22 Ιαν 2025
READING

Μπορεί η Vodafone να αντιδράσει από την 3η θέση;

4 MIN READ

Μπορεί η Vodafone να αντιδράσει από την 3η θέση;

Μπορεί η Vodafone να αντιδράσει από την 3η θέση;

Σε μία κρίσιμη καμπή βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Vodafone, η οποία βρίσκεται εν μέσω ανταγωνιστικών πυρών στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Με τον ΟΤΕ να αποτελεί την κραταιά δύναμη στην Ελλάδα και τη Nova να μεγαλώνει σημαντικά μετά τη συγχώνευσή της με τη Wind, αποτελώντας αυτή τη στιγμή τον δεύτερο βασικό πυλώνα στη χώρα μας. 

Το 2022 η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει το τζίρο της κατά 2% σε σχέση με τη χρήση του 2021, καθώς έφτασε τα 925,1 εκατομμύρια ευρώ. 

Το 2021 προχώρησε σε ανανέωση της τοποθέτησή της σε επίπεδο brand position στο σύνολο των αγορών δραστηριοποίησής της, με το μότο «Together We Can». Ήταν μία κίνηση που στόχο είχε να δείξει ότι η τεχνολογία θέτει στο επίκεντρο της δραστηριότητας και της ανάπτυξής της τον άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή πάντως, πληροφορείται το THETOTALBUSINESS, η Vodafone εξετάζει λύσεις για να χτίσει την επικοινωνιακή της στρατηγική και να ενδυναμώσει την παρουσία της έναντι του ανταγωνισμού, τη στιγμή που στην αγορά μπαίνει και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, Volton. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει συμφωνήσει με σημαντικό εκδοτικό όμιλο της χώρας, προκειμένου να λάβει συμβουλές αλλά και κατευθύνσεις σε επίπεδο στρατηγικής επικοινωνίας. 

Η Vodafone TV

Μέρος του στοιχήματος που καλείται ανάμεσα σε άλλα να κερδίσει η Vodafone είναι αυτό της Vodafone TV, όπου ανανεώνει ανά τακτά διαστήματα το πρόγραμμά της, ενώ διατηρεί και συνεργασία μεταξύ άλλων με το συνδρομητικό αμερικάνικο δίκτυο παραγωγήςς τηλεοπτικού προγράμματος, HBO. Επιπλέον, ο βραχίονας Vodafone Business, είναι αυτός που ενισχύει το εκτόπισμα της Vodafone με την ανάληψη έργων και επενδύσεων για λογαριασμό της Vodafone στον τομέα των οπτικών ινών σε πανελλαδική βάση. 

Στα καινοτομίες της Vodafone στον εργασιακό τομέα ήταν η εισαγωγή του νέου υβριδικού μοντέλου εργασίας το 2022, όπου συνδύαζε τηλεργασία και φυσική παρουσία στα γραφεία, υπό την ονομασία «Future Ready». Στόχος της ήταν να δώσει ευελιξία στο προσωπικό και την ιδανική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Όμως και σε επίπεδο κοινωνικής υπευθυνότητας το Ίδρυμα Vodafone προχώρησε στην ανάπτυξη της εφαρμογής «Panic Button», το οποίο δίνει την δυνατότητα σε οποιαδήποτε γυναίκα απειλείται, να ειδοποιεί τις ειδικές μονάδες της Αστυνομίας, με το πάτημα ενός κουμπιού. 

29 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα

Η Vodafone αυτή τη στιγμή διατηρεί παρουσία 29 χρόνων στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα από το 2008 και μέχρι πρότινος για σύγχρονες ψηφιακές υποδομές καθώς και για πολλούς νευραλγικούς τομείς λειτουργίας. Στην παρούσα φάση, έχει εξαγγείλει και νέο πρόγραμμα επενδύσεων για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και Fiber To The Home (FTTH) έως και το 2025. Στόχος της εταιρείας είναι να ανοίξει δρόμο για τα δίκτυα νέας γενιάς που θα συντείνουν με τη σειρά τους στον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Nα θυμίσουμε ότι η εταιρεία θα έχει κατασκευάσει συνολικά 850.000 συνδέσεις με FttH (300.000) και FttC (550.000) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη. Στη συνέχεια το επενδυτικό πλάνο προβλέπει τη μετατροπή όλων των συνδέσεων FttC σε FttH, έχοντας η εταιρεία εξασφαλίσει περισσότερους πόρους (μέσω ίσως της ίδρυσης θυγατρικής για οπτικές ίνες).

Υποθαλάσσιες επενδύσεις

Στις επενδύσεις που υλοποιεί η εταιρεία περιλαμβάνονται και υποθαλάσσια καλώδια που διασχίζουν το βυθό σε Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος, δίνοντας νέες ψηφιακές δυνατότητες σε 11 ελληνικά νησιά και σε μεγάλο αριθμό κατοίκων που υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο άτομα αλλά και στον εισερχόμενο τουρισμό. Η επένδυση αυτή για την τοποθέτηση των υποθαλάσσιων καλωδίων ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. 

Σημαντική είναι η εξαγορά της Vodafone Innovus, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη εξαγορά startup επιχείρησης στην Ελλάδα για τον όμιλο Vodafone, με στόχο την ανάπτυξη της στρατηγικής στον τομέα του Internet of Things. Η Vodafone Innovus που έχει αναλάβει την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα του IoT επιδιώκει την διατήρηση και ανάπτυξη ταλέντου στην Ελλάδα. 

Σε ό,τι αφορά τους συνδρομητές της, στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2022, Οκτώβριος – Δεκέμβριος, η Vodafone Ελλάδος παρουσίασε αύξηση συνδρομητών στην κινητή, αλλά μείωση στη σταθερή τηλεφωνία. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022), το τελευταίο τρίμηνο του 2022 αύξησε τους συνδρομητές κινητής με συμβόλαιο κατά 57.000 και κατά 27.000 στην καρτοκινητή. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 το σύνολο των συνδρομητών κινητής ήταν 4,270 εκατ. Αντίθετα, μειωμένοι κατά 4.000 ήταν στο τέλος του 2022 (948.000), σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου (952.000), οι πελάτες σταθερής. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση σε ετήσια βάση, καθώς στο τέλος του 2021 οι συνδρομητές σταθερής της Vodafone Ελλάδος ήταν 970.000. Το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) στην κινητή διαμορφώθηκε σε 10,4 ευρώ (17,9 ευρώ στις συνδέσεις με συμβόλαιο και 5 ευρώ στα καρτοκινητά).

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.