Η ΑΒ Βασιλόπουλος κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων

Η κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία και τους εργαζομένους της

Από το πρώτο μπακάλικο στην οδό Βουλής, που άνοιξε τις πόρτες του το 1939, μέχρι σήμερα και τα περίπου 600 καταστήματα που απαριθμεί το δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος, η εταιρεία δίνει τον καλύτερό της εαυτό για να κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.

Ισχυρό κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα

Ήδη από την ίδρυση της εταιρείας, το 1936, η προσοχή και η φροντίδα στον άνθρωπο αποτελούσαν βασικοί στόχοι των ιδρυτών. Μάλιστα, ο ιθύνων νους αυτού του οικοδομήματος, ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, λίγο πριν πεθάνει ίδρυσε την «Τράπεζα Τροφίμων», ένα ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης, στο έργο της οποίας συνδράμουν σήμερα περισσότερες από 200 επιχειρήσεις.

Η καινοτομία της Τράπεζας Τροφίμων

Το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου προγράμματος, τα «Τρόφιμα Αγάπης» . Τα «Τρόφιμα Αγάπης» ξεκίνησαν το 2013 και σκοπός τους ήταν να βοηθήσουν περισσότερα άτομα για αυτό και σιγά σιγά επεκτάθηκαν σε όλα τα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος. Το έργο του προγράμματος είναι τόσο απλό και πολύτιμο την ίδια ώρα: σε συνεργασία με την Οργάνωση «Μπορούμε» αλλά και το ίδρυμα «Τράπεζα Τροφίμων» προσφέρουν προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, αλλά είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση, σε τοπικούς φορείς. Αυτοί με τη σειρά τους διανέμουν τα τρόφιμα στους συνανθρώπους μας σε ανάγκη.

Και κάπως έτσι, τα «Τρόφιμα Αγάπης» αποτελούν ένα από τα πιο καινοτόμα προγράμματα της ΑΒ Βασιλόπουλος και το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα δωρεάς τροφίμων στην Ελλάδα, που προσφέρει βασικά ειδή διατροφής όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, συσκευασμένα αυγά κ.ά., καθώς και προϊόντα συντήρησης και κατάψυξης, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συσκευασμένο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και χυμοί. Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι εκτός βέβαια από αυτά τα τρόφιμα προσφέρονται και φρέσκα είδη.

Μάλιστα, υπολογίζεται πως από την έναρξη του προγράμματος μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς έχουν διατεθεί τρόφιμα αξίας πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ. Άξιο λόγου είναι ακόμα το γεγονός πως το πρόγραμμα καλύπτει σε ποσοστό έως 90% τις ανάγκες σε πάνω από 250 φορείς που στηρίζουν περισσότερους από 123.000 πολίτες.

Περιβαλλοντική στρατηγική

Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ακόμα ένα θετικό αντίκτυπο: συμβάλλει στην μείωση της σπατάλης τροφίμων. Τα τρόφιμα αυτά θα κατέληγαν στα απορρίμματα, αυξάνοντας επιβλαβείς ουσίες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων είναι και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), ενώ τώρα δωρίζονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Συνεπώς, τα «Τρόφιμα Αγάπης» έχουν και ένα περιβαλλοντικό πρόσημο.

Η κίνηση αυτή συμφωνεί με την “πράσινη” στροφή της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η ΑΒ Βασιλόπουλος λειτουργεί βάσει μιας περιβαλλοντικής στρατηγικής, η οποία μεταξύ των άλλων, στοχεύει να περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων αλλά και το δικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2025.

Παράλληλα, έχει δεσμευτεί και για τη μείωση της χρήσης του πλαστικού κατά το ίδιο ποσοστό. Άλλωστε, αποτελεί την πρώτη αλυσίδα σουπερμάρκετ και την μοναδική εταιρεία -τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη- που εφαρμόζει Ατομικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών. Στο ίδιο πλαίσιο, τα τελευταία δύο χρόνια στηρίζει την ηλεκτροκίνηση δημιουργώντας σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα καταστήματά της σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Blue. Ακόμη, έχει εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές ενέργειας και παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση τη λειτουργία των καταστημάτων, των Κεντρικών Γραφείων και των αποθηκών της, στοχεύοντας στη μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Η ΑΒ Βασιλόπουλος σέβεται τη διαφορετικότητα των ανθρώπων της. Όλοι οι 15.000 εργαζόμενοι που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να κάνουν τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων, ώστε όλοι να μπορούν να είναι όλα όσα ήδη είναι και όλα όσα θέλουν να γίνουν.

Η κοινωνική δράση της ΑΒ Βασιλόπουλος δεν ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, αλλά εδώ και χρόνια προσπαθεί να συνεισφέρει στην κοινωνία. Έτσι, επιβεβαιώνει πως η προσφορά είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Ένα πολύ προσωπικό, απαιτητικό και πολύπλοκο ταξίδι, που καθοδηγείται από τις προσωπικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις, το χρέος και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και το οποίο αναμφισβήτητα απαιτεί αντοχή και επιμονή. Ωστόσο, η προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, η δύναμη να συμβάλει κανείς με το «λιθαράκι» του στην αλλαγή και τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, είναι η σημαντικότερη επιβράβευση.