25 Απρ 2024
READING

Πού εστιάζει το διετές επενδυτικό πλάνο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας

5 MIN READ

Πού εστιάζει το διετές επενδυτικό πλάνο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας

Πού εστιάζει το διετές επενδυτικό πλάνο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας

Στόχος η αύξηση μεριδίων της Carslberg και τα αλκοολούχα

Μετά τις συνολικές επενδύσεις ύψους 17 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν το 2021 και το 2022, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία εγκαινιάζει ένα νέο διετές επενδυτικό πλάνο 20 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας να διεισδύσει περισσότερο στην ελληνική αγορά. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα αφορά υποδομές στο εργοστάσιο, την προώθηση της Carlsberg τόσο σε φιάλη όσο και σε κουτάκι, όπως και την επέκταση της συνεργασίας της με την Diageo.

Ήταν το 2018 όταν ο όμιλος Carlsberg απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, του δεύτερου μεγαλύτερου παίκτη της εγχώριας αγοράς μπίρας, και των σημάτων της Μύθος, FIX, Kaiser και Henninger. Από τα τέλη Ιανουαρίου, η δανέζικη πολυεθνική έχει ξεκινήσει την παραγωγή της μπίρας Carlsberg στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο, επανεργοποιώντας ουσιαστικά το brand στην ελληνική αγορά, εξυπηρετώντας παράλληλα και αγορές της Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Αφού ενισχύθηκε το 2017 με νέα γραμμή παραγωγής, στη μονάδα παράγεται η μπίρα Carlsberg σε κουτί των 330 ml. και των 500 ml., ενώ στο επίκεντρο έχουν βρεθεί και όλοι οι τύποι βαρελιών Draught Master Flex, Modular και το μεταλλικό keg. Με την κίνηση αυτή το εργοστάσιο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο αναδεικνύεται σε παραγωγικό και εξαγωγικό κόμβο.

Η Carlsberg και η Σίνδος

Η μπίρα οφείλει τη δημιουργία της στον Jacob Christian Jacobsen, που εδραίωσε το 1847 στην Κοπεγχάγη την ζυθοποιία του με όραμα τη παραγωγή ποιοτικής μπίρας για όλους. Η επιτυχία της τον οδήγησε το 1868 να αρχίσει τις εξαγωγές, αρχής γενομένης από την Σκοτία. Το 1875 ίδρυσε το Εργαστήριο Carlsberg και αυτομάτως η εταιρεία αναγνωρίστηκε ως η πρώτη παγκοσμίως μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση που επένδυσε σημαντικά στην έρευνα και στην καινοτομία. Ένα χρόνο μετά δημιούργησε το Ίδρυμα Carslberg το οποίο υποστηρίζει μέχρι σήμερα το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων. Η πρώτη άδεια ζυθοποίησης στο εξωτερικό δόθηκε στην κυπριακή Photos Photiades Breweries και το 1966 η μπίρα Carlsberg παρασκευάστηκε για πρώτη φορά εκτός Δανίας. Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται εκτός από την φερώνυμη μπίρα, η Tuborg, η Kronenbourg, το Somersby cider, η Holsten, η Neptun, η ηγέτιδα στη ρωσική αγορά μπίρα Baltika, η βελγική Grimbergen και πάνω από 500 τοπικά brands.

Λόγω της κυλιόμενης αντιστάθμισης κινδύνων που εφαρμόζει η δανέζικη ζυθοποιία και οι προμηθευτές της, οι περσινές αυξήσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της ενέργειας αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος πωλήσεων και στο κόστος εφοδιαστικής αλυσίδας του 2023. Η εταιρεία σκοπεύει να αντισταθμίσει το υψηλότερο κόστος σε απόλυτους όρους μέσω της τιμολόγησης, του μείγματος και της συνεχιζόμενης αυστηρής εστίασης στο κόστος. Αν και η μπίρα ιστορικά αποτελεί μια ανθεκτική καταναλωτική κατηγορία, οι υψηλότερες τιμές σε συνδυασμό με τον γενικά υψηλό πληθωρισμό ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση μπίρας σε ορισμένες από τις αγορές της, ιδίως στην Ευρώπη.

Τα μεγέθη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας

Ως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην εγχώρια αγορά μπίρας μετά την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η εταιρεία στοχεύει μέσα από την αναβάθμιση αυτή να διευρύνει το αποτύπωμά της στη ζεστή και κρύα αγορά. Σήμερα ελέγχει το 25% σε όγκο στο σύνολο των κατηγοριών μπίρας, mixers και μηλίτη στη λιανική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021 η εταιρεία πέτυχε αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 24%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 36%. Παράλληλα επέστρεψε σε κερδοφορία, καθώς οι καθαρές πωλήσεις, μετά την αφαίρεση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, διαμορφώθηκαν σε 96,06 εκατ. ευρώ από 71,49 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ ο τζίρος της ήταν αυξημένος κατά 29,5 εκατ. ευρώ στα 141,54 εκατ. ευρώ από τα 109,29 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Ενώ την πενταετία 2018-2022 οι εξαγωγές αυξήθηκαν συνολικά 37% φθάνοντας πέρυσι να αναλογούν στο 11% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Σήμερα στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της σε Ριτσώνα και Σίνδο, με παραγωγική δυνατότητα που υπερβαίνει τα 2,1 εκατ. εκατόλιτρα ετησίως, παράγονται οι FIX Hellas, FIX Dark, FIX Άνευ, Μythos, Mythos Radler, Mythos Ice, Kaiser, Henninger, Tuborg Soda, Τuborg Tonic Water και η σειρά των mixers Tuborg Lemon / Lime-Green Tea / Pineapple-Lime & Spearmint / Pink Grapefruit-Blood Orange. Ενώ εισάγει και διανέμει στην ελληνική αγορά την τη δανέζικη Carlsberg, τις ιρλανδικές μπίρες Guinness και Kilkenny, τη βελγική Grimbergen, τη βαυαρικής προέλευσης weissbier Schneider Weisse και τον ανθρακούχο μηλίτη Somersby.

Διεύρυνση χαρτοφυλακίου

Ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική του ομίλου Heineken που έχει αναλάβει τη διανομή των προϊόντων της Bacardi, και η Coca Cola HBC που διαθέτει ένα διευρυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία φέρεται να διευρύνει με τη σειρά της την αρχική συμφωνία με την Diageo σχετικά με την αποκλειστική διανομή της μπίρας Guinness.

Η νέα κατηγορία που προσελκύει το ενδιαφέρον είναι αυτή των draught cocktails, η οποία έχει λανσαριστεί από τη Diageo μεταπανδημικά σε μεγάλες αγορές όπου δραστηριοποιείται. Η βρετανική πολυεθνική εταιρεία αλκοολούχων ποτών κατέγραψε την αύξηση της δημοτικότητας των cocktail, με το 47% των καταναλωτών να δαπανούν σήμερα πια περισσότερα για cocktail σε σύγκριση με τις προπανδημικές αγοραστικές. Προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της, δημιούργησε μια σειρά από cocktail με διάσημα brands που τοποθέτησε on tap. Η γκάμα περιλαμβάνει τα Captain Morgan Strawberry Daiquiri, Smirnoff Passion Fruit Martini Cocktail, Smirnoff Espresso Martini Cocktail και Gordon’s Pink Martini Cocktail.

Εξάλλου η Ολυμπιακή Ζυθοποιία προχώρησε πρόσφατα σε αλλαγή του καταστατικού της προσθέτοντας στο σκοπό λειτουργίας την παραγωγή, εμφιάλωση, εισαγωγή, εξαγωγή, αντιπροσώπευση, διανομή διάθεση εμπορία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αποσταγμάτων, ηδύποτων, άλλων οινοπνευματωδών ποτών, σύνθετων αλκοολούχων παρασκευασμάτων για την παραγωγή ποτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.