28 Απρ 2024
READING

Θα δώσουν τα σχέδια του νέου CEO ώθηση στη Starbucks;

4 MIN READ

Θα δώσουν τα σχέδια του νέου CEO ώθηση στη Starbucks;

Θα δώσουν τα σχέδια του νέου CEO ώθηση στη Starbucks;

Ο νέος CEO της Starbucks, δίνει τη δική του εκδοχή στο σχέδιο βελτίωσης της αλυσίδας καφέ

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της στη διεθνή αγορά, η Starbucks όρισε τον περασμένο Σεπτέμβριο τον Laxman Narasimhan ως τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλό της. Ο ινδικής καταγωγής Narasimhan εντάχθηκε στην εταιρεία την 1η Οκτωβρίου 2022 και ανέλαβε πλήρως τα ηνία της Starbucks την 1η Απριλίου 2023.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του κλήσης για τα κέρδη στο νέο του ρόλο, ο Narasimhan τόνισε τους τομείς που χρειάζονται βελτίωση, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της καινοτομίας, των εξαντλήσεων αποθεμάτων και του εξορθολογισμού των παρασκηνιακών διαδικασιών.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο νέος CEO της Starbucks αποφάσισε να κάνει βάρδιες barista στα καταστήματα;

Η θητεία του Narasimhan στη Starbucks φαίνεται να έχει ξεκινήσει καλά, όπως αποδεικνύεται από τις ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας κατά το δεύτερο τρίμηνο. Οι πωλήσεις στα καταστήματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 12%, η κίνηση των καταστημάτων σημείωσε άλμα 6%. Επιπλέον, οι συνδρομές του προγράμματος πιστότητας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 15%, σε 30,8 εκατομμύρια.

Στην Κίνα, όπου η Starbucks δυσχεραίνεται εν μέρει από τους περιορισμούς του Covid, οι πωλήσεις στα καταστήματα που είναι ανοιχτά τουλάχιστον 13 μήνες σημείωσαν άλμα 3% – ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που ανέμενε η εταιρεία. Όλα αυτά αποτελούν θετικούς δείκτες για τις επιδόσεις της εταιρείας υπό την ηγεσία του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Οι προκλήσεις

Ωστόσο, η Starbucks αντιμετωπίζει προκλήσεις με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συνδικαλισμού και τις ανησυχίες σχετικά με την τιμολόγηση, καθώς οι καταναλωτές παραμένουν συνειδητοποιημένοι ως προς τις τιμές ενόψει του πληθωρισμού.

Ο Narasimhan ανέλαβε το ρόλο του CEO σε μία περίοδο που η Starbucks προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα κύμα συνδικαλιστικών οργανώσεων στις ΗΠΑ και παράλληλα η πανδημία έχει πλήξει τις δραστηριότητές της στην Κίνα. Η Starbucks Workers United ισχυρίζεται ότι η εταιρεία απέλυσε συνδικαλιστές, μείωσε τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων όπου εργάζονταν και προχώρησε σε αθέμιτες εργασιακές πρακτικές – κατηγορίες που η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με τον διοικητικό δικαστή του Συμβουλίου Επαγγελματικών Δικαιωμάτων (NLRB), η Starbucks επέδειξε εκτεταμένη παραβατική συμπεριφορά στις σχέσεις της με τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις προσπάθειες συνδικαλισμού των καταστημάτων στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης τοποθεσίας που συνδικαλίστηκε.

Η εταιρεία έστειλε επανειλημμένα υψηλόβαθμα στελέχη στα καταστήματα της περιοχής του Μπάφαλο σε μια προσπάθεια, η οποία πιθανότατα άφησε μόνιμο αντίκτυπο ως προς τη σημασία της καταψήφισης της εκπροσώπησης. Τελικά, παρά τις ενέργειες της εταιρείας, σχεδόν 300 καταστήματα έχουν ψηφίσει υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και έχουν πιστοποιηθεί από το NLRB μέχρι στιγμής.

Επιπλέον, η τιμολόγηση στην αλυσίδα παραμένει ένα φλέγον ζήτημα, καθώς οι καταναλωτές παραμένουν συνειδητοποιημένοι ως προς τις τιμές εν όψει του συνεχιζόμενου πληθωρισμού. Η Starbucks αύξησε τις τιμές της κατά 6% το 2022, γεγονός που μπορεί να προβληματίσει ορισμένους πελάτες.

Ο Narasimhan βλέπει περιθώρια βελτίωσης

Προτού αναλάβει επίσημα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, ο Narasimhan πέρασε περίπου έξι μήνες παρακολουθώντας τον πρώην προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο Howard Schultz με την ιδιότητα του επερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου. Όσο ήταν ακόμη επικεφαλής, ο Schultz παρουσίασε ένα σχέδιο επανεφεύρεσης της εταιρείας. Ο Narasimhan στηρίζεται σε αυτό το σχέδιο, προσφέροντας παράλληλα τη δική του άποψη για τις βελτιώσεις.

Διαβάστε ακόμα: Τα Starbucks θέλουν να παραμείνουν κυρίαρχη μάρκα

Η εταιρεία αναγνωρίζει την ανάγκη εξέλιξης και εκσυγχρονισμού της μάρκας, της επιχείρησης, των δυνατοτήτων και της κουλτούρας της, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Narasimhan “επανιδρύει” την εταιρεία και την επιστρέφει στα βασικά της. Όπως και οι προηγούμενοι διευθύνοντες σύμβουλοι, ο Narasimhan επικεντρώνεται στα Starbucks ως ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δημιουργούν συνδέσεις.

Ο Narasimhan πρότεινε επίσης ότι η εταιρεία πρέπει να σκέφτεται ότι η επιχείρησή της έχει “θέατρα στο μπροστινό μέρος, με ένα εργοστάσιο στο πίσω μέρος”. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας εξαιρετικής εμπειρίας για τον πελάτη στα καταστήματά της, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι παρασκηνιακές λειτουργίες της είναι αποτελεσματικές και εξορθολογισμένες.

Με πληροφορίες από Retail Wire

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.