25 Απρ 2024
READING

Η πρεμιέρα του ομίλου Metro στην Τεχνητή Νοημοσύνη 

5 MIN READ

Η πρεμιέρα του ομίλου Metro στην Τεχνητή Νοημοσύνη 

Η πρεμιέρα του ομίλου Metro στην Τεχνητή Νοημοσύνη 

Η πρώτη αλυσίδα στην Ελλάδα που θα θέσει στις υπηρεσίες των πελατών της την Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι η Metro Cash & Carry. Ο βραχίονας των καταστημάτων χονδρικής του ομίλου Metro που εκτός των άλλων διαχειρίζεται και το δίκτυο λιανικής των καταστημάτων My market, προχωράσει σε δημιουργία του πρώτου virtual συμβούλου πωλήσεων στο eshop, όπου η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί τον 9ο του 2023 με υποστήριξη από φυσικό πρόσωπο. Τον Μάρτιο 2024 είναι προγραμματισμένη και θα γίνει η μετάβαση σε ένα Τεχνητής Νοημοσύνης σύμβουλο, που θα σκιαγραφεί και θα προσφέρει συμβουλές και κατευθύνσεις στον κάθε πελάτη. 

Ως προς τη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας από τις ερωτήσεις που γίνονται από πελάτες σε συνδυασμό με στοιχεία της αγοραστικής συμπεριφοράς του καθενός από αυτούς, θα συλλέγονται στοιχεία και στη συνέχεια θα πραγματοποιούνται οι αντίστοιχες προτάσεις από πλευράς του «Συμβούλου AI». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έρχεται να εξυπηρετήσει αποκλειστικά το κανάλι πώλησης της χονδρικής του ομίλου, όπου υφίσταται ένα εξατομικευμένο μοντέλο επικοινωνίας με τον κάθε πελάτη και τις ανάγκες του. 

Τα σούπερ μάρκετ παγκοσμίως αναζητούν συνεχώς τρόπους βελτίωσης των λειτουργιών τους και ταυτόχρονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Ένας τομέας που έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, τη μείωση των απορριμμάτων και τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών.

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη είναι για να βελτιώσουν τις προβλέψεις και τη διαχείριση του αποθέματός τους. Με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύσουν δεδομένα σχετικά με τις αγοραστικές συνήθειες των πελατών και να τα χρησιμοποιήσουν για να προβλέψουν ποια προϊόντα θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. Αυτό βοηθά τα καταστήματα να παραγγείλουν τη σωστή ποσότητα προϊόντων και να αποφύγουν το υπερβολικό απόθεμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τα καταστήματα να βελτιστοποιήσουν το απόθεμά τους, προσδιορίζοντας ποια προϊόντα δεν πωλούνται τόσο γρήγορα και ανακατανέμοντάς τα σε περιοχές όπου είναι πιο πιθανό να αγοραστούν.

Ένας άλλος τομέας όπου οι αλυσίδες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη είναι τα τμήματα φρέσκων τροφίμων. Αυτά τα τμήματα διαθέτουν προϊόντα με μικρότερη διάρκεια ζωής και μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε σπατάλη, εάν δεν τύχουν σωστής διαχείρισης. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τα καταστήματα να προβλέψουν καλύτερα τη ζήτηση για φρέσκα προϊόντα, να βελτιστοποιήσουν τις παραγγελίες τους και να μειώσουν τα απόβλητα. Ορισμένα καταστήματα χρησιμοποιούν ακόμη και τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθούν τη φρεσκάδα των προϊόντων και να ειδοποιούν τους υπαλλήλους όταν πρέπει να αφαιρεθούν αντικείμενα από το ράφι.

Οι επενδύσεις της Metro στην τεχνολογία

Πάγια στρατηγική του ομίλου Metro πάντως είναι οι επενδύσεις που πραγματοποιεί στον τομέα της τεχνολογίας. Φέτος και μάλιστα προ μερικών ημερών προχώρησε στην δημιουργία νέας πλατφόρμας στο eshop των My market, η οποία είναι ταχύτερη, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές, μεγαλύτερη χωρητικότητα και νέες λειτουργικές δυνατότητες. Τον Αύγουστο του 2023 θα γίνει η ενοποίηση του eshop.mymarket.gr με το mymarket.gr. Στη διάρκεια του 2022 η επισκεψιμότητα του Mymarket.gr ξεπέρασε τα 6,2 εκατομμύρια επισκέψεις, ενώ η επισκεψιμότητα του Eshop.mymarket.gr ξεπέρασε τις 9,5 εκατομμύρια επισκέψεις. 

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η συνεργασία με τις επιγραμμικές πλατφόρμες Wolt και Instashop με προοπτική να επεκταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Παράδοση παραγγελιών σε λιγότερο από μία ώρα

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ανάπτυξη της νέας υπηρεσίας παράδοσης σε μέγιστο χρονικό διάστημα έως και μίας ώρας, εξυπηρετώντας το μοντέλο του quick delivery αποτελεί την επόμενη μέρα στο ηλεκτρονικό εμπόριο και μία κίνηση να τοποθετηθεί στον διαρκώς αναπτυσσόμενο ανταγωνισμό των πλατφορμών, οι οποίες έχουν αναπτύξει αρκετά έντονα αυτό το κομμάτι της δραστηριότητας. Πρόκειται για μία υπηρεσία που ονομάζεται My market Speedy και για τη χρήση της κάποιος καλείται να καταβάλει τρία ευρώ σε σταθερή χρέωση, έχει πρόσβαση σε όλο το διαθέσιμο κωδικολόγιο, σε ζυγιζόμενα, προσφορές και δυνατότητα online παρακολούθησης της παραγγελίας του. 

Οι omnichannel υπηρεσίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του ομίλου metro. Γι’ αυτό και έως το τέλος Μαΐου θα έχει εγκατασταθεί σε 6 καταστήματα στην Αττική η σειρά χωρίς αναμονή, όπου μέσα από ειδικά τερματικά – οθόνες, θα μπορεί κανείς να παραγγείλει στα τυριά ή στα αλλαντικά και να ειδοποιηθεί μέσω viber στο κινητό του όταν η παραγγελία του θα είναι έτοιμη. Απευθύνεται σε κοινό που επιθυμεί την ευκολία και επιλέγει premium προϊόντα, στους GenZ, οι οποίοι αποφεύγουν την επικοινωνία με υπαλλήλους του καταστήματος και προτιμούν την εξυπηρέτηση με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ αναμένεται να διευκολύνει και να συμβάλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πελατών στις ώρες αιχμής. 

Σημαντικό μέρος της προσήλωσης στην τεχνολογία αποτυπώνεται για τον όμιλο Metro και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο Facebook ακολουθείται σήμερα από 567.000 άτομα, με 31% share of engagement, στο youtube έχει 2,26 εκατομμύρια συνολικές προβολές μέσα από το κανάλι που διαθέτει για το 2022, στο Instagram έχει 57.000 ακολούθους και στο Tik Tok που αποτελεί το νεοσύστατο κανάλι επικοινωνίας με τη Gen Z, στο πρώτο βίντεο που αναρτήθηκε οι προβολές ξεπέρασαν τις 700.000. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.