18 Απρ 2024
READING

Ο Κωτσόβολος συνεχίζει την επιτυχία του

4 MIN READ

Ο Κωτσόβολος συνεχίζει την επιτυχία του

Ο Κωτσόβολος συνεχίζει την επιτυχία του

Στο πλάνο τα νέα προϊόντα, οι υπηρεσίες και επενδύσεις σε logistics

Τέτοια εποχή πέρυσι, ο Γιάννης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος, μιλούσε με ενθουσιασμό για τη θετική πορεία που είχε σημειώσει η εταιρεία το 2020/2021. Σε μία χρονιά συνεχών επιχειρησιακών προκλήσεων, τα αποτελέσματα της Κωτσόβολος για το οικονομικό έτος κατέγραψε θετικό πρόσημο, κάτι που επιτεύχθηκε με τα φυσικά καταστήματα, τα οποία κατά το παρελθόν συγκέντρωναν το 90% των πωλήσεων.

Ένα χρόνο αργότερα, η αλυσίδα σημειώνει μια εκ νέου επτυχία, διατηρώντας την ανοδική τροχιά παρά τις τεράστιες πιέσεις που ασκεί ο πληθωρισμός σε καταναλωτές και συνολικά στην αγορά λιανικής: να εμφανίσει έναν κύκλο εργασιών 700 εκατ. ευρώ -σε σχέση με τον περσινό των 654 εκατ. ευρώ- και ικανοποιητική κερδοφορία.

Τα μεγέθη

Στο α’ εξάμηνο της οικονομικής χρήσης που έληξε την 1η Μαϊου η Κωτσόβολος παρουσίαζε αύξηση πωλήσεων 5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φθάνοντας τα 340 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που είχε κοινοποιήσει το περασμένο φθινόπωρο ο όμιλος Currys, το σήμα ομπρέλα από το 2021 της Dixons. Την ίδια περίοδο τα EBITDA περιορίστηκαν σε 1,15 εκατ. ευρώ από 12,65 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, κάτι που, σύμφωνα με τον βρετανικό όμιλο, αποδίδεται στη διαταραχή της αγοράς από τη σκληρή εκπτωτική πολιτική του ανταγωνισμού.

Πού οφείλεται η άνοδος

Η άνοδος των πωλήσεων στο σύνολο της οικονομικής χρήσης, που μόλις ολοκληρώθηκε, συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τα προγράμματα κρατικής επιδότησης που έτρεξαν όλο αυτό το διάστημα, όπως το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή», το οποίο οδήγησε σε σημαντικό κύμα αγορών κατά το β’ εξάμηνο.

Αξιοσημείωτη επίσης ήταν και η ζήτηση από το horeca, που αντιστοιχεί στο 75% των εσόδων επί των Β2Β πωλήσεων που κάνει η Κωτσόβολος. Σημειωτέον πως οι τελευταίες φθάνουν σε αναλογία το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Νέα προϊόντα και υπηρεσίες

Και όλα αυτά, μέσα από το πρίσμα των ποικίλων υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της η Κωτσόβολος. Βασική επιδίωξη της αλυσίδας εξάλλου είναι να αυξηθούν σταδιακά οι περισσότεροι από 15.000 κωδικοί που έχει σήμερα, φτάνοντας έως και τις 35.000 σε βάθος χρόνου. Ήδη στο κατάστημα της Αγίας Παρασκευής και στο kotsovolos.gr διατίθενται σε πιλοτικό επίπεδο έπιπλα εσωτερικού χώρου. Το νέο της επενδυτικό πλάνο μάλιστα προβλέπει την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών “Logistics As a Service”, διασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου αποτελέσματα και ενισχύοντας τις προσφερόμενες after sales υπηρεσίες.

Προκειμένου να προσφέρει συνολικά την γκάμα των υπηρεσιών της, η Κωτσόβολος στοχεύει στη λειτουργία νέων καταστημάτων σε περιοχές όπου δεν δραστηριοποιείται, αλλά και την ενίσχυση τοπικών αγορών και μεγάλων αστικών κέντρων με το άνοιγμα νέων σημείων ή το επαναλανσάρισμα παλαιών. Όλα, συνδυάζοντας την τεχνολογία με τις σύγχρονες υπηρεσίες, τους άνετους χώρους πώλησης και μία σειρά από παροχές για όλους τους πελάτες, όπως η αυθημερόν επισκευή κινητού τηλεφώνου.

Ήδη στο επίκεντρο των νεοπαγών καταστημάτων, τίθενται ειδικά σχεδιασμένες γωνιές για ξεχωριστές στιγμές εμπειρίας, προϊόντα gaming, και συσκευές για “Έξυπνο Σπίτι”, σε συνδυασμό με την ευρύτερη γκάμα λευκών συσκευών και μικροσυσκευών. Ειδικά εφοδιασμένοι χώροι εμπειρίας δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους καταναλωτές, μέσα από διαδραστικές τεχνολογίες, να δοκιμάσουν τη συσκευή που επιθυμούν.

Επένδυση στα logistics

Το χρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού που εγκαινίασε στις αρχε΄ς της χρονιάς έδωσε στην Κωτσόβολος τη δυνατότητα να υλοποιήσει τη δημιουργία ενός νέου αποθηκευτικού, διανεμητικού και επισκευαστικού κέντρου έκτασης 56.000 τ.μ. σε μια έκταση 120 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο. Εκεί θα εφαρμοστεί ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα αποθήκης και μεταφοράς, με την αξιοποίηση εξειδικευμένου λογισμικού, υποδομής τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και ρομποτικής, για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης, της αποθήκευσης και της ανάκτησης αντικειμένων/αγαθών από την αποθήκη, στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η πανδημική πραγματικότητα απαίτησε τη βίαιη μετατροπή του επιχειρησιακού μοντέλου της Κωτσόβολος ώστε τα εναλλακτικά κανάλια του ίντερνετ και του τηλεφωνικού κέντρου να καταφέρουν να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο διαλόγων και συναλλαγών. Η εταιρεία κατάφερε να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα έναν τεράστιο όγκο παραγγελιών και να αντιληφθεί στην πράξη ότι η επόμενη ημέρα απαιτεί phygital φιλοσοφία. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει τις επενδύσεις της στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στο e-commerce, παρά το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη χρονιά οι online πωλήσεις της αλυσίδας μειώθηκαν στα επίπεδα του 10%-11%, αφού πλέον το καταναλωτικό κοινό έχει επιστρέψει στα φυσικά καταστήματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.