26 Απρ 2024
READING

Πώς η 3άλφα οδήγησε την Ελλάδα από το χύμα στην τυποποίηση

5 MIN READ

Πώς η 3άλφα οδήγησε την Ελλάδα από το χύμα στην τυποποίηση

Πώς η 3άλφα οδήγησε την Ελλάδα από το χύμα στην τυποποίηση

Συμπληρώνει 55 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ιστορία της 3αλφα ξεκίνησε το 1968, στη Νίκαια του Πειραιά, με αντικείμενο την επεξεργασία και τυποποίηση οσπρίων και ρυζιών, σε μια εποχή όπου τα μπακάλικα μιας άλλης εποχής με το χύμα και το ζύγι, να κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς την τυποποίηση και τη διάθεση προϊόντων σε ράφια, σαν πρόδρομοι των μετέπειτα σούπερ μάρκετ. Η 3άλφα της οικογένειας Καραγεωργίου διέκρινε την αναγκαιότητα και την έκανε πράξη.

Το 1980 η 3αλφα μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και ένα χρόνο αργότερα μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, έκτασης 6.000 τ.μ., στην περιοχή του Ρουφ, οι οποίες έχουν πλέον επεκταθεί στα 14.000 τ.μ. με υπερσύγχρονο εργοστάσιο τελευταίας τεχνολογίας και αυτόματες γραμμές παραγωγής και επεξεργασίας. Εδώ και πάνω από μισό αιώνα, προτεραιότητα της 3αλφα είναι η παραγωγή ποιοτικών και υγιεινών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, επενδύοντας συνεχώς στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, στην λειτουργική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και στην ανάπτυξη Πιστοποιημένου Συστήματος Ποιότητας και Υγιεινής ISO 9001&HACCP.

Ομάδα Παραγωγών 3αλφα

Η εταιρεία αποφάσισε με διορατικότητα να εισέλθει σε διαδικασία στήριξης της ελληνικής παραγωγής, ανταποκρινόμενη στην τάση για τοπικά προϊόντα που ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας έλαβε ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Στο πλαίσιο αυτό το 2009, η 3αλφα οργάνωσε τους προμηθευτές της και δημιούργησε την «Ομάδα Παραγωγών 3αλφα», η οποία συγκεντρώνει πάνω από 300 μέλη και απαρτίζεται από παραγωγούς στη Φλώρινα με τα φασόλια γίγαντες, τη Θεσσαλονίκη με τα μέτρια φασόλια, την Καστοριά με τα φασόλια γίγαντες, τη Λάρισα με τις ψιλές φακές, τα μέτρια φασόλια, τα χονδρά ρεβύθια και το λαθούρι.

Τα μεγέθη

Για την 3αλφα το 2021 έφερε πωλήσεις 27,34 εκατομμυρίων ευρώ από 27,97 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο νούμερο του 2020. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 793,57 χιλιάδες ευρώ από 2,97 εκατομμύρια ευρώ που ήταν αντίστοιχα τα κέρδη της εταιρείας το 2020.

Πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε έναν κύκλο εργασιών κοντά στα €28 εκατ., αυξημένος σε μικρό βαθμό σε σχέση με τα €27 εκατ. του 2021, με την αναλογία πωλήσεων να ευνοεί το επαγγελματικό κανάλι, χωρίς, όμως να χάνει τη δυναμική του και το retail, που παραδοσιακά απορροφά το 70% του τζίρου της εταιρείας.

Στο α’ τρίμηνο του 2023 η εταιρεία αύξησε το μερίδιο αγοράς στα όσπρια καταγράφοντας άνοδο σε όγκο και αξία σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Η συνεισφορά της στην αγορά οσπρίων αυξήθηκε, μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, εάν αναλογιστεί κανείς και την παράλληλη άνοδο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο εν λόγω διάστημα. Συγκεκριμένα, η 3αλφα κέρδισε 1,5 μονάδα στην κατηγορία των οσπρίων στο τρίμηνο, έχοντας πλέον το 30% της αγοράς, ενώ στο ρύζι διατήρησε τη θέση της, δηλαδή με μερίδιο 10%.

Στο τετράμηνο του 2023 η εταιρεία καταγράφει μείωση 8% σε επίπεδο όγκου στα τυποποιημένα προϊόντα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ο τζίρος είναι στα ίδια μεγέθη ίσως και λίγο αυξημένος σε σχέση με το 2019.

Έχει κατακτήσει τη πρώτη θέση σε μια αγορά οσπρίων που το 2022 εμφάνισε τζίρο 38,22 εκατομμύρια ευρώ με αύξηση τζίρου κατά 1,1% όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία αγοράς της NielsenIQ, ενώ ο όγκος πωλήσεων ήταν μειωμένος κατά 1,1%. Την μεγαλύτερη συμμετοχή υπολογίζεται ότι έχουν τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια στο συνολικό τζίρο των πωλήσεων. Η εταιρεία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην αγορά ρυζιού, πίσω από την Agrino της οικογένειας Πιστιόλα.

Ευρύ χαρτοφυλάκιο

Με την υγιεινή διατροφή και το wellbeing να έχουν γίνει πλέον συνώνυμο του σύγχρονου τρόπου ζωής, η 3αλφα συνεχίζει να προσφέρει στους καταναλωτές της προϊόντα, εφάμιλλα της εγγύησης ποιότητας που φέρει το όνομά της. Κάπως έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει τη σειρά “Υπέροχες Υπερτροφές”, αποτελούμενη από φαγόπυρο, κινόα και τσία, ενώ βασισμένη στο εξειδικευμένο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων και καινοτομίας, εξετάζει νέα λανσαρίσματα αλλά και τον εμπλουτισμό της σειράς “Έτοιμα Φυσικά”, κατηγορία που δίνει περίπου το €1 εκατ. του συνολικού της τζίρου. Ύστερα μάλιστα από έρευνές της που έδειξαν ότι οι καταναλωτές ήθελαν περισσότερο προϊόν, η 3άλφα προχώρησε στην αύξηση της ποσότητας ορισμένων κωδικών στα 180 γρ.

Εκτός των άλλων κατά το εξάμηνο Νοεμβρίου 2022 – Απριλίου 2023, προχώρησε σε νέες τοποθετήσεις σε 150 καταστήματα της αλυσίδας My Market τα επώνυμα ελληνικά της προϊόντα, όπως την “Οσπριά”, σε 85 καταστήματα της αλυσίδας “Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη” τους γίγαντες και τους γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών, στο Βιολογικό Χωριό, στον Κρητικό και στην ΑΒ Βασιλόπουλος τη βιολογική σειρά προϊόντων “Υπέροχες Υπερτροφές”.

Εξαγωγές και επενδύσεις

Το 2023 βρίσκει την κορυφαία εταιρεία τυποποίησης οσπρίων έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω το δίκτυο των εξαγωγών, ενδυναμώνοντας τις υπάρχουσες συνεργασίες αλλά και εξετάζοντας προοπτικές ανάπτυξης σε νέες αγορές. Η εταιρεία εξάλλου εξάγει περίπου το 9% του ετήσιου τζίρου της σε 25 χώρες με τις κυριότερες συνεργασίες να αφορούν τη Γερμανία, την Αγγλία, τον Καναδά, την Κύπρο και τις Η.Π.Α.

Την τελευταία διετία η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις ύψους €3 εκατ., που αφορούσαν πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής για τα όσπρια αλλά και για το ρύζι, ενώ έχει εγκατασταθεί και ρομποτικό σύστημα για τη μεταφορά των κιβωτίων. Πρόκειται για επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγική της δυνατότητα κατά 40%. Ήδη από το καλοκαίρι του 2021 η 3αλφα είχε ολοκληρώσει επένδυση €1 εκατ., που αφορούσε στην επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας, με μία νέα υπερσύγχρονη μηχανή συσκευασίας, αυξάνοντας τη δυναμικότητα στις retail συσκευασίες κατά 40%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.