25 Απρ 2024
READING

Πώς το Pinterest μετατρέπει το ίντερνετ σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο

4 MIN READ

Πώς το Pinterest μετατρέπει το ίντερνετ σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο

Πώς το Pinterest μετατρέπει το ίντερνετ σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο

Τι αλλάζει με το “links in all Pins” που μόλις λάνσαρε το Pinterest;

Το Pinterest είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες να ανακαλύπτουν, να αποθηκεύουν και να μοιράζονται εικόνες και ιδέες που βρίσκουν εμπνευσμένες ή χρήσιμες. Η πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για DIY projects, συνταγές, προτάσεις μόδας και έμπνευση για τη διακόσμηση του σπιτιού, μεταξύ άλλων.

Οι χρήστες μπορούν να ακολουθούν άλλους χρήστες ή “pins” που ευθυγραμμίζονται με τα ενδιαφέροντά τους και να ανακαλύπτουν νέο περιεχόμενο με βάση τις αναζητήσεις και τις αλληλεπιδράσεις τους. Τώρα, το Pinterest επιτρέπει πλέον σε οποιονδήποτε να προσθέτει έναν σύνδεσμο για αγορές στα pins του.

Διαβάστε ακόμα: Αποσύρονται το Facebook, το Instagram και το TikTok από το social commerse;

Η νέα προσθήκη απλοποιεί τη διαδικασία πώλησης αντικειμένων, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τη διαδικασία αγοράς τους. Ανεξάρτητα από την οπτική, η βασική ιδέα παραμένει σταθερή: το διαδίκτυο έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο και όλοι μπορούμε να ολοκληρώνουμε τις συναλλαγές μας από την άνεση του καναπέ μας.

Ναι μεν, αλλά

Η εν λόγω είδηση είναι φαινομενικά αθώα. Το Pinterest λανσάρει τους “συνδέσμους σε όλα τα Pins”. Μέχρι τώρα, μόνο όσοι διέθεταν επαγγελματικό λογαριασμό μπορούσαν να παραπέμψουν σε μια συγκεκριμένη σελίδα. Αυτό αλλάζει και, πλέον, οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να κάνει το ίδιο – δηλαδή να προσθέσει εξωτερικούς συνδέσμους σε εικόνες, βίντεο, ακόμα και σε livestream του Pinterest TV, ώστε να προσεγγίσει μεγαλύτερο κοινό και να οδηγήσει περισσότερη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της επιλογής του.

Απομονωμένα, αυτό το update είναι πραγματικά χρήσιμο τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους καταναλωτές του Pinterest. Οι πρώτοι μπορούν να προωθήσουν ευκολότερα τις ιδέες, το εμπορικό σήμα και τα προϊόντα τους και οι δεύτεροι μπορούν να αντλούν ευκολότερα ιδέες, πληροφορίες για εμπορικά σήματα και προϊόντα.

Τέλος στην περιστασιακή περιήγηση

Ωστόσο, αν εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο του διαδικτύου, το update αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατάρρευση της περιστασιακής περιήγησης και μια ακόμη ισχυρότερη ώθηση προς τον καταναλωτισμό. Σήμερα, είναι πραγματικά δύσκολο να βρει κανείς κάποια περιοχή του διαδικτύου που να μην προσπαθεί να τον πείσει να αγοράσει κάτι. Το Facebook, για παράδειγμα, λειτουργούσε αρχικά ως κοινωνικό δίκτυο, αλλά εισήγαγε marketplace το 2016. Το Instagram, το οποίο ξεκίνησε ως πλατφόρμα κοινής χρήσης φωτογραφιών, ενσωμάτωσε λειτουργίες αγορών το 2016 και shoppable Stories το 2018. Ομοίως, το TikTok διαθέτει πλέον το TikTok Shop και το YouTube έχει τη δική του πλατφόρμα αγορών, το Youtube Shopping.

Τι σημάνει για το Pinterest η νέα προσθήκη

Από αυτή την άποψη, το Pinterest ήταν στην πραγματικότητα αρκετά πίσω, παρόλο που, η δυνατότητα ανταλλαγής συνδέσμων της πλατφόρμας ήταν πάντα μέρος του DNA του Pinterest. Ωστόσο, το 2021 το Pinterest αποφάσισε να αγκαλιάσει πλήρως το ηλεκτρονικό εμπόριο με την εισαγωγή του “Idea Pin”, μιας λειτουργίας που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δημιουργούν και να επεξεργάζονται Pins με πολλαπλά βίντεο, εικόνες, κείμενο και λίστες.

Διαβάστε ακόμα: Το Instagram αφαιρεί το shopping tab – Τι σημαίνει αυτό για τα social media;

Ενώ αυτή η κίνηση μπορεί να φαίνεται ότι το Pinterest είναι πλέον μια ακόμη πλατφόρμα αγορών, για κάποιους είναι απλώς μια επέκταση του αρχικού του σκοπού: να εμπνέει και να βοηθά τους ανθρώπους να προχωρήσουν τα έργα τους. Εξάλλου, το Pinterest ήταν πάντα ένας κόμβος έμπνευσης και οι χρήστες έρχονται στην πλατφόρμα με έναν συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό τους, είτε πρόκειται για την αναδιαμόρφωση του σαλονιού τους είτε για την εύρεση ενός ανοιξιάτικου ρούχου.

Όμως, αν η πλατφόρμα γίνει απλώς ένα μέρος για να κάνουμε κλικ και να αγοράζουμε, κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμη διαδικτυακό εμπορικό κέντρο και η δημιουργικότητα και η ατομικότητα που την έκαναν εξ αρχής δημοφιλή μπορεί να χαθούν. Το μέλλον θα δείξει.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.