστήριο Κύπρου το 2017.

Καινοτόμα προϊόντα

Εξέχουσα καινοτομία αποτέλεσε για την Αlfa το λανσάρισμα του χάρτινου ταψιού το 2005, το οποίο κανείς μπορούσε να χρησιμοποιήσει μαζί με την έτοιμη πίτα που περιέχει για να ψήσει το προϊόν στο φούρνο. Μεταξύ των καινοτομιών της καταγράφονται προϊόντα όπως τα έτοιμα φύλλα «Τόσο Απλά», με τα οποία άλλαξε τον τρόπο που φτιάχνει κάποιος μία πίτα, καθώς το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να προσθέσει τα υλικά ανάμεσα στα δύο φύλλα. Το 2020, όμως, με μία ακόμα κίνηση που έκανε, κατάφερε να εισχωρήσει στην κατηγορία των έτοιμων γλυκών κατάψυξης με προϊόντα, ανοίγοντας ουσιαστικά μία νέα κατηγορία στα σούπερ μάρκετ.

Ενώ το λανσάρισμα κωδικών σε μικρά πιτάκια, διεύρυνε ακόμη περισσότερο τους τομείς δραστηριοποίησής της. Η εστίαση της εταιρείας μάλιστα στην ανάπτυξη της προϊοντικής κατηγορίας των μίνι πιτών οδήγησε όχι μόνο σε μεριδιακή άνοδο, αλλά και σε ανάπτυξη της συγκεκριμένης υποκατηγορίας. Αντίστοιχα, στο τελευταίο τετράμηνο του 2022 η εταιρεία προχώρησε σε τρία λανσαρίσματα: τα Μίνι Rollitos, τη σειρά Τα Κρουασανάκια Μου καθώς και δύο νέους κωδικούς στη σειρά Κιχί.

Η περίπτωση της αμερικανικής αγοράς

Αποτελώντας ταυτόχρονα μία εξαγωγική επιχείρηση, η Αlfa Pastry είχε επιδιώξει και κατά το παρελθόν να εισέλθει στην αμερικανική αγορά, ιδρύοντας το 2011 την Alfa Pastry Creations στην Βιρτζίνια των Η.Π.Α. Η Αlfa Pastry επανήλθε στο εγχείρημα της Αμερικής, το 2019, με την ίδρυση της Alfa Holdings USA, επίσης με έδρα τη Βιρτζίνια, εταιρεία που αποφάσισε να ενεργοποιήσει με την πώληση των πρώτων της προϊόντων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα τέλη του 2021.

Είναι η ίδια εταιρεία που ένα χρόνο αργότερα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η μεταβίβαση (πώληση) των μετοχών της. Βάσει του από 27.12.2022 ιδιωτικού συμφωνητικού αγοροπωλησίας μετοχών ολοκληρώθηκε η παραπάνω μεταβίβαση έναντι τιμήματος ποσού 44.037,03 ευρώ.

Τα μεγέθη

Το 2021 κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της στα 44,08 εκατομμύρια ευρώ από 36,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020, τρέχοντας με ποσοστό ανάπτυξης 21%. το 2022 ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας, που δραστηριοποείται στις κατεψυγμένες ζύμες, ανήλθε σε 55,38 εκατ. ευρώ, έναντι 44,08 εκατ. το 2021, ενώ το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 19,76 εκατ. ευρώ, έναντι 17,38 εκατ. το 2021. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 5,82 εκατ. ευρώ, έναντι 5,02 εκατ. το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 4,58 εκατ. ευρώ, έναντι 4,31 εκατ. το 2021.

Όσον αφορά στην κατηγορία horeca, η εταιρεία πέτυχε αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με το 2021 και προβλέπει σταθερά ανοδική πορεία και κατά το 2023.

Σημαντική αύξηση εντός του 2022 σημείωσαν και οι εξαγωγές της Alfa Pastry, καθώς τα προϊόντα της τοποθετήθηκαν σε νέες αγορές, ενώ πέτυχε να αυξήσει τις πωλήσεις της στο εξωτερικό σε ποσοστό 36,32%, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε αγορές όπως το Ισραήλ, η Λιθουανία, η Σλοβακία και το Μπαχρέιν.

Ισχυρό επενδυτικό πλάνο

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 η επιχείρηση ξεκίνησε να επενδύει εκ νέου στην Ελλάδα, με την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την επέκταση των γραμμών παραγωγής που διατηρεί στο εργοστάσιό της στην Κοζάνη. Προηγήθηκαν επενδύσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό, που ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν το 2021. Ειδικότερα μέσα στο 2022 η Αlfa Pastry προχώρησε σε επενδύσεις της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως σε κτιριακές προσθήκες κατά 1,3 εκατ. ευρώ και μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 1,7 εκατ. ευρώ.

Ενώ προβλέπεται να συνεχίσει το επενδυτικό της πλάνο με γνώμονα την συνεχόμενη ανάπτυξη της εταιρείας, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Panini Αρτοποιήματα Α.Ε. -δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση συσκευασμένων φρέσκων σάντουιτς, κρουασάν και αρτοσκευασμάτων, με ηγετική θέση στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας-, που έχει έδρα την Βέροια Ημαθίας και εμφανίζει συνεχή αναπτυξιακή δυναμική.

Οι προοπτικές της Alfa Pastry για το 2023 εστιάζονται στη δυναμική υποστήριξη, επένδυση και στρατηγική αντιμετώπιση του καναλιού horeca, στη συνέχιση υποστήριξης των υφιστάμενων κατηγοριών, στην επέκταση και ενίσχυση της δυναμικής των εξαγωγών, αλλά και στην εφαρμογή νέων επενδυτικών πλάνων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με στόχο την επέκταση σε νέες κατηγορίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.