26 Απρ 2024
READING

Το “αδελφάκι” του TikTok είναι το Lemon8

5 MIN READ

Το “αδελφάκι” του TikTok είναι το Lemon8

Το “αδελφάκι” του TikTok είναι το Lemon8

Παρά την απειλή απαγόρευσης του TikTok, οι influencers συρρέουν σε μια νέα εφαρμογή της μητρικής του εταιρείας

Η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ του TikTok και των αμερικανικών αρχών μπορεί να διευθετηθεί σύντομα και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εφαρμογής έχει αφήσει πολλούς να αναρωτιούνται πού θα στραφούν οι χρήστες της σε περίπτωση που αυτό συμβεί. Μετά την ανάκριση του CEO του TikTok από το Κογκρέσο, πολλοί χρήστες της πλατφόρμας άρχισαν να κάνουν αναρτήσεις σχετικά με μια εναλλακτική πλατφόρμα, που ονομάζεται Lemon8.

Αρκετοί δημιουργοί περιεχομένου παρομοίασαν την εφαρμογή με ένα μείγμα Pinterest και Instagram, τροφοδοτούμενο από τον αλγόριθμο του TikTok. Ορισμένοι μάλιστα έκαναν συγκρίσεις με το TikTok, στα προηγούμενα στάδια του, και προέτρεψαν τους συναδέλφους influencers να συμμετάσχουν πριν η εφαρμογή κερδίσει έδαφος. Επιπλέον, ζήτησαν από τους ακολούθους τους να αναφέρουν τα usernames που έχουν στο Lemon8 στα σχόλια.

Όπως αποδείχθηκε, το Lemon8 δεν ήταν απλώς ένα τυχαίο υποκατάστατο του TikTok. Στην πραγματικότητα, ξεκίνησε νωρίτερα φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες από την ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok από την Κίνα, ως απάντηση στις ομοσπονδιακές και πολιτειακές προσπάθειες να απαγορευτεί ή να περιοριστεί το TikTok στη χώρα λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα: Τι λένε οι αριθμοί σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο μιας απαγόρευσης του TikTok

Οι ομοιότητες στα βίντεο που συνέκριναν τη νέα υπηρεσία με το Instagram και το Pinterest, τα οποία αναρτήθηκαν τόσο από αγγλόφωνους όσο και από ισπανόφωνους δημιουργούς, δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με το αν οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονταν για να προωθήσουν τη νέα εφαρμογή στο TikTok. Όμως, παρά τις εικασίες αυτές – και τον αυξανόμενο έλεγχο στο TikTok και την ByteDance – ένας αυξανόμενος αριθμός χρηστών και influencers στις Η.Π.Α. διαφημίζει τώρα με προθυμία το Lemon8, με έμφαση στις φωτογραφίες και το εξαιρετικά επιμελημένο ενημερωτικό περιεχόμενο.

Η απήχηση της νέας πλατφόρμας

Σύμφωνα με την Apptopia, μια πλατφόρμα πληροφόρησης της αγοράς, το Lemon8 έχει κατέβει μόλις πάνω από ένα εκατομμύριο φορές στις ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο που έγινε διαθέσιμο στα αμερικανικά app stores. Και τον περασμένο μήνα, είχε περίπου μισό εκατομμύριο καθημερινούς ενεργούς χρήστες στις ΗΠΑ.

Η πρώιμη επιτυχία του Lemon8 υποδηλώνει την πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι νομοθέτες για να περιορίσουν το TikTok και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, η προώθηση του Lemon8 έχει ομοιότητες με τη στρατηγική ανάπτυξης του TikTok, η οποία φέρεται να περιελάμβανε τη δαπάνη μεγάλων χρηματικών ποσών από την ByteDance για τη διαφήμιση σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες όπως το Facebook και το Snapchat. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, το ίδιο το TikTok μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική πλατφόρμα για την προώθηση της επόμενης μεγάλης social media εφαρμογής.

Επιστροφή στις φωτογραφίες

Η εστίαση της Lemon8 στις φωτογραφίες είναι μια έντονη μετατόπιση από τις περισσότερες από τις μεγάλες κοινωνικές εφαρμογές που, ακολουθώντας το παράδειγμα του TikTok, έχουν επικεντρωθεί σε ατελείωτα κυλιόμενα βίντεο μικρής διάρκειας τα τελευταία χρόνια.

Η αρχική σελίδα είναι μια τροφοδοσία “”for you”” όπου οι χρήστες μπορούν να μετακινηθούν μέσα από περιεχόμενο παρόμοιο με το TikTok, αλλά αντί για βίντεο, η τροφοδοσία αποτελείται από δύο στήλες με ακίνητες εικόνες. Οι χρήστες μπορούν επίσης να δημοσιεύουν βίντεο, αλλά είναι λιγότερο δημοφιλή.

Πολλές από τις αναρτήσεις διαθέτουν μακροσκελείς λεζάντες και οι χρήστες μπορούν επίσης να επεξεργαστούν τις εικόνες για να συμπεριλάβουν επικαλύψεις κειμένου.

Οι διαφορές του Lemon8 από τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Η εφαρμογή στερείται ορισμένων τυπικών χαρακτηριστικών των κοινωνικών πλατφορμών, όπως η αποστολή μηνυμάτων και η δυνατότητα να επισημαίνονται άλλοι χρήστες στις αναρτήσεις.

Η νέα πλατφόρμα επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο περιεχόμενο ομορφιάς και lifestyle. Αυτή η στοχευμένη εστίαση σε συγκεκριμένους τύπους περιεχομένου, διευκολύνει το Lemon8 να βρει μια κοινότητα που ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο ευεξίας που της αρέσει να δημιουργεί, ενώ οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις στο TikTok πρέπει συχνά να απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ορισμένοι δημιουργοί υποστηρίζουν ότι το Lemon8 καλύπτει ένα κενό στο οικοσύστημα των social media που άφησε το Instagram όταν προχώρησε στην προτεραιότητα του περιεχομένου βίντεο μικρής διάρκειας – προκειμένου να ανταγωνιστεί καλύτερα το TikTok – απογοητεύοντας πολλούς δημιουργούς που εντάχθηκαν στην εφαρμογή λόγω της αρχικής της εστίασης στις φωτογραφίες.

Θα γίνει το Lemon8 η επόμενη κορυφαία πλατφόρμα;

Παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημά του, μένει να δούμε αν η ανάπτυξη της Lemon8 μπορεί να διατηρηθεί. Με μόλις πάνω από ένα εκατομμύριο λήψεις στις ΗΠΑ και μισό εκατομμύριο καθημερινούς ενεργούς χρήστες τον περασμένο μήνα, έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να μπορέσει να ανταγωνιστεί το TikTok, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για 150 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το TikTok παραμένει κορυφαία κοινωνική εφαρμογή για τους εφήβους

Ενώ αρκετοί δημιουργοί υποθέτουν ότι το Lemon8 θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντικαταστάτης αν το TikTok απαγορευτεί στις ΗΠΑ, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εφαρμογή εξακολουθεί να ανήκει στην ByteDance, μια κινεζική εταιρεία που υπόκειται στην κινεζική νομοθεσία. Αν απαγορευτεί το TikTok, το Lemon8 θα έχει πιθανότατα την ίδια μοίρα.

Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση της ByteDance να ξεκινήσει το Lemon8 υποδηλώνει ότι δεν αισθάνεται ότι απειλείται από το ενδεχόμενο απαγόρευσης και πολλοί δημιουργοί δεν ανησυχούν υπερβολικά, καθώς έχουν ήδη οπαδούς σε άλλες πλατφόρμες. Μένει να δούμε αν το Lemon8 θα μπορέσει να χαράξει μια ξεχωριστή θέση στο άκρως ανταγωνιστικό τοπίο των social media.

Με πληροφορίες από CNN

Photo: Lemon8

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.