18 Απρ 2024
READING

Η προσοχή των καταναλωτών ελέγχει το ρυθμό της εμπορικής καινοτομίας

4 MIN READ

Η προσοχή των καταναλωτών ελέγχει το ρυθμό της εμπορικής καινοτομίας

Η προσοχή των καταναλωτών ελέγχει το ρυθμό της εμπορικής καινοτομίας

Οι καταναλωτές καθορίζουν ποια αναδυόμενα κανάλια θα γίνουν mainstream και ποια θα περάσουν στην αφάνεια.

Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, οι μάρκες βρίσκονται αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο του προσδιορισμού των πιο αποτελεσματικών καναλιών για την επένδυση των διαφημιστικών τους προϋπολογισμών ώστε να προσελκύσουν την προσοχή των καταναλωτών.

Με έναν εντυπωσιακό αριθμό ψηφιακών πλατφορμών, μια κακή επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπατάλη πόρων και ελάχιστο αντίκτυπο, καθώς οι καταναλωτές βομβαρδίζονται συνεχώς με επιλογές για το πού να αφιερώσουν το χρόνο τους. Και τελικά, οι καταναλωτές έχουν τη δύναμη να καθορίσουν ποια κανάλια θα πετύχουν και ποια θα πέσουν στην αφάνεια, ουσιαστικά “ψηφίζοντας” με την προσοχή τους.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η CTV εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή κανάλια ψηφιακής διαφήμισης

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς, eMarketer, κατά το προηγούμενο έτος, ο τυπικός Αμερικανός καταναλωτής πέρασε πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα ασχολούμενος με ψηφιακές πλατφόρμες όπως “smart” τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών και συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω smartphones. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για τα στελέχη marketing να γνωρίζουν τα τελευταία και τα επερχόμενα κανάλια και να διακρίνουν ποια από αυτά θα αντέξουν στο χρόνο για να διασφαλίσουν τα διαφημιστικά τους σχέδια στην επερχόμενη διαφημιστική εποχή.

Με αυτόν τον τρόπο, οι μάρκες μπορούν να αξιοποιήσουν τα κανάλια που προτιμούν οι καταναλωτές για να αντιστοιχίσουν το περιεχόμενο με το εμπόριο και να δημιουργήσουν πλούσιες εμπειρίες που τροφοδοτούν την αφοσίωση στη μάρκα και αυξάνουν την πρόθεση αγοράς – διατηρώντας παράλληλα ένα προβάδισμα στην πορεία της ψηφιακής εξέλιξης.

Οι ιστότοποι λιανικής άλλαξαν το παιχνίδι

Παρόλο που οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου δεν θεωρούνται πλέον νέο κανάλι, συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία νέων διαφημιστικών εμπειριών και υψηλότερων προσδοκιών των καταναλωτών για τις ηλεκτρονικές αγορές.

Όταν ήταν σαφές ότι οι καταναλωτές είχαν όλο και μεγαλύτερη άνεση να αγοράζουν online, οι μάρκες χρειάζονταν έναν τρόπο για να μεγιστοποιήσουν την έκθεση. Και οι retailers ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα, προσφέροντας διαφημιστικό υλικό στις ιστοσελίδες τους. Έτσι οι μάρκες μπορούσαν να προβάλλουν ελκυστικές, εγγενείς διαφημίσεις προϊόντων που παρείχαν αξία στους πελάτες που έψαχναν ήδη να αγοράσουν.

Καθώς, λοιπόν, όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονταν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι retailers έγιναν η επόμενη γενιά ιστοσελίδων μέσων ενημέρωσης, με το λογικό επόμενο βήμα για τους marketers να μεγιστοποιήσουν τις επενδύσεις τους μέσω της ανόδου των δικτύων μέσων ενημέρωσης λιανικής (retail media networks – RMN).

Με την πιστή πελατειακή βάση των retailers, τον προνομιακό διαφημιστικό χώρο και τις τεράστιες συλλογές δεδομένων πρώτου μέρους, τα RMNs αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης πάνω από 55 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2024., σύμφωνα με το eMarketer.

Κανάλια σε άνοδο: τυχερά παιχνίδια

Ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών έχει επίσης καταστεί σημαντικό κανάλι, με 2,7 δισεκατομμύρια παίκτες παγκοσμίως και εκτιμώμενη αξία αγοράς 495 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2028, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών, Fortune Business Insights.

Οι marketers μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την αγορά μέσω του in-game commerceύ, της διαφήμισης, των χορηγιών και των συνεργασιών με τους προγραμματιστές παιχνιδιών για να αυξήσουν τα έσοδα, τις επιδόσεις και την αφοσίωση της μάρκας. Αξιοποιώντας first-party data σχετικά με τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των χρηστών και ενσωματώνοντας απρόσκοπτα τις διαφημίσεις στην εμπειρία του παιχνιδιού, οι marketers μπορούν να παρέχουν αξία στους παίκτες, ενώ παράλληλα προωθούν το εμπορικό σήμα τους με τρόπο που να φαίνεται φυσικός και να βελτιώνει την εμπειρία του παιχνιδιού.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το YouTube θα βοηθήσει τα brands να προσεγγίσουν τη Gen Z μέσω της μουσικής;

Η συνδεδεμένη τηλεόραση αλλάζει την ισορροπία

Η συνδεδεμένη τηλεόραση (CTV) και το streaming video είναι επίσης ταχέως αναπτυσσόμενα κανάλια, επιτρέποντας στους marketers να προσεγγίσουν ένα μεγάλο και αφοσιωμένο κοινό. Με την καθιέρωση των βίντεο κατά παραγγελία που υποστηρίζονται από διαφημίσεις από μεγάλους παίκτες όπως το Netflix και η Disney, οι marketers εξερευνούν νέους τρόπους για να εμπλακούν με τους θεατές μέσω των μορφών CTV, όπως βίντεο με δυνατότητα αγορών και διαδραστικές μορφές διαφήμισης.

Εν τέλει, η επιτυχία κάθε καναλιού εξαρτάται από την ικανότητά του να προσαρμόζεται στην μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των καταναλωτών και να παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή αξία ανά πάσα στιγμή. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται και ο κλάδος κινείται προς την addressability (δηλαδή, στην ικανότητα ενός διαφημιζόμενου να παρέχει μια στοχευμένη διαφήμιση σε ένα συγκεκριμένο κοινό με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η τοποθεσία, τα ενδιαφέροντα, τα δημογραφικά στοιχεία ή η συμπεριφορά του), τα αναδυόμενα κανάλια θα γίνουν πιο κρίσιμα από ποτέ για τις μάρκες ώστε να εμπλακούν με το σωστό κοινό.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.