25 Απρ 2024
READING

Τι θα κάνει τελικά η Adidas με το απόθεμα των Yeezys;

4 MIN READ

Τι θα κάνει τελικά η Adidas με το απόθεμα των Yeezys;

Τι θα κάνει τελικά η Adidas με το απόθεμα των Yeezys;

Η Adidas ακόμα δεν έχει βρει τι να κάνει με τα παπούτσια Yeezy

Οι επιπτώσεις από τη διακοπή της κυκλοφορίας των Yeezy μετά την αντισημιτική κατάρρευση του Kanye West συνεχίζονται για τη γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών. Η Adidas είχε εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Yeezy, αφού η σειρά αύξησε σχεδόν κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ τις ετήσιες πωλήσεις της το 2021.

Για το 2023, η εταιρεία αναμένει να χάσει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, εάν δεν μπορέσει να πουλήσει ή να επαναχρησιμοποιήσει τα παπούτσια Yeezy που απέμειναν στο απόθεμά της, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπό το πρίσμα αυτής της πιθανής απώλειας, η εταιρεία συνεχίζει να εξετάζει τις μελλοντικές επιλογές για την πώληση του αποθέματος. Ποια είναι τα πιο πιθανά σενάρια;

Διαβάστε ακόμα: Η Adidas επενδύει στην κινεζική κουλτούρα για να επανακάμψει στην ασιατική αγορά

Πώληση του αποθέματος κανονικά

Η Adidas θα μπορούσε να επιλέξει να πουλήσει τα υπόλοιπα αποθέματα Yeezy μέσω των παραδοσιακών καναλιών της, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα καταστήματα, μέχρι να πωληθούν όλα τα προϊόντα. Και μετά η εταιρεία θα σταματούσε εντελώς τη σειρά.

Αυτή η επιλογή θα μπορούσε να βοηθήσει την Adidas να ανακτήσει μέρος της οικονομικής ζημίας που μπορεί να αντιμετωπίσει λόγω της διακοπής της σειράς Yeezy. Εξάλλου, η ζήτηση για τα Yeezys εξακολουθεί να είναι υψηλή και η αξία των αθλητικών παπουτσιών στην αγορά μεταπώλησης είναι μια καλή ένδειξη ότι η Adidas θα μπορούσε να πουλήσει γρήγορα το υπόλοιπο απόθεμα.

Ωστόσο, η πώληση των παπουτσιών με την επωνυμία Yeezy θα μπορούσε να αμαυρώσει περαιτέρω τη φήμη της εταιρείας, δεδομένης της προηγούμενης συμπεριφοράς του Kanye West, η οποία περιελάμβανε αμφιλεγόμενα και προσβλητικά σχόλια. Επιπλέον, η Adidas μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει δικαιώματα στον West αν χρησιμοποιήσει το όνομα Yeezy, κάτι που αντιβαίνει στον στόχο της εταιρείας να αποστασιοποιηθεί από αυτόν.

Ένας τρόπος για να μετριάσει τις πιθανές αντιδράσεις δημοσίων σχέσεων θα μπορούσε να είναι να δωρίσει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των Yeezy σε ένα αξιόπιστο φιλανθρωπικό ίδρυμα ή οργανισμό. Ωστόσο, αυτό θα εξακολουθούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια οικονομική απώλεια για την Adidas και δεν είναι σαφές αν αυτό θα ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τη ζημιά στη φήμη που σχετίζεται με τη σειρά Yeezy.

Άλλοι τρόποι ρευστοποίησης του αποθέματος

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να πωληθεί το απόθεμα με έναν εναλλακτικό τρόπο που δεν θα ισοδυναμούσε με τη συνήθη επιχειρηματική δραστηριότητα από την πλευρά της Yeezy. Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η ρευστοποίηση των αθλητικών παπουτσιών προσφέροντάς τα σε μειωμένες τιμές μέσω διαφόρων καταστημάτων ή πουλώντας τα σε άλλες επιχειρήσεις για να τα κάνουν ό,τι θέλουν.

Ως εναλλακτική, εμφανίζεται η δυνατότητα να δωρίσει το απόθεμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που διανέμουν υποδήματα σε όσους έχουν ανάγκη. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες με αυτή την επιλογή, καθώς τα παπούτσια είναι πιθανό να καταλήξουν στην αγορά μεταπώλησης, παρατείνοντας τη σύνδεση της Adidas με τη μάρκα Yeezy και τον Kanye West.

Παρά το γεγονός αυτό, η εταιρεία μπορεί να εξακολουθεί να εξετάζει αυτή τη μέση λύση, καθώς θα αποφέρει κάποια έσοδα χωρίς την αρνητική δημοσιότητα της συνέχισης της πώλησης των Yeezys υπό το εμπορικό σήμα της Adidas.

Διαβάστε ακόμα: Κι άλλο “διαζύγιο” για την Adidas

Καταστροφή του αποθέματος

Εάν όλες οι άλλες επιλογές αποτύχουν, η έσχατη λύση θα ήταν η απόρριψη του αποθέματος. Βέβαια αυτή θα ήταν και η χειρότερη επιλογή για την Adidas. Γιατί όχι μόνο δεν θα ανακτούσε τα χρήματα που είχαν επενδυθεί στο απόθεμα, αλλά θα ήταν επίσης ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Η καύση ή η καταστροφή των ρούχων δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον και άλλες μάρκες μόδας, όπως η Burberry, έχουν επικριθεί έντονα για το γεγονός ότι εφάρμοσαν αντίστοιχη πρακτική.

Η Adidas βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς δεν υπάρχει σαφής επιλογή που να επιτρέπει τουλάχιστον μερική οικονομική ανάκτηση χωρίς να βλάψει τη φήμη της. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμα πώς θα διαχειριστεί το απόθεμα. Η ιδανική λύση θα ήταν εκείνη που θα ωφελούσε την κοινωνία, ενώ θα προκαλούσε ελάχιστη ζημιά στο brand.

Με πληροφορίες από Glossy

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.