27 Απρ 2024
READING

Για τη Δέλτα, το ESG είναι στρατηγική επιλογή

6 MIN READ

Για τη Δέλτα, το ESG είναι στρατηγική επιλογή

Για τη Δέλτα, το ESG είναι στρατηγική επιλογή

Η εταιρεία μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στέκεται δίπλα σε καταναλωτές, παιδιά, κοινωνία, κτηνοτρόφους, εργαζομένους

Για τη Δέλτα η εταιρική υπευθυνότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν στρατηγικές επιλογές από την ίδρυσή της. Έχοντας συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι στους καταναλωτές και τις οικογένειές τους, η εταιρεία δεν σταματά να προσφέρει ακόμα περισσότερα, υλοποιώντας ένα ευρύ Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας, με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στηρίζει την κοινωνία με “Φροντίδα και Χαμόγελα”

Φροντίζοντας παιδιά, ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας μέσα από το διαρκές πρόγραμμά μας “Φροντίδα και Χαμόγελα” και σε συνεργασία με αξιόπιστους φορείς, παρέχει 2 εκατομμύρια μερίδες γαλακτοκομικών τον χρόνο και βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία σε κάθε έκτακτη ανάγκη.

Ειδικότερα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis (Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ), καλύπτει τις ανάγκες 5.386 παιδιών για γάλα και γιαούρτι. Μαζί με τους εργαζομένους της προσέφερε 120 σχολικές τσάντες στην Ένωση “Μαζί για το Παιδί”, όπως και 70.000 μερίδες τροφίμων σε πλήθος κοινωφελών φορέων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσέφερε στο Υπουργείο Υγείας δύο υπερσύγχρονους φορητούς θαλάμους αρνητικής πίεσης όπως και δύο φορητούς θαλάμους ασφαλούς μεταφοράς ασθενών στο ΕΚΑΒ.

Πρόγραμμα “Γνώση Δέλτα” για τον αθλητισμό και την εκπαίδευση

Μεταφέροντας στους νέους θετικά μηνύματα, αλλά και υλοποιώντας το διαρκές πρόγραμμα “Γνώση Δέλτα”, η Δέλτα με το brand Milko “Έκανε αληθινούς” μια σειρά από αθλητικούς χώρους, αρχικά στην Αγία Βαρβάρα το 2020, στου Ζωγράφου το 2021 και στη Θεσσαλονίκη. Ενώ βρέθηκε στο πλευρό του αρσιβαρίστα πρωταθλητή Θοδωρή Ιακωβίδη για να τον στηρίξει καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

Στηρίζει την κτηνοτροφία με το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ

Δραστηριοποιώντας το πιο ισχυρό δίκτυο συλλογής αγελαδινού γάλακτος στη χώρα, από τη Θράκη ως την Πελοπόννησο, η Δέλτα υλοποιεί από το 2012 το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Πρόκειται για την πρωτοβουλία της εταιρείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα τη στήριξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας, με δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης, καθώς και την αξιοποίηση ελληνικών καλλιεργειών για την παραγωγή των ζωοτροφών.

Η στρατηγική του προγράμματος βασίζεται στην εκπόνηση εφαρμοσμένης έρευνας από ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε τομείς που μπορούν να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας. Όπως και στη διάχυση της παραγόμενης τεχνογνωσίας και στην παροχή τεχνικής υποστήριξης στους παραγωγούς.

Σημαντική συμβολή στην εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών έχει η παραγωγική μονάδα ζωοτροφών Ευρωτροφές, θυγατρική της Δέλτα. H παραγωγική αυτή μονάδα συμμετέχει ενεργά στις δράσεις, υποστηρίζοντας τους παραγωγούς με τεχνογνωσία και κατευθύνσεις, σε θέματα ορθής διατροφής και κατάρτισης ισόρροπων σιτηρεσίων, εξασφαλίζοντας παράλληλα πιστοποιημένες μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές που παράγει στις εγκαταστάσεις της.

Επιπλέον, το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, που περιλαμβάνει συμμετοχή σε ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις (συνέδρια, ημερίδες κ.ά.) στην περιφέρεια και παρουσία στα μέσα ενημέρωσης, επιχειρεί να ενημερώνει κάθε εμπλεκόμενο, ώστε να πολλαπλασιάζονται τα οφέλη. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει συμμετάσχει, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες του Σχεδίου Δράσης ΓΑΙΑ, σε 25 επιστημονικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις και συνέδρια του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί από το 2017 πρόγραμμα υποτροφιών προς νέους κτηνοτρόφους, παρέχοντας υποτροφίες με φορέα υλοποίησης την

Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης

Μέχρι σήμερα 64 νέοι υπότροφοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους με επιτυχία, παρακολουθώντας επαγγελματικά και βιωματικά σεμινάρια στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και αποκομίζοντας πολύτιμες για τις φάρμες τους γνώσεις και εμπειρία. Πρόκειται για παιδιά κτηνοτρόφων συνεργατών της Δέλτα, που εργάζονται στην κτηνοτροφική επιχείρηση και προτίθενται σταδιακά να την αναλάβουν με αξιώσεις, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητά της, καθώς και νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.

Προστασία του περιβάλλοντος

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία, θεσμοθετώντας ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης, με τη συμβολή όλων των εργαζομένων. Βάσει της Περιβαλλοντικής Πολιτικής της, τηρεί στο σύνολο των δραστηριοτήτων της τους αυστηρότερους κανόνες και προδιαγραφές που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και στοχεύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Εφαρμόζει πρωτοβουλίες για τη μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάκτηση της θερμικής ενέργειας, τον περιορισμό της χρήσης νερού και πλαστικού, την επεξεργασία των λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός), τον περιορισμό των ρύπων από τη διανομή των προϊόντων, μέσω εφαρμογής συστημάτων τηλεματικής στα φορτηγά και βυτία της εταιρείας.

Εντός του 2021, μάλιστα, η Δέλτα υλοποίησε πιλοτικό έργο με τη χρήση του Blue Marble περιβαλλοντικού πρόσθετου καυσίμων σε επιλεγμένα φορτηγά της, το οποίο ήδη επεκτείνει στο σύνολο του ιδιόκτητου στόλου του μεταφορικού της έργου, και πέτυχε ραγδαία μείωση των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων, των στοιχείων δηλαδή που εμπεριέχουν black carbon.

Βασική προτεραιότητα αποτελεί η συνεχής μείωση των περιβαλλοντικών επιδράσεων των προϊόντων της. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η Δέλτα χρησιμοποιεί τη μικρότερη δυνατή ποσότητα υλικών συσκευασίας, ειδικά του πλαστικού, διασφαλίζοντας πάντα την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος. Παράλληλα, αυξάνει συνεχώς το ποσοστό των ανακυκλωμένων υλικών στις συσκευασίες της (ανακυκλωμένο χαρτί και ανακυκλωμένο πλαστικό rPet), ενώ και δίνει προτεραιότητα στη χρήση χάρτινων συσκευασιών από προμηθευτές πιστοποιημένους κατά FSC.

Εγγυάται ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα

Η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων αποτελούν για τη Δέλτα αδιαπραγμάτευτη αξία. Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζει ένα προηγμένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας του συνόλου των παραγόμενων προϊόντων, τηρώντας και εφαρμόζοντας τους αυστηρότερους κανόνες και προδιαγραφές, που σχετίζονται με την επιλογή των πρώτων υλών, τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις, την παραγωγή, τον έλεγχο ποιότητας και διανομής, όπως αυτοί καθορίζονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και τα σχετικά πρότυπα διαχείρισης Ποιότητας. Επενδύει συνεχώς σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και συστήματα, ούσα η πρώτη εταιρεία γαλακτοκομικών στην Ελλάδα που δημιούργησε πιστοποιημένο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και πιλοτικές εγκαταστάσεις Έρευνας και Ανάπτυξης προϊόντων (R&D), αλλά και η πρώτη που πιστοποιήθηκε κατά ISO.

Τα συστήματα διαχείρισης Ποιότητας και ασφάλειας που εφαρμόζει είναι το FSSC 22000, το BRC, το IFS, το ΔΗΩ και το ISO 9001. Μέσω του Κέντρου Ενημέρωσης Δέλτα (ΚΕΔ), που λειτουργεί από το 2001 και στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό στον τομέα των τροφίμων, η εταιρεία έρχεται καθημερινά σε αμφίδρομη επικοινωνία με τους καταναλωτές και την αγορά.

Με γνώμονα τον εργαζόμενο

Η Δέλτα νοιάζεται για τους ανθρώπους της, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές, αξιοκρατικό εργασιακό περιβάλλον και παρέχοντας προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης και εξέλιξης. Φροντίζει καθημερινά για τη διατήρηση ενός ασφαλούς, δίκαιου και αξιοκρατικού εργασιακού περιβάλλοντος, μέσω του οποίου προσφέρονται συνεχώς δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, για όλους τους εργαζομένους.

Ως εταιρεία έχει δεσμευτεί και εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους για την ανάπτυξη των εργαζομένων της, παρέχει προγράμματα συνεχούς και συστηματικής εκπαίδευσης και εφαρμόζει σύγχρονα συστήματα αξιολόγησης και ανταμοιβής, ώστε να εξασφαλίζει στους εργαζομένους τη δυνατότητα για συνεχή εξέλιξη και ανάδειξη των ικανοτήτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει τον Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας του Ομίλου Vivartia, ενδυναμώνοντας την υποστήριξη των ανθρώπων της προσφέροντάς τους, εθελοντικά, επιπρόσθετες παροχές.

Ενώ πρόσφατα, η εταιρεία εκκίνησε το Graduate Program UInTheFuture για νέα ταλέντα 21-24 ετών, προκειμένου να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να εξελιχθούν μέσα στην εταιρεία. Το πρόγραμμα διάρκειας 24 μηνών αποτελείται από 3 εξάμηνα στον όμιλο Vivartia και 1 εξάμηνο σε μία Big4. Στη διάρκειά του, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για εναλλαγή θέσεων σε διαφορετικές εταιρείες του ομίλου.

Και φυσικά, ως κορυφαία βιομηχανία τροφίμων, η Δέλτα λέει “όχι” στη σπατάλη τροφίμων, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και συμμετέχοντας εθελοντικά στη συντονισμένη δράση κράτους, αγοράς και κοινωνίας «Συμμαχία για τη μείωση της Σπατάλης Τροφίμων».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.