Ο Νίκος Κουτσιανάς, ξεκίνησε την επιχειρηματική σταδιοδρομία, παράγοντας σαπούνια με μέλι. Ωστόσο το σκούρο χρώμα τους τα κατέστησε καταρχάς αντιεμπορικά. Ο Κουτσιανάς απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και η σύζυγός του, Νίκη Κουτσιανά, επέμειναν παρά την περιορισμένη εμπορική επιτυχία που είχαν τα πρώτα σαπούνια.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος και η Νίκη Κουτσιανά ξεκίνησαν την επαγγελματική τους διαδρομή, φτιάχνοντας μαύρο σαπούνι πρόπολης. Τότε μάλιστα ο Παπουτσάνης είχε πει χαρακτηριστικά στον Νίκο Κουτσιανά: «Παιδί μου θέλεις να χάσεις και τα δύο φαρμακεία σου; Δεν το κλείνεις το μαγαζί;». Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι η τιμή ενός σαπουνιού του Παπουτσάνη ήταν τότε, 25 δραχμές, έναντι 150 δραχμών που κόστιζε στη λιανική το μαύρο σαπούνι του Κουτσιανά.
Ίδρυσαν το 1979 την εταιρεία καλλυντικών Αpivita και κατάφεραν στην διαδρομή να δικαιωθούν μέσα από δυσκολίες, αποτυχίες και επιτυχίες, καθιερώνοντας το μαύρο σαπούνι με πρόπολη και θυμάρι στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Οι δεσμοί του Νίκου και της Νίκης Κουτσιανά με τη μέλισσα και τον κύκλο ζωής της δεν περιορίστηκαν μόνο στα καλλυντικά. Το 2012 ίδρυσαν την Αpigea. Στόχος της συγκεκριμένης επιχείρησης αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή να φέρει στην επιφάνεια μελισσοκομικά προϊόντα με ισχυρό ποιοτικό αποτύπωμα. Η μέλισσα υπήρξε πάντοτε στο επίκεντρο κάθε κίνησης που έκαναν οι δύο επιχειρηματίες. Αποτελεί τον σημαντικότερο επικονιαστή του πλανήτη. Και που εάν εκλείψει ως είδος, θα μπορούσε χαθεί ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας χλωρίδας που θα σταματήσει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται και κατ’ επέκταση ένα μεγάλο μέρος του ζωικού κόσμου, ενώ κατ’ επέκταση θα επηρεαστεί καθοριστικά και ο άνθρωπος.
Η Apivita από την οποία αποχώρησε οριστικά στις αρχές του 2021 ο Νίκος Κουτσιανάς με την Exea, συνδεδεμένη εταιρεία του ομίλου Puig να αποκτά και τις υπόλοιπες μετοχές της τον Δεκέμβριο του 2020. To 2022 η Apivita εμφάνισε ελαφριά αύξηση του τζίρου, κατά 2% σε σχέση με το 2021, στα 50,84 εκατ. ευρώ, η οποία υπολείπεται του αρχικού στόχου που είχε θέσει η διοίκηση, κυρίως λόγω της κακής απόδοσης του πρώτου εξαμήνου του έτους λόγω των γεοπωλιτικών εξελίξεων, των πληθωριστικών πιέσεων και της ανόδου στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.
Το νέο επιχειρηματικό βήμα με επίκεντρο τον σεβασμό στη φύση
Πρόσφατα ο Κουτσιανάς αποφάσισε να κάνει το καινούργιο του επιχειρηματικό βήμα, εισάγοντας την επιχειρηματική φιλοσοφία, σε σχέση με την ήδη διαφοροποιημένη αντίληψη που είχε παρουσιάσει τα προηγούμενα χρόνια μέσω της Apivita, έχοντας συστήσει την εταιρεία Symbeeosis και δημιούργησε με την συνοδοιπόρο και σύζυγό του, Νίκη Κουτσιανά.
Το ζεύγος δημιούργησε τη συγκεκριμένη εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή τροφίμων και συγκεκριμένα προϊόντων με βάση τα βότανα, αλλά και ροφήματα προερχόμενα από τσάι του βουνού και βότανα καθώς και μέλι. Στο πλάνο προσεχώς είναι η δημιουργία και βιολογικών συμπληρωμάτων διατροφής. Το σύνολο της επένδυσης στο νέο εργοστάσιο που δημιουργήθηκε στο Μαρκόπουλο, την δημιουργία και διαμόρφωση των νέων γραφείων στην Παιανία, την αγορά εκτάσεων καλλιέργειας στον Όλυμπο και στην Αρκαδία καθώς και για την εκπαίδευση των συνεργαζόμενων παραγωγών ανέρχεται μέχρι στιγμής σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας, κάτι που ο ίδιος προσπαθεί να κάνει και να εμφυσήσει και στους παραγωγούς και στους καταναλωτές την επιθυμία του για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, μιλώντας κατά καιρούς για μία διαδικασία που απαιτεί «σκάψιμο».
Η βιωσιμότητα, ως τρόπος ζωής
Όταν ξεκίνησε η Apivita, χρειάστηκε να εδραιώσει μία νέα κουλτούρα, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο στην εποχή που ιδρύθηκε η εταιρεία. Ο ίδιος και η γυναίκα του έφεραν στο προσκήνιο τα φυτικά καλλυντικά στα φαρμακεία, σε μία εποχή που τα φαρμακεία δεν διέθεταν καλλυντικά. Και αυτή η διαδικασία ήθελε “σκάψιμο”, δεδομένου ότι οι ίδιοι δήλωναν πρώτ’ απ’ όλα φαρμακοποιοί και όχι τόσο επιχειρηματίες με συγκεκριμένο σχεδιασμό υλοποίησης ενός επιχειρηματικού μοντέλου.
Μάλιστα, όταν εκείνοι μιλούσαν τότε για την έννοια της αειφορίας, αρκετοί ήταν εκείνοι που γελούσαν. Με τον καιρό διαπίστωσαν ότι το μοντέλο επιχειρηματικότητας που εφαρμοζόταν ευρύτερα στην αγορά, δεν τους ταίριαζε. Γι’ αυτό και δημιούργησαν ένα μοντέλο με κοινωνική υπευθυνότητα, συνεργασίες με τους φαρμακοποιούς και τους αγρότες. Μοντέλο που το ζευγάρι ακολουθεί έως και σήμερα σε κάθε κίνησή του. Όχι γιατί πρέπει να ανταποκριθούν σε δείκτες μέτρησης βιωσιμότητας, αλλά επειδή πιστεύουν σε αυτό που κάνουν και οι ίδιοι το έχουν μετατρέψει σε τρόπο ζωής.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.