26 Απρ 2024
READING

Πώς σκοπεύει η Adidas να σταματήσει τις γυναίκες να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό;

3 MIN READ

Πώς σκοπεύει η Adidas να σταματήσει τις γυναίκες να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό;

Πώς σκοπεύει η Adidas να σταματήσει τις γυναίκες να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό;

Η Adidas επενδύει στις γυναίκες

Τα τελευταία χρόνια η Adidas έχει επικεντρωθεί στον εντοπισμό και την κατανόηση των τυφλών σημείων στην γκάμα των προϊόντων της. Οι καταναλωτές και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται πλέον ο αθλητισμός αλλάζουν συνεχώς και η εταιρεία προσπαθεί να αφουγκραστεί και να ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές.

Το γερμανικό αθλητικό brand έχει παρατηρήσει μείωση της συμμετοχής στον αθλητισμό μεταξύ των γυναικών κατά την εφηβεία τους. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η έναρξη της έμμηνου ρύσης και οι κοινωνικές πιέσεις που αποτρέπουν τα νέα κορίτσια από τη συμμετοχή στον αθλητισμό. Για να καταπολεμήσει αυτή τη μείωση, η Adidas δημιουργεί προϊόντα και εκστρατείες marketing που απευθύνονται σε αυτές τις ομάδες.

Διαβάστε ακόμα: Το “διαζύγιο” της Adidas με τον Ye φαίνεται ότι θα της στοιχίσει ακριβά

Stay in Play

Τον Ιούνιο του 2021 η Adidas έγινε η πρώτη μεγάλη μάρκα αθλητικών ειδών που εισήγαγε μια σειρά activewear ρούχων που είναι κατάλληλα για την περίοδο της εμμηνόρροιας. Η σειρά, με την ονομασία Stay in Play έχει λάβει πρωτοφανή ανταπόκριση στην αγορά.

Ωστόσο, αντί να επιλέξει ένα τυπικό λανσάρισμα προϊόντος, ο αθλητικός κολοσσός είχε κάτι άλλο στο μυαλό του. Δημιούργησε ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο St Mary’s, ένα στα τέσσερα κορίτσια εγκαταλείπουν τον αθλητισμό λόγω έλλειψης προϊόντων που να υποστηρίζουν τις ανάγκες τους και πόρων που να βοηθούν στη διαχείριση του κύκλου τους.

Οπλισμένη με αυτά τα στατιστικά στοιχεία, η Adidas και το πρακτορείο Hill+Knowlton Strategies συνεργάστηκαν με τον αθλητικό επιστήμονα Dr Georgie Bruinvels για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα μαθημάτων που εξηγεί τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και πώς αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω του αθλητισμού.

Αποτελώντας ένα δωρεάν βοήθημα για σχολεία, γονείς και προπονητές, το πρόγραμμα (PE)riod παρείχε στις γυναίκες τα εργαλεία για να διαχειριστούν τον κύκλο τους μέσω της διατροφής και της άσκησης. Σχεδιασμένο για να βοηθήσει να παραμείνουν περισσότερα κορίτσια και γυναίκες στον αθλητισμό, το σχέδιο μαθήματος μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες και διανεμήθηκε σε σχολεία, αθλητικούς συλλόγους και μη κυβερνητικές οργανώσεις παγκοσμίως.

Το προϊόν όχι μόνο εξαντλήθηκε την ημέρα του λανσαρίσματος, αλλά η καμπάνια συγκέντρωσε περισσότερα από 1.000 δημοσιεύματα από τα μέσα ενημέρωσης σε 20 χώρες.

Άλλες πρωτοβουλίες της Adidas για τις γυναίκες

Μια από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Adidas είναι η δημιουργία προϊόντων ειδικά σχεδιασμένων για το γυναικείο σώμα. Η Adidas διαπίστωσε μέσω μιας έρευνας ότι το 90% των γυναικών χρησιμοποιούν αθλητικά σουτιέν που δεν εφαρμόζουν σωστά. Έτσι, η εταιρεία δημιούργησε μια εκτεταμένη σειρά αθλητικών σουτιέν, η οποία περιλαμβάνει 43 νέα σχέδια με ένα ευρύ φάσμα μεγεθών – συνολικά 72 μεγέθη. Το λανσάρισμα προκάλεσε μεγάλη αίσθηση με την τολμηρή διαφημιστική καμπάνια του, με μια σειρά από φωτογραφίες γυναικείων μαστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να αναδείξει την ποικιλία των σωμάτων και των αναγκών.

Διαβάστε ακόμα: Η Adidas επενδύει στην κινεζική κουλτούρα για να επανακάμψει στην ασιατική αγορά

Η Adidas είναι επίσης χορηγός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών της Fifa 2023 και έχει αυξήσει τη χορηγία της στο Uefa Women’s Champions League και στο Euro Women’s 2022. Η κίνηση αυτή είναι κρίσιμη, καθώς η Nike ήταν σημαντικός χορηγός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2019.

Οι γυναίκες είχαν πάντα εξέχοντα ρόλο στη βιομηχανία μόδας και ένδυσης. Ωστόσο, δεν ίσχυε το ίδιο και για την αθλητική βιομηχανία, αλλά η Adidas θέτει τα αθλητικά ρούχα για γυναίκες ως προτεραιότητα. Καθώς οι γυναίκες εντάσσονται όλο και περισσότερο σε τομείς όπου υποεκπροσωπούνταν, η δημιουργία προϊόντων, εκστρατειών marketing και δραστηριοτήτων που απευθύνονται στις γυναίκες είναι ζωτικής σημασίας για την Adidas.

 

Με πληροφορίες από Marketing Week

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.