26 Απρ 2024
READING

Γιάννης Μασούτης, ο επιχειρηματίας που έκανε τη γνωστή αλυσίδα από τοπική, πανελλαδική

5 MIN READ

Γιάννης Μασούτης, ο επιχειρηματίας που έκανε τη γνωστή αλυσίδα από τοπική, πανελλαδική

Γιάννης Μασούτης, ο επιχειρηματίας που έκανε τη γνωστή αλυσίδα από τοπική, πανελλαδική

Η Μασούτης αποτελούσε ανέκαθεν τα τελευταία χρόνια, την αλυσίδα που εκφράζει απόλυτα ένα άκρως επιτυχημένο τοπικό brand μίας μεγάλης πόλης όπως η Θεσσαλονίκη. Που κατάφερε να μεγαλώσει μέσα στα χρόνια, να αναπτύξει το εκτόπισμά της και σταδιακά να βγει και εκτός της πόλης, επεκτεινόμενη προς τον Νότο.

Σήμερα η Μασούτης έχει καταφέρει να αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αλυσίδα στο οργανωμένο λιανεμπόριο (πίσω από Σκλαβενίτη, ΑΒ και Lidl), με τζίρο που ξεπερνάει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ μετά την περσινή συμφωνία με τον ΣΥΝΚΑ Χανίων. Πρόσφατα εξαγόρασε και την αλυσίδα Τερζής στην Πελοπόννησο, με 6 καταστήματα, τα οποία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη θέση της στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια της χώρας και ουσιαστικά στη Νότια Ελλάδα. 

Ο Γιάννης Μασούτης

Ο Γιάννης Μασούτης, επικεφαλής σήμερα της αλυσίδας, είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να διαδεχτεί τον διορατικό επιχειρηματία και πατέρα του, Διαμαντή Μασούτη ενός ανθρώπου με ισχυρή προσωπικότητα, ο οποίος ίδρυσε την επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη το 1976. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Μασούτης κατάφερε να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρά το γεγονός ότι δεν έκανε κάποια μεγάλη εξαγορά ή αποτέλεσε μεταγενέστερη χρονικά εταιρεία ως προς την έναρξη της δραστηριότητάς της σε σχέση με τον Σκλαβενίτη που ιδρύθηκε το 1954 και εξαγόρασε τον Μαρινόπουλο, την ΑΒ Βασιλόπουλος που ιδρύθηκε το 1939 και ανήκει στην πολυεθνική Ahold Delhaize, ενώ και η Τρίτη στη σειρά αλυσίδα βάσει τζίρου στην Ελλάδα, η Lidl Ελλάς, διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή στήριξη που προέρχεται από τον παντοδύναμο επιχειρηματικό γερμανικό όμιλο, Schwarz Group. 

«Υπηρετώντας την οικογενειακή επιχείρηση»

Aμέσως μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων και σε ηλικία μόλις 20 ετών, ο Γιάννης Μασούτης κλήθηκε να «υπηρετήσει» την οικογενειακή επιχείρηση. Περνώντας από πολλά και διαφορετικά πόστα στην εταιρεία, ανέλαβε στη συνέχεια διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, ενώ στα πρώτα του βήματα εργάστηκα και σε καταστήματα της αλυσίδας. Σε εκείνον πιστώνεται η απόφαση καθόδου από τη Βόρεια στη Νότια Ελλάδα, μία στρατηγική κίνηση που ο όμιλος μελέτησε αρκετά πριν γίνει πράξη, σε σημείο που είχε γίνει κατά κάποιον τρόπο αστικός μύθος η κάθοδος του Μασούτη, πριν αυτή γίνει τελικά πράξη.

Κίνηση που σηματοδοτήθηκε και επίσημα το φθινόπωρο του 2018, έχοντας εξαγοράσει τα 57 καταστήματα της Προμηθευτικής Τροφίμων, η οποία τη στιγμή της εξαγοράς είχε κύκλο εργασιών ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε ουσιαστικά να ταράξει τα νερά της πρωτεύουσας με την είσοδο ενός παίκτη που μπορεί να είχε συνηθίσει στην πρωτοκαθεδρία της Θεσσαλονίκης και του Βορρά, ωστόσο στην πρωτεύουσα και μέσα από τη συγκεκριμένη επέκταση, θα έπρεπε να αποδείξει για μία ακόμα φορά ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του, όντας ισχυρός κεφαλαιακά, αναπτυσσόμενος και με προοπτική για τα επόμενα χρόνια, σε ένα περιβάλλον άκρατης συγκέντρωσης όπως αυτό του πολυδιασπασμένου ελληνικού οργανωμένου λιανεμπορίου. 

Σήμερα, ο Γιάννης Μασούτης, διατηρώντας και καθήκοντα προέδρου στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, του θεσμικού φορέα εκπροσώπησης όλων των Επιμελητηρίων της χώρας, αποτελεί το πρόσωπο που κατάφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εδραιώσει και να αναπτύξει την επιχείρησή του στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς. 

Ρίζες από οικογένεια προσφύγων της Ανατολικής Θράκης

Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, με καταγωγή από το Άδενδρο της Θεσσαλονίκης, τόπο στον οποίο γεννήθηκε ο πατέρας του, Διαμαντής, ο Γιάννης Μασούτης ήταν αυτός που ανέλαβε τα ηνία συνεχίζοντας να καθοδηγεί σήμερα το μαγαζί. Οι ρίζες της οικογένειας εντοπίζονται στην Ανατολική Θράκη, από την οποία προήλθαν οι πρόγονοι του Γιάννη Μασούτη. Το 1920 κατά την κάθοδό τους προς τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν στο χωριό Όσσα, σε κοντινή απόσταση από τον Λαγκαδά. Ο Διαμαντής Μασούτης γεννήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1941, και είναι το τέταρτο παιδί της οικογένειας, γεννημένος κατά τη περίοδο που οι γονείς του μετοίκησαν στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. 

Ο πατέρας του Γιάννη Μασούτη, Διαμαντής, για να βγάζει τα προς το ζην, στα πρώτα χρόνια δούλεψε ως εργάτης σε χωράφια της Βόρειας Ελλάδας, ενώ εγκατέλειψε το σχολείο γρήγορα προκειμένου να συντηρήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Το 1965 προσελήφθη στην εταιρεία απορρυπαντικών, ΤΡΥΛΕΤ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα πωλητή, με ταξίδια σε όλο το φάσμα της Βόρειας Ελλάδας, κάτι που του απέφερε σταδιακά περισσότερα χρήματα.  Κάποια στιγμή δανείστηκε χρήματα από τους γαμπρούς του, αγόρασε αυτοκίνητο και νοίκιασε μία αποθήκη,  ασχολούμενος με το χονδρεμπόριο.

Αυτή η κίνηση αποτέλεσε την αφετηρία ίδρυσης της Μασούτης. Ο ίδιος αλλά και η επιχείρηση συνδέθηκαν άρρηκτα με το όνομα Grand. Κι αυτό γιατί σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο περιφερειακός διευθυντής της Unilever, ονόματι Grand, αποφάσισε να του προτείνει να ασχοληθεί με τη λιανική, βλέποντας στα μάτια του Διαμαντή Μασούτη έναν πωλητή με ταχύτητα, οξυδέρκεια και ταλέντο. Το πρώτο κατάστημα που δημιούργησε κατά την αναζήτηση επωνυμίας, λεγόταν «Grand Μασούτης», όπως και πολλά από εκείνα που ακολούθησαν στη συνέχεια. 

Σήμερα ο Μασούτης συνεχίζει να επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς. Βασικό στοίχημα που έχει θέσει είναι να μεγαλώσει με ρυθμό ταχύτερο από αυτόν του ανταγωνισμού του, ούτως ώστε να μπορέσει να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον τέταρτο παίκτη που σήμερα είναι τα My market με τζίρο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά και όλους όσους προηγούνται, δηλαδή τη Lidl και τον AB.

Σε ό,τι αφορά τον Σκλαβενίτη η απόσταση είναι μεγάλη, καθότι ο τζίρος του πρώτου είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και πριν από μερικά χρόνια για τον Σκλαβενίτη, όταν βρισκόταν πίσω από τον Μαρινόπουλο και τον ΑΒ από πλευράς οικονομικών επιδόσεων και μετά την εξαγορά του τελευταίου έγινε σταδιακά αυτό που σήμερα όλοι βλέπουμε. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.