24 Απρ 2024
READING

Συμφωνία JD Sports-Courir και στο βάθος η ελληνική αγορά

4 MIN READ

Συμφωνία JD Sports-Courir και στο βάθος η ελληνική αγορά

Συμφωνία JD Sports-Courir και στο βάθος η ελληνική αγορά

Θα έρθει η Courir στην Ελλάδα μέσω της JD Sports;

Ο βρετανικός κολοσσός της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης JD Sports που προ διετίας εξαγόρασε το 80% της ελληνικής Cosmos Sport, ανακοίνωσε τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες του ομίλου Courir με αντικείμενο την απόκτηση του 100% αυτού με την αξία των λειτουργικών δραστηριοτήτων (enterprise value) να ανέρχεται σε 520 εκατ. ευρώ. Πώς επηρεάζει την ελληνική αγορά η κίνηση αυτή;

Ήταν Οκτώβριος του 2021 όταν ένα εκ των κορυφαίων sportwear & outdoor retail groups στον κόσμο, η JD Sports Fashion Plc. προχώρησε σε στρατηγική επένδυση στην ελληνική Cosmos Sport Α.Ε. και έγινε γνωστή σε όλη την ελληνική αγορά και το καταναλωτικό κοινό. Και όχι άδικα.

Γιατί επέλεξε την Cosmos Sport

Η Cosmos Sport που φέτος έκλεισε τα 41 της χρόνια, ιδρύθηκε από τον Φ.Τσικνάκη με έμπνευση από ένα ταξίδι του στη Βαρκελώνη και από το 1995 η διοίκηση της εταιρείας συνεχίστηκε από τους τρεις υιούς του, Μιχάλη, Λευτέρη και Κώστα Τσικνάκη. Tο πρώτο κατάστημα λειτούργησε στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης

Με τζίρο 7,3 δισ. ευρώ, η JD Sports αποφάσισε να επενδύσει στην ελληνική αγορά, αποκτώντας το 80% της κρητικής εταιρείας. Την ίδια στιγμή αναπτύσσονται στην Ελλάδα και τα καταστήματα JD Sports -ήδη υπάρχουν δύο σημεία στο River West στο Αιγάλεω και στο Designer Outlet Athens στα Σπάτα- τα οποία εστιάζουν στις πιο premium συλλογές και σε αποκλειστικά exclusive μοντέλα των μεγαλύτερων προμηθευτών, όπως είναι η Nike και η Adidas.

Επέκταση μέσω της Courir

Τώρα η JD Sports ανταγωνιζόμενη τον έτερο βρετανικό sports retailer Sports Direct του ομίλου Frasers, θέτει ως στόχο να επεκτείνει περαιτέρω το δίκτυό της στην Ευρώπη, μέσω της εξαγοράς της Courir. Η Sports Direct εξάλλου εξέταζε να αγοράσει την αντίπαλη γαλλική αλυσίδα Go Sport, που μέχρι το 2018 κατείχε το brand της Courir πριν την αποκτήσει το επενδυτικό σχήμα Equistone Partners Europe.

Η Courir ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1980 και σήμερα διαθέτει 313 καταστήματα στην Ευρώπη (257 στη Γαλλία, 24 στην Ισπανία, 22 στο Βέλγιο, 5 στην Πορτογαλία, 3 στην Ολλανδία και 2 στο Λουξεμβούργο), 36 στη Βορειοδυτική Αφρική, Μέση Ανατολή και στις υπερπόντιες γαλλικές κτήσεις ενώ διαθέτει και δύο καταστήματα με το σήμα Naked στη Δανία, τα οποία ειδικεύονται στα γυναικεία sneakers.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις ηλικίες 15-25 ενώ αξιοσημείωτη είναι η υψηλή διείσδυση της στο γυναικείο κοινό. Tο βασικό της αντικείμενο είναι τα αθλητικά παπούτσια με moto το “Share the Sneaker Spirit”, ενώ και συνεργάζεται με όλους τα μεγάλα και ανερχόμενα brands. Το στοιχείο που την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες αλυσίδες αθλητικών είναι ότι διαθέτει και κωδικούς που αφορούν το casual ντύσιμο καθώς φιλοξενεί προϊόντα οίκων όπως Levis, Polo Ralph Lauren, Tommy Jeans, UGG.

Το 2022 η Courir είχε κύκλο εργασιών 609,8 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους 47,4 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Επόμενο βήμα, όπως ανακοίνωσε η JD Sports, είναι οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Courir με εκπρόσωπους των εργαζομένων, όπως υπαγορεύει η γαλλική νομοθεσία, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν οι εταιρείες σε συμφωνία. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, κάτι που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Μετά την αφαίρεση του καθαρού χρέους ύψους 195 εκατ. ευρώ, το πληρωτέο ποσό κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με την επιφύλαξη ορισμένων προσαρμογών θα ανέρχεται σε 325 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω των διαθέσιμων ταμειακών πόρων της αγοράστριας εταιρείας. Αυτά τα 195 εκατ. ευρώ αποτελούνται κυρίως από υπάρχουσες πιστωτικές γραμμές περίπου 210 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αναχρηματοδοτηθούν με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η γαλλική αλυσίδα επρόκειτο μάλιστα να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα, καθώς το 2021 φερόταν να έχει υπογράψει συμβόλαιο master franchise με ισχυρό Έλληνα επιχειρηματία και αναμενόταν να ανοίξει το πρώτο σημείο πώλησης λίγο μετά από την άρση των περιοριστικών μέτρων της δεύτερης καραντίνας. Μήπως τώρα ήρθε η ώρα;

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.