24 Απρ 2024
READING

Μήπως το αγγλόφωνο ChatGPT επηρεάζει το marketing;

5 MIN READ

Μήπως το αγγλόφωνο ChatGPT επηρεάζει το marketing;

Μήπως το αγγλόφωνο ChatGPT επηρεάζει το marketing;

Πολυγλωσσία δεν σημαίνει πολυπολιτισμικότητα

Είναι γεγονός πως το περιεχόμενο και τα σύνολα δεδομένων στα οποία βασίζονται τα εργαλεία που χρησιμοποιούν γλώσσες τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, είναι κατά κύριο λόγο στα αγγλικά και συχνά αποτελούν μεταφράσεις αγγλικού πρώτου περιεχομένου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια έλλειψη πολιτισμικού πλαισίου και σε μια στρεβλή αναπαράσταση των πληροφοριών.

Αυτή η μεροληψία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, ιδίως σε τομείς όπως το marketing, όπου η εξάρτηση από το περιεχόμενο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαιωνίσει αυτόν τον κύκλο περιορισμένων δεδομένων και πολιτισμικής πόλωσης.

Η δύναμη των μνημονικών

Τα μνημονικά είναι βοηθήματα μνήμης που βοηθούν τους ανθρώπους να θυμούνται ευκολότερα πληροφορίες. Είναι τεχνικές που χρησιμοποιούν οπτικούς, ακουστικούς ή άλλους συσχετισμούς για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να θυμούνται πληροφορίες. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό εργαλείο για τη μάθηση και την απομνημόνευση. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τη μνήμη, συνδέοντας κάτι με μια εικόνα, φράση ή λέξη που θυμάται κανείς εύκολα.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να θέσει σε κίνδυνο τις δημιουργικές θέσεις εργασίας;

Όταν, όμως, πρόκειται για την κωδικοποίηση, μπορούν επίσης να αναδείξουν τους περιορισμούς της αγγλικής γλώσσας στην τεχνολογία. Για παράδειγμα, αν κάποιος ήθελε να ψηφιοποιήσει ισπανική λογοτεχνία χρησιμοποιώντας αγγλικό κώδικα, θα αντιμετώπιζε γρήγορα τους περιορισμούς της μνημονικής και της αγγλικής γλώσσας στην τεχνολογία. Η χρήση συμβόλων όπως το “p” για την αναπαράσταση του “para” ή το “h1” για την αναπαράσταση της “επικεφαλίδας 1” στην HTML μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τους μη αγγλόφωνους.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλομορφία στον προγραμματισμό και την τεχνολογία, ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να εργάζονται με τρόπο που να είναι συμβατός με τη μητρική τους γλώσσα.

Η τεχνητή νοημοσύνη και ο αμερικανοαγγλοκεντρικός ιστός

Το ζήτημα του αμερικανοαγγλοκεντρικού ιστού αποτελεί πηγή σκεπτικισμού για πολλά άτομα για πάνω από δύο δεκαετίες. Ο ιστός δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από τις δυτικές χώρες, με έντονη έμφαση στην αγγλική γλώσσα και τον αγγλικό πολιτισμό, ωστόσο χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, συχνά φαίνεται περίεργο όταν άλλα έθνη έχουν τα δικά τους κυρίαρχα κοινωνικά δίκτυα ή επιλέγουν να λογοκρίνουν πληροφορίες που θεωρούν επιβλαβείς για τον πληθυσμό τους.

Τα νέα trends του διαδικτύου είναι εξειδικευμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το Bard, καθώς διαθέτουν τη δυνατότητα να παράγουν περιεχόμενο σε μεγάλη κλίμακα και να παρέχουν λεπτομερείς απαντήσεις σε πολύπλοκα ερωτήματα.

Ωστόσο, ενώ το ChatGPT ισχυρίζεται ότι είναι πολύγλωσσο και μπορεί να παρέχει απαντήσεις στα μανδαρίνικα, δεν είναι διαθέσιμο στην Κίνα. Και, όταν απαντά στα κινεζικά, δεν είναι σαφές πόσες κινεζικές πηγές χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα ή αν απλώς μεταφράζει το ίδιο σύνολο δεδομένων σε άλλη γλώσσα.

Η πολυγλωσσία δεν ισούται με πολυπολιτισμικότητα

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το να είναι κανείς πολύγλωσσος δεν είναι το ίδιο με το να είναι πολυπολιτισμικός. Ενώ το ChatGPT -και άλλα παρόμοια εργαλεία- μπορεί να υπερέχει στην παροχή απαντήσεων σε διάφορες γλώσσες, το πλαίσιο των απαντήσεών του καθορίζεται από το περιεχόμενο με το οποίο τροφοδοτείται. Αρχικά, οι προγραμματιστές αυτών των εργαλείων επιλέγουν το περιεχόμενο από τον ιστό, το οποίο διαμορφώνει τις απαντήσεις.

Το Bard, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google, αντλεί πληροφορίες από τον ιστό για να παρέχει “φρέσκες” απαντήσεις, αλλά η πηγή αυτών των πληροφοριών δεν είναι πάντα σαφής. Το γλωσσικό μοντέλο LaMDA της Google που τροφοδοτεί το Bard, προ-εκπαιδεύτηκε σε ένα σύνολο δεδομένων που αποτελείται κατά 50% από δεδομένα διαλόγων από δημόσια φόρουμ και κατά 12,5% από τη Wikipedia. Και όλα τα AI chatbots αντλούν το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου τους από ιστοσελίδες με έδρα τις ΗΠΑ, με μικρή συνεισφορά από άλλες αγγλόφωνες χώρες με σημαντικό πληθυσμό.

Εν τω μεταξύ, κατά την εκπαίδευση των εν λόγω εργαλείων, όπου συμπεριλήφθηκε περιεχόμενο σε άλλες γλώσσες, μπορεί να υποτεθεί ευρέως ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού είχε τη μορφή μεταφράσεων αγγλικού πρώτου περιεχομένου. Το Google Translate, το πρώτο ρομπότ περιεχομένου με τεχνητή νοημοσύνη του διαδικτύου, παράγει εκατομμύρια ιστοσελίδες περιεχομένου – μεταφράσεις λέξεων, χωρίς το πολιτισμικό πλαίσιο.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το marketing

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως έρευνας για την παραγωγή περιεχομένου τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο – όπου η έρευνα που γίνεται παρέχεται σε περιορισμένα δεδομένα, σε γλώσσα που διαμορφώνεται από την αγγλική βιβλιογραφία, και στη συνέχεια τροφοδοτείται πίσω σε αυτή τη μηχανή περιεχομένου του ιστού σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα αξιοποιήσουν τα brands την Generative AI

Το marketing βασίζεται στο περιεχόμενο και οι σημερινοί marketers συχνά χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή του. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να βασίζονται υπερβολικά στην τεχνητή νοημοσύνη για τη συγγραφή περιεχομένου, γεγονός που μπορεί να διαιωνίσει περαιτέρω την προκατάληψη.

Η πλειονότητα των marketers αναμφίβολα θα στηριχθεί στα AI bots για να τροφοδοτηθεί με γνώση. Είναι, όμως, ζωτικής σημασίας να τα χρησιμοποιούν με διορατική ματιά και να αναζητούν ενεργά ποικίλες και ολοκληρωμένες πηγές πληροφοριών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να συνεχίσουν να προσθέτουν αξία και πλαίσιο στο περιεχόμενο που παράγουν – και καταναλώνουν.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.