26 Απρ 2024
READING

Trending Now: High-tech sneakers

3 MIN READ

Trending Now: High-tech sneakers

Trending Now: High-tech sneakers

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, τα trends κυριαρχούν. Έτσι το THETOTALBUSINESS παρουσιάζει τα trends που κυριαρχούν σήμερα, δίνοντας μία ιδέα για το αύριο.

Tο νέο ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών που φέρει τη σχεδιαστική υπογραφή του Philippe Starck, υπόσχεται ότι το περπάτημα δεν θα είναι πια το ίδιο για τον ιδιοκτήτη του. Γιατί τα παπούτσια θα αρχίσουν να παρακολουθούν τον τρόπο που περπατάει. Μερικές εβδομάδες αργότερα, θα λάβει ταχυδρομικώς προσαρμοσμένους πάτους για να βελτιώσει το βάδισμά του. Τα παπούτσια του θα γνωρίζουν πλέον πότε θα φθείρονται και πότε θα χρειαστούν αντικατάσταση από ένα καινούργιο. Τα Baliston sneakers φέρνουν μια μικρή επανάσταση.

Ο θρυλικός designer Philippe Starck εργάστηκε για τον αισθητικό σχεδιασμό της νεοφυούς επιχείρησης Baliston, η οποία ανέπτυξε μια πρωτοποριακή τεχνολογία για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των απορριμάτων που προκύπτουν από το χώρο της υπόδησης. Τα περισσότερα αθλητικά παπούτσια καταλήγουν σε χωματερές, μερικές φορές μόνο λίγους μήνες μετά την πρώτη χρήση τους. Αυτό όμως μπορεί πια να αλλάξει.

Κάθε παπούτσι διαθέτει μια ηλεκτρονική μονάδα ενσωματωμένη κάτω από το πέλμα, με αισθητήρες που μοιράζονται δεδομένα μέσω Bluetooth. Η τεχνολογία λειτουργεί ξεχωριστά σε κάθε παπούτσι ξεχωριστά και στη συνέχεια τα παπούτσια “μιλούν” μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο και ανταλλάσσουν πληροφορίες. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη σε γραφεία ποδολόγων στην Ευρώπη για να βοηθήσει τους γιατρούς να σχεδιάσουν προσαρμοσμένους πάτους. Και η Baliston την πρόσθεσε τώρα στα παπούτσια της.

Καθώς περπατάει ο χρήστης, μια εφαρμογή φροντίζει να του παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες. Εάν, για παράδειγμα, το βάδισμά του είναι ασύμμετρο, θα του προτείνει συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορεί να κάνει -όπως π.χ. βυθίσματα και ανυψώσεις γάμπας για το ασθενέστερο πόδι του- για να αποτρέψει μελλοντικούς πόνους στην πλάτη. Ή μπορεί να σημειώσει πώς να βελτιώσει την στάση του σώματός του. Η εφαρμογή παρακολουθεί επίσης πόσα βήματα κάνει κάθε μέρα, τις σκάλες που ανεβαίνει, την ένταση της δραστηριότητάς του και πόσες θερμίδες καίει.

Τα παπούτσια της Baliston πωλούνται μέσω συνδρομής. Δηλαδή αντί να πληρώσει κανείς για ένα ζευγάρι παπούτσια, πληρώνει ουσιαστικά για πρόσβαση σε ένα ζευγάρι γενικά. Αυτό σημαίνει πως όταν το ένα φθαρεί, μπορεί να πάρει ένα άλλο, συμβάλλοντας στην κυκλική του χρήση.

Κανονικά, τα παπούτσια έχουν 20 έως 40 εξαρτήματα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την ανακύκλωσή τους. Τα συγκεκριμένα sneakers διαθέτουν μόνο πέντε, όλα βιολογικής προέλευσης. Όταν το ζευγάρι φθαρεί, οι πελάτες διαχωρίζουν τη σόλα από το πάνω μέρος (το υπόλοιπο παπούτσι) και στη συνέχεια τη στέλνουν πίσω για ανακύκλωση με προπληρωμένο voucher επιστροφής. Το πάνω μέρος μπορεί να ξαναφτιαχτεί, ενώ η σόλα, κατασκευασμένη από ζαχαροκάλαμο, μπορεί να εξελιχθεί εν μέρει σε νέα σόλα, και στη συνέχεια μέρος του υλικού μπορεί επίσης να πωληθεί σε άλλες εταιρείες για άλλες χρήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.