25 Απρ 2024
READING

To LinkedIn δείχνει το μέλλον της εργασίας

3 MIN READ

To LinkedIn δείχνει το μέλλον της εργασίας

To LinkedIn δείχνει το μέλλον της εργασίας

Το μέλλον της εργασίας, σύμφωνα με 930 εκατομμύρια επαγγελματίες

Αν κάποιος θέλει να διερευνήσει τις τάσεις στην απασχόληση, δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος για να μελετήσει από το Linkedin. Εξάλλου, πρόκειται για το μεγαλύτερο επαγγελματικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο και αποτελεί το σημείο συνάντησης όλων των επαγγελματιών. Στόχος του είναι να συνδέσει τους επαγγελματίες, κάνοντας τους πιο παραγωγικούς και καλύτερους στην εργασία τους.

Έτσι η Deloitte Cyber & Strategic Risk –το τμήμα της παγκόσμιας εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte που επικεντρώνεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη διαχείριση κινδύνων- και το αμερικανικό business magazine, Fast Company, συνδιοργάνωσαν μία συζήτηση στο συνέδριο RSA, όπου ανέλυσαν τα δεδομένα προσλήψεων που συλλέχθηκαν από πάνω από 930 εκατομμύρια μέλη και 63 εκατομμύρια εταιρείες στον επαγγελματικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε ακόμα: Ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη κίνηση του LinkedIn;

Τα συμπεράσματα

  • Οι συνολικές προσλήψεις επιβραδύνονται και η τεχνολογία πλήττεται ιδιαίτερα σκληρά. Οι εταιρείες όχι μόνο απολύουν υπαλλήλους, αλλά επιβραδύνουν και τη διαδικασία πρόσληψης. Το LinkedIn παρουσιάζει μείωση των προσλήψεων κατά 30% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τους τομείς της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης να σημειώνουν μείωση 50%.

  • Οι απομακρυσμένες θέσεις εργασίας στερεύουν. Παρά την υψηλή ζήτηση για εργασία εξ αποστάσεως, ο αριθμός των καταχωρίσεων θέσεων εργασίας εξ αποστάσεως στο LinkedIn έχει μειωθεί. Τον Μάρτιο του 2022, το 20% των θέσεων εργασίας στην πλατφόρμα ήταν απομακρυσμένες, ενώ τώρα είναι μόνο το 11%. Ωστόσο, παρά τη μείωση των καταχωρίσεων θέσεων εργασίας εξ αποστάσεως, το 50% όλων των αιτήσεων εργασίας στην πλατφόρμα αφορά απομακρυσμένες θέσεις εργασίας.
  • Οι εργαζόμενοι επενδύουν στον εαυτό τους. Οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για τη σταδιοδρομία τους επενδύουν σε πρακτικές γνώσεις αντί να ακολουθήσουν ΜΒΑ ή άλλα ανώτερα πτυχία. Και είναι λογικό, αφού οι οι εργαζόμενοι που διαθέτουν δεξιότητες που έχουν ζήτηση έχουν πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου, αγκαλιάζουν τη δια βίου μάθηση ως μέσο για την επίτευξη αυτονομίας σταδιοδρομίας και ανταγωνιστικότητας.

  • Οι προσλήψεις με βάση τις δεξιότητες οδηγούν σε πιο ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό. Το LinkedIn έχει παρατηρήσει μια τάση όπου οι εργοδότες δίνουν όλο και περισσότερο έμφαση σε συγκεκριμένες δεξιότητες -όπως η διαχείριση έργων ή η εμπειρία με τη JavaScript- αντί να εξετάζουν πτυχία πανεπιστημίου ή προηγούμενους τίτλους εργασίας κατά την πρόσληψη. Αυτή η στροφή προς την πρόσληψη με βάση τις δεξιότητες μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό, καθώς διευρύνει τη δεξαμενή ταλέντων και επιτρέπει τη συμπερίληψη υποεκπροσωπούμενων ομάδων και υποψηφίων με διαφορετικό υπόβαθρο, συμπεριλαμβανομένων τόσο των νεότερων όσο και των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων.
  • Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα διαταράξει κάποιες θέσεις εργασίας. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες τεχνολογικές αναταραχές, οι οποίες εκτόπισαν θέσεις χαμηλών δεξιοτήτων, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να ανατρέψει τη “μεσαία βαθμίδα δεξιοτήτων”, η οποία περιλαμβάνει θέσεις εργασίας όπως οι λογιστές, οι ερευνητές και οι κειμενογράφοι.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να θέσει σε κίνδυνο τις δημιουργικές θέσεις εργασίας;

  • Οι γυναίκες δυσκολεύονται. Τα στοιχεία του LinkedIn δείχνουν το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην ηγεσία μεγαλώνει καθώς οι άνδρες και οι γυναίκες προχωρούν στην καριέρα τους. Ενώ το εργατικό δυναμικό που βρίσκεται στην αρχή της καριέρας του είναι αρκετά ομοιόμορφα κατανεμημένο ανά φύλο, ο αριθμός των γυναικών μειώνεται κατά περίπου 10% κάθε 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τη στιγμή που οι επαγγελματίες έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια στο εργατικό δυναμικό, 2,2 άνδρες μετακινούνται σε ηγετικές θέσεις για κάθε μία γυναίκα.

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να παλεύει με τις επιπτώσεις της πανδημίας, η αγορά εργασίας αλλάζει σημαντικά. Ενώ, λοιπόν, περιηγούμαστε σε αυτή την ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας, είναι σημαντικό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους οργανισμούς να ενημερώνονται και να προσαρμόζονται στο μεταβαλλόμενο τοπίο.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.