29 Απρ 2024
READING

Έχει πραγματικά σημασία η στρατηγική ESG;

4 MIN READ

Έχει πραγματικά σημασία η στρατηγική ESG;

Έχει πραγματικά σημασία η στρατηγική ESG;

Γιατί οι εταιρείες χρειάζονται στρατηγικές ESG

Καθώς η κοινωνία εστιάζει όλο και περισσότερο στη βιωσιμότητα και τις ηθικές πρακτικές, οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και διοικητικοί παράγοντες (ESG) αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αξία για τις επιχειρήσεις. Οι επενδυτές, οι καταναλωτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στους παράγοντες ESG, και έτσι οι εταιρείες αυτές βλέπου συχνά οφέλη, όπως μειωμένους κινδύνους, αυξημένη αξία του εμπορικού σήματος και βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις.

Μια έκθεση από το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι οι εταιρείες με ισχυρές επιδόσεις στον τομέα των ESG είχαν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τις επιδόσεις των ανταγωνιστών τους όσον αφορά τις οικονομικές αποδόσεις. Σε αυτό συμφωνεί και μια άλλη μελέτη από το Harvard Business School, που διαπίστωσε ότι οι εταιρείες με υψηλή βαθμολογία ESG είχαν χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου και ήταν λιγότερο πιθανό να βιώσουν πτώση των τιμών των μετοχών τους λόγω αντιπαραθέσεων που σχετίζονται με την ESG.

Διαβάστε ακόμα: Earth Day 2023 | Ποιες είναι οι κορυφαίες τάσεις για τη βιωσιμότητα και το κλίμα;

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, οι εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στους παράγοντες ESG μπορεί επίσης να δουν οφέλη για τη φήμη τους. Καθώς οι καταναλωτές ευαισθητοποιούνται περισσότερο σε θέματα βιωσιμότητας και ηθικής, επιλέγουν συνειδητά να υποστηρίξουν εταιρείες που μοιράζονται τις αξίες τους. Σήμερα, εξάλλου, το 62% των καταναλωτών επιθυμεί οι εταιρείες να παίρνουν θέση σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και το 65% είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερα για προϊόντα και υπηρεσίες από εταιρείες που έχουν δεσμευτεί για τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με μία έρευνα της Accenture.

Οι προκλήσεις

Παρά αυτά τα πιθανά οφέλη, η ενσωμάτωση των εκτιμήσεων ESG στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τις εταιρείες. Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι η έλλειψη τυποποιημένων κριτηρίων μέτρησης των επιδόσεων ESG. Αυτό δυσκολεύει τις εταιρείες να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους με άλλες αντίστοιχες, όπως και τους επενδυτές να αξιολογούν τις επιδόσεις των εταιρειών στον τομέα των ESG. Ωστόσο, καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη τυποποιημένων δεικτών μέτρησης.

Μια άλλη πρόκληση είναι η δυσκολία μέτρησης του αντίκτυπου των πρωτοβουλιών ESG. Ορισμένες πρωτοβουλίες ESG, όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή η βελτίωση των εργασιακών πρακτικών, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να παράξουν απτά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι εταιρείες που έχουν δεσμευτεί σε θέματα ESG δεν πρέπει να αποφεύγουν αυτές τις προκλήσεις. Αντιθέτως, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη στρατηγικών ESG που ευθυγραμμίζονται με τους επιχειρηματικούς τους στόχους και τις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών.

Τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να ενσωματώσουν τις εκτιμήσεις σχετικά με την ESG στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Μια προσέγγιση είναι η ενσωμάτωσή τους στις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων. Εντοπίζοντας και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους ESG, οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στη φήμη τους.

Μια άλλη προσέγγιση είναι η συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως οι επενδυτές, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες, ώστε να κατανοηθούν οι προσδοκίες και οι ανησυχίες τους σχετικά με τα θέματα ESG. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να αναπτύξουν αντίστοιχες στρατηγικές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τις προτεραιότητες όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Dole μετατρέπει τα απορριπτόμενα φύλλα ανανά σε vegan δέρμα

Επιπλέον, οι εταιρείες μπορούν να ενσωματώσουν τις εκτιμήσεις για την ESG στις προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών τους. Μπορούν, για παράδειγμα, να αναπτύξουν βιώσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες που μειώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις ή παρέχουν κοινωνικά οφέλη στις κοινότητες.

Παρόλο που υπάρχουν προκλήσεις για την ενσωμάτωση των εκτιμήσεων για τους παράγοντες ESG στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, οι εταιρείες δεν πρέπει να αποφεύγουν αυτές τις προκλήσεις. Αντιθέτως, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη στρατηγικών ESG που ευθυγραμμίζονται με τους επιχειρηματικούς τους στόχους και τις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες μπορούν να τοποθετηθούν για μακροπρόθεσμη επιτυχία σε έναν κόσμο που εστιάζει όλο και περισσότερο στη βιωσιμότητα.

Με πληροφορίες από ΜcΚinsey

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.