26 Απρ 2024
READING

Πώς διαμορφώνεται το πάρκο του Ελληνικού

4 MIN READ

Πώς διαμορφώνεται το πάρκο του Ελληνικού

Πώς διαμορφώνεται το πάρκο του Ελληνικού

Η διεθνής διάκριση ανέδειξε το εύρος της αλλαγής στο παραλιακό μέτωπο

Η επίσημη έναρξη στο Ελληνικό έγινε. Με μία κίνηση που έχει έντονα σημειολογικό χαρακτήρα και ακούει στο όνομα Experience Park. Το πάρκο εμπειρίας με έκταση 75 στρεμμάτων αποτελεί μέρος του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού, το οποίο έρχεται επί της ουσίας να σηματοδοτήσει τα άτυπα εγκαίνια και το άνοιγμα προς το αθηναϊκό κοινό.

Όμως η έναρξη των εργασιών που ήδη έχει ξεκινήσει με σταδιακές κατεδαφίσεις των κτιρίων που προϋπήρχαν, αποτελεί το πολυαναμενόμενο μέρος των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στην έκταση, που κατά την ολοκλήρωσή της θα αλλάξει την όψη του παραλιακού μετώπου και θα δώσει νέα πνοή στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το πλαίσιο είναι το ίδιο το πάρκο

Όπως έχει ανακοινωθεί από τη Lamda Development, το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki, το οποίο έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη, υπογράφουν τον σχεδιασμό και τη μελέτη του The Ellinikon Park.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα πολυαναμενόμενα έργα, ωστόσο το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού αποτελεί το πλαίσιο για οποιαδήποτε ανάπλαση και ανάπτυξη, σε ορίζοντα ακόμη και 1.000 χρόνων. Με αυτή τη φιλοσοφία προσέγγισε το project ο Michael Grove, επικεφαλής σχεδιαστής του αρχιτεκτονικού γραφείου Sasaki, με την ευκαιρία της διάκρισης του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου που έχει αναλάβει την μελέτη και σχεδιασμό του Πάρκου του Ελληνικού, στα ετήσια βραβεία World Changing Ideas (κατηγορία Urban Design) του αμερικανικού περιοδικού Fast Company.

Οι 45 νικητές των βραβείων στην κάθε επιμέρους κατηγορία επιλέχθηκαν από τους συντάκτες και τους ρεπόρτερ του Fast Company και αντιπροσωπεύουν το είδος καινοτομίας και εφευρετικότητας που απαιτείται για να γίνει ο κόσμος πιο προσιτός, δίκαιος και βιώσιμος για όλους.

Το “πράσινο” και “έξυπνο” αποτύπωμα

Αντικαθιστώντας το 80% του χώρου που κάποτε αποτελούνταν από άσφαλτο, με πράσινο, το Ελληνικό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο παράκτιο δημόσιο πάρκο στην Ευρώπη, με 50 χιλιόμετρα περιπατητικών μονοπατιών και πάνω από 15 χλμ. ποδηλατικών διαδρομών, με 4 μεγάλες παιδικές χαρές, ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 18.000 ατόμων και μια τεράστια παραλία, όλα προσβάσιμα. Το πάρκο θα απορροφήσει περισσότερες εκπομπές άνθρακα απ’ ό,τι δημιουργεί και θα διαθέτει ένα φυσικό τοπίο προσαρμοσμένο στις καιρικές συνθήκες της Αθήνας.

Το The Ellinikon Park θα είναι το πρώτο “έξυπνο” πάρκο στην Ελλάδα, που θα ενσωματώνει έξυπνες λύσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. To The Ellinikon Park σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας και τη βιοποικιλότητα της Αττικής, με περισσότερα από 1.000.000 νέα δέντρα και φυτά να εμπλουτίζουν την υπάρχουσα βλάστηση, ενώ μέσω των καινοτόμων, σύγχρονων υποδομών του θα καλύπτονται οι ανάγκες άρδευσης και ηλεκτροδότησής του στο σύνολό τους, αντισταθμίζοντας πλήρως το ανθρακικό του αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Το Πάρκο του Ελληνικού θα θέσει ένα νέο πρότυπο στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους δημόσιους χώρους αναψυχής. Η υπερσύγχρονη αθλητική περιοχή καλύπτει πάνω από 500.000 τ.μ., μεγάλο μέρος της οποίας είναι ανοικτοί χώροι πράσινου, ιδανικοί για άσκηση. Το κοινό θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε εγκαταστάσεις για ποδόσφαιρο, στίβο, κολύμβηση, τένις, μπάσκετ, πετοσφαίριση επί άμμου, γυμναστική και πολλές παιδικές χαρές. Τον επόμενο χρόνο εξάλλου αναμένεται το υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο του Ελληνικού που θα εξυπηρετεί αθλητές, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες, ομάδες. Γήπεδα ποδοσφαίρου, ανοιχτός στίβος, στίβος ρίψεων, υγρός στίβος, 5 κλειστά και ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τένις θα λειτουργούν μέσα στο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους αθλητικό κέντρο στο Ελληνικό.

Στην ατζέντα της Lamda Development καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση τα πλάνα για την αναμόρφωση του παράκτιου μετώπου αλλά και το νέο τοπόσημο στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, Marina Galleria, που στόχο έχουν να αναδείξουν την αθηναϊκή ριβιέρα σε διεθνή προορισμό. Στον σχεδιασμό της ευρύτερης ανάπλασης της έκτασης περιλαμβάνεται η αναμόρφωση του παράκτιου μετώπου που αφορά στην παραλιακή ζώνη του Ελληνικού, μήκους 3,5 χιλιομέτρων με επιδίωξη να μεταμορφωθεί σε ένα εμβληματικό τμήμα του αττικού παραλιακού μετώπου και να καταστεί προορισμός ψυχαγωγίας, άθλησης και διασκέδασης για όλους, αλλά και ένας νέος εμπορικός και τουριστικός πόλος. Στο παράκτιο μέτωπο θα δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, μία νέα αμμώδης παραλία μήκους 1 χιλιομέτρου, ελεύθερης πρόσβασης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.