28 Απρ 2024
READING

Ποιες είναι οι ισορροπίες στην αγορά τηλεπικοινωνιών;

5 MIN READ

Ποιες είναι οι ισορροπίες στην αγορά τηλεπικοινωνιών;

Ποιες είναι οι ισορροπίες στην αγορά τηλεπικοινωνιών;

Θα δραστηριοποιηθεί αρχικά στην κινητή τηλεφωνία ως Mobile Virtual Network Operator

Η είσοδος της Volton των επιχειρηματικών οικογενειών Μπάκου και Καϋμενάκη, στην αγορά των τηλεπικοινωνιών ως παρόχου υπηρεσιών κινητής-σταθερής τηλεφωνίας και internet αποτελεί μέρος του φιλόδοξου στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, που περιλαμβάνει επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σε τηλεπικοινωνίες και Α.Π.Ε. εντός της επόμενης πενταετίας.

Όσα αποκάλυψε ο Διονύσης Τσίτος, Managing Director της εταιρείας, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την πρόθεση που είχε εκδηλώσει η Volton ήδη από το 2021 για την είσοδο της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Πού στοχεύει η Volton

Ο εταιρικός μετασχηματισμός δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και διαρκή εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της εταιρείας με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε να προσφέρει συνδυαστικές υπηρεσίες ενέργειας και τηλεπικοινωνιών (κινητή, σταθερή τηλεφωνία και internet συμπεριλαμβανομένου και του 5G) με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τιμολόγια σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Προσφέροντας ακόμα περισσότερη οικονομία στο σύνολο των δαπανών των οικιακών και επαγγελματιών πελατών της, η εταιρεία αναμένει να προσελκύσει μέρος του ήδη υπάρχοντος πελατολογίου της που φτάνει αυτή τη στιγμή τους 200.000 συνδρομητές. Κάπως έτσι, από απλός πάροχος ενέργειας, θα μετατραπεί σε έναν πάροχο καινοτόμων συνδυαστικών υπηρεσιών που εκτείνονται σε πολλαπλές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Η πρόθεση της Volton να μπει στην αγορά των τηλεπικοινωνιών είχε γίνει γνωστή από το 2021, με την εταιρεία να ανακοινώνει πέρυσι τη συμφωνία της με τη Vodafone προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στην κινητή τηλεφωνία, ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator-MVNO).

Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις και με τις υπόλοιπες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καθώς η Volton δεν θα διαθέτει δικές της υποδομές αλλά θα «νοικιάζει» το δίκτυο από τους παρόχους κινητής. Για το λόγο αυτό θα πρέπει και οι τιμές χονδρικής που λαμβάνει να είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την δραστηριοποίησή της στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού.

Με τις νέες επενδύσεις, η εταιρεία θα προχωρήσει και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της με 100 νέες θέσεις εργασίας, ώστε να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε επίπεδο δομών, συστημάτων και διαδικασιών.

Την ενίσχυση της παρουσίας της στις Α.Π.Ε. πέτυχε εξάλλου με την εξαγορά της ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη τον Νοέμβριο του 2019. Το μερίδιο αγοράς της θα φτάσει στο 1,5% από 0,69% (0,83% είναι το μερίδιο της ΚΕΝ) και αποκτά ένα συνολικό πελατολόγιο περί τις 120.000 παροχές, περί τα 30 καταστήματα που είχε η ΚΕΝ καθώς και πρόσβαση στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, αφού η ΚΕΝ έχει διασφαλίσει σχετική άδεια και διαθέτει ήδη στην αγορά προϊόντα φυσικού αερίου. Στη Volton περνάει και η άδεια παραγωγής για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 660 MW στην περιοχή της Λάρισας που είχε διασφαλίσει από τη ΡΑΕ η ΚΕΝ.

Κορυφαίος ανταγωνιστής, η Cosmote

Η Cosmote ως μέλος του ομίλου ΟΤΕ αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην αγορά, αντλώντας ώθηση και από το γεγονός ότι ουσιαστικά εκείνη διαθέτει τα δίκτυα και τις υποδομές και στη συνέχεια τις μισθώνει στους ανταγωνιστές της και σε κάθε περίπτωση από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί σε δίκτυα και υποδομές. Ταυτοχρονα όμως έχει κάνει σε πολλές των περιπτώσεων πρώτη κινήσεις, παρουσιάζοντας νέες τεχνολογίες και καινοτομίες και εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τη θέση της στην ελληνική αγορά.

Η συγχώνευση Nova-Wind

Το τέλος του 2022 έφερε την πολυαναμενόμενη συγχώνευση της Nova και της Wind, υπό ένα νέο πάροχο, τη Nova, που ήρθε ουσιαστικά να χτίσει το αντίπαλον δέος της Vodafone και του ΟΤΕ στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, αφήνοντας πίσω τα προβλήματα του παρελθόντος. Το νέο σχήμα της επιχείρησης έφερε στο προσκήνιο την υλοποίηση επενδύσεων σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, internet και συνδρομητική τηλεόραση. Συγκεκριμένα αναμένεται να αγγίξουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το χτίσιμο δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit, που θα καλύπτουν τις ανάγκες 4,5 εκατομμυρίων ιδιωτών και επιχειρήσεων μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτές οι επενδύσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν να υλοποιούνται έως το 2027, κάτι που έχει καταστήσει γνωστό ήδη η μητρική επιχείρηση, United Group.

Ο νέος, αυτός, τηλεπικοινωνιακός πόλος, διαθέτει 924.000 πελάτες κινητής με συμβόλαιο και 630.000 πελάτες σταθερής της Wind, μαζί με τους 463 χιλιάδες πελάτες της τηλεοπτικής συνδρομητικής πλατφόρμας της Nova και τους 550 χιλ. συνδρομητές σταθερής της εταιρείας. Ακόμη, στους στόχους της United Group συμπεριλαμβάνεται η Wind να διαδραματίσει καίριο ρόλο στα μεγάλα ψηφιακά έργα που θα προκηρυχτούν από το δημόσιο και σε τεχνολογίες όπως οπτικές ίνες και 5G.

Η Vodafone

Σε μία κρίσιμη καμπή βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Vodafone, η οποία βρίσκεται εν μέσω ανταγωνιστικών πυρών στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Το 2022 η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει το τζίρο της κατά 2% σε σχέση με τη χρήση του 2021, καθώς έφτασε τα 925,1 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους συνδρομητές της, στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2022, Οκτώβριος – Δεκέμβριος, η Vodafone Ελλάδος παρουσίασε αύξηση συνδρομητών στην κινητή, αλλά μείωση στη σταθερή τηλεφωνία. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022), το τελευταίο τρίμηνο του 2022 αύξησε τους συνδρομητές κινητής με συμβόλαιο κατά 57.000 και κατά 27.000 στην καρτοκινητή. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 το σύνολο των συνδρομητών κινητής ήταν 4,270 εκατ. Αντίθετα, μειωμένοι κατά 4.000 ήταν στο τέλος του 2022 (948.000), σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου (952.000), οι πελάτες σταθερής. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση σε ετήσια βάση, καθώς στο τέλος του 2021 οι συνδρομητές σταθερής της Vodafone Ελλάδος ήταν 970.000.

Τα μερίδια αγοράς

Σύμφωνα και με την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2022, στην πίτα των λιανικών εσόδων στην κινητή τηλεφωνία, τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Cosmote με 45%-55% παραμένοντας σταθερό από το 2011 κι έπειτα. Στην περίπτωση της Vodafone το μερίδιο αγοράς κυμαίνεται μεταξύ 25%-35%, ενώ της τότε Wind άγγιζε το 15%-25%. Η στάσιμη αυτή εικόνα ωστόσο άλλαξε μετά και την είσοδο της Nova, αποτελώντας αυτή τη στιγμή τον δεύτερο βασικό πυλώνα στη χώρα μας.

Το 2023 θα εξελιχθεί με ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού αναμένεται και η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, όπως και οι κινήσεις της εταιρείας Inalan που μετά τη συμμετοχή του καναδικού fund Fiera Infrastructure, εστιάζει στις οπτικές ίνες με στόχο τις 1,6 εκατ. συνδέσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.