26 Απρ 2024
READING

Τι πήγε στραβά με την προσπάθεια του Shopify να επεκταθεί στα logistics;

3 MIN READ

Τι πήγε στραβά με την προσπάθεια του Shopify να επεκταθεί στα logistics;

Τι πήγε στραβά με την προσπάθεια του Shopify να επεκταθεί στα logistics;

Το Shopify εκχωρεί τον επιχειρηματικό βραχίονα logistics στη Flexport

Καθώς η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που προκάλεσε η παγκόσμια πανδημία υποχωρεί και η αύξηση των εσόδων του Shopify επιβραδύνεται, οι δαπάνες του στο δίκτυο εκπλήρωσης ελέγχονται πιο προσεκτικά από τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν ότι το έργο έντασης κεφαλαίου θα μπορούσε να επιβαρύνει τα κέρδη.

Με αυτό το σκεπτικό, η καναδική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου παραχώρησε τον κλάδο logistics που είχε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, αντιστρέφοντας τη στρατηγική της για επενδύσεις σε δίκτυα εκπλήρωσης παραγγελιών. Το Shopify πούλησε τη μονάδα logistics του, συμπεριλαμβανομένης της Deliverr -μια εταιρεία που απέκτησε για 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από περίπου ένα χρόνο- σε μια συμφωνία που αφορά όλες τις μετοχές, με αντάλλαγμα ένα μερίδιο 13% στην startup στην οποία είχε επενδύσει στο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Shopify σταματά τα meetings και αυξάνει την παραγωγικότητα κατά 25%

Και δεν σταματάει εδώ. Το Shopify πούλησε επίσης την 6 River Systems, μια άλλη startup εταιρεία αυτοματοποίησης εκπλήρωσης λιανικής πώλησης για την οποία πλήρωσε 408 εκατομμύρια ευρώ το 2019, στον βρετανικό πάροχο τεχνολογίας online σούπερ μάρκετ Ocado για ένα άγνωστο ποσό.

Αυτό ουσιαστικά σήμανε το τέλος ενός τετραετούς πειράματος στο οποίο το Shopify προσπάθησε να δημιουργήσει το δικό του δίκτυο εκπλήρωσης. Η κίνηση επέκτασης στις υπηρεσίες logistics ήταν μέρος της φιλοδοξίας του Shopify να υποστηρίξει τους εμπόρους που πωλούν στην πλατφόρμα του με one-stop υπηρεσίες.

Τι άλλαξε

Οι προσπάθειες του Shopify στον τομέα της εφοδιαστικής δεν πήγαν καλά, επειδή δεν ταίριαζαν καλά με το επιχειρηματικό μοντέλο λογισμικού υψηλής κερδοφορίας της εταιρείας. Τα logistics είναι μια επιχείρηση με πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους και όγκο επιστροφής.

Το αρχικό σχέδιο της εταιρείας ήταν να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στο δίκτυο εκπλήρωσης, αλλά το Shopify άλλαξε αρκετές φορές τη στρατηγική του για την επιχείρηση logistics από την έναρξή της το 2019. Και παρόλο που διαφήμιζε την τεχνική της υπεροχή και την τεχνολογία μηχανικής μάθησης στην πρόβλεψη των πλησιέστερων κέντρων εκπλήρωσης και των βέλτιστων ποσοτήτων αποθεμάτων ανά τοποθεσία για να διασφαλίσει γρήγορη παράδοση με χαμηλό κόστος, η εταιρεία άρχισε να καταγγέλλει τις συμβάσεις με ορισμένες από τις αποθήκες με τις οποίες συνεργαζόταν το 2022.

Διαβάστε ακόμα: Το Shopify υπόσχεται γρηγορότερες παραδόσεις προϊόντων

Τώρα, η πώληση της επιχείρησης logistics θα γίνει δεκτή με θετική υποδοχή από τους επενδυτές, καθώς απλοποιεί τις δραστηριότητες του Shopify. Με την πώληση της επιχείρησης logistics, το Shopify μπορεί πλέον να κατευθύνει τους πόρους του προς την περαιτέρω καινοτομία και ανάπτυξη της κύριας δραστηριότητάς του, ενώ η τεχνογνωσία της Flexport στην εκπλήρωση και την παράδοση τελευταίου μιλίου μπορεί να βελτιώσει τη συνολική εμπειρία των πελατών στην πλατφόρμα.

Συνολικά, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να διευκολύνει το Shopify και τη Flexport ώστε να κατακτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου, ωφελώντας μακροπρόθεσμα και τις δύο εταιρείες και τους μετόχους τους.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.