03 Ιαν 2025
READING

Ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη κίνηση του LinkedIn;

5 MIN READ

Ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη κίνηση του LinkedIn;

Ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη κίνηση του LinkedIn;

Το LinkedIn γίνεται 20 ετών και στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο επαγγελματικός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, έγινε 20 ετών στις 5 Μαΐου. Η εταιρεία έχει επιβιώσει και ευδοκιμήσει όλα αυτά τα χρόνια ανακατασκευάζοντας αρκετές φορές την τεχνολογία της. Το πιο πρόσφατο πρόγραμμά της περιλαμβάνει την ενσωμάτωση “συν-πιλότων” τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να βοηθούν τους χρήστες.

Το LinkedIn ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 από τους Reid Hoffman, Allen Blue, Konstantin Guericke, Eric Ly και Jean-Luc Vaillant. Η πλατφόρμα ξεκίνησε επίσημα τον Μάιο του 2003 και γρήγορα απέκτησε δημοτικότητα ως ψηφιακός χώρος για τη σύνδεση επαγγελματιών μεταξύ τους. Η αποστολή του LinkedIn είναι να συνδέει τους επαγγελματίες του κόσμου για να τους κάνει πιο παραγωγικούς και επιτυχημένους.

Η ιστορία του LinkedIn

Τα πρώτα χρόνια, το LinkedIn αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις, όπως δυσκολίες χρηματοδότησης και χαμηλή δέσμευση των χρηστών. Ωστόσο, η μοναδική πρόταση αξίας της πλατφόρμας για τη σύνδεση των επαγγελματιών τη βοήθησε να αυξάνει σταθερά τη βάση των χρηστών της. Το 2006, το LinkedIn ξεκίνησε την πρώτη του ροή εσόδων, τη διαφήμιση, η οποία παρείχε μια βιώσιμη πηγή εσόδων για την εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα: Τα νέα εργαλεία του LinkedIn χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη

Με την πάροδο του χρόνου, η ιστοσελίδα εξελίχθηκε σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης που περιλαμβάνει δημοσιεύσεις θέσεων εργασίας, εταιρικές σελίδες και ειδήσεις του κλάδου. Η εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο τον Μάιο του 2011 και εξαγοράστηκε από τη Microsoft έναντι 23,7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο του 2016. Η εξαγορά επέτρεψε στο LinkedIn να ενσωματωθεί με τη σουίτα εργαλείων παραγωγικότητας της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft Office και Microsoft Outlook.

Σήμερα, το LinkedIn είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες επαγγελματικής δικτύωσης στον κόσμο, με πάνω από 774 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε περισσότερες από 200 χώρες. Η πλατφόρμα συνεχίζει να καινοτομεί και να παρέχει νέα χαρακτηριστικά στους χρήστες της, όπως το LinkedIn Learning, το οποίο προσφέρει μαθήματα και πιστοποιήσεις για την ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Η σχέση της πλατφόρμας με την τεχνητή νοημοσύνη

Πίσω στο 2015, το LinkedIn έγινε μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, εκτός από τη Google, που αύξησε τις επενδύσεις της σε μια επανάσταση που συντελείται στη μηχανική μάθηση. Είχε αξιοποιήσει την τεχνολογία από νωρίς, λανσάροντας την χαρακτηριστική λειτουργία “People You May Know” το 2007, η οποία συνιστά νέες συνδέσεις. Αλλά η περιορισμένη υπολογιστική ικανότητα σήμαινε αρχικά ότι οι χρήστες θα έβλεπαν τα ίδια τρία προφίλ για τρεις μήνες.

Αυτός ο περιορισμός οδήγησε το LinkedIn να δημιουργήσει μια νέα τεχνολογία καταγραφής δεδομένων, που ονομάζεται “Kafka”, για να μετράει πόσες φορές κάποιος είχε δει μια συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα βαρεθεί τα ίδια παλιά πρόσωπα. Η Kafka -η οποία εξελίχθηκε σε τεχνολογία ανοιχτού κώδικα το 2011 και πήρε το όνομά της από τον συγγραφέα Franz Kafka- χρησιμοποιείται πλέον ευρέως σε όλη την τεχνολογική βιομηχανία για την παρακολούθηση της δραστηριότητας, όπως οι προβολές μιας διαφήμισης.

Η πρώιμη υιοθέτηση αλγορίθμων από το LinkedIn εξέθεσε επίσης την εταιρεία σε ηθικούς προβληματισμούς σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Η λειτουργία “People You May Know” προκάλεσε επικρίσεις για την προώθηση αιτημάτων σύνδεσης που προκαλούσαν spam, καθώς το σύστημα είχε σχεδιαστεί για να προτείνει χρήστες με τους οποίους ένας θεατής μπορεί να θέλει να συνδεθεί, ανεξάρτητα από το αμοιβαίο ενδιαφέρον.

Ωστόσο, μια ενημέρωση το 2015 άλλαξε τη λειτουργία ώστε να προτείνει ανθρώπους που ήταν πιο πιθανό να αποδεχθούν μια πρόσκληση για σύνδεση, οδηγώντας σε σημαντικές βελτιώσεις. Παρ’ όλα αυτά, το LinkedIn έπρεπε να αντιμετωπίσει πιθανές προκαταλήψεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, στις συστάσεις υποψηφίων και στις συστάσεις θέσεων εργασίας, καθώς τυχόν αθέμιτοι αλγόριθμοι θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στο ποιος προσλαμβάνεται και από ποιον.

Γύρω στο 2018, η πλατφόρμα αποφάσισε να θέσει ως προτεραιότητα την ίση μεταχείριση των ατόμων που αναζητούν εργασία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτρέπει στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της να μεροληπτούν από παράγοντες όπως τα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, οι διευθυντές που εξετάζουν τους υποψηφίους στην πλατφόρμα έχουν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν τις φωτογραφίες προφίλ για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα μεροληπτικών αποφάσεων πρόσληψης. Παράλληλα, η εταιρεία ανέπτυξε ένα εργαλείο που βοηθά τους μηχανικούς να εντοπίζουν πότε μια τροποποίηση οδηγεί σε ανισότητα μεταξύ των χρηστών.

Στο σήμερα

Καθώς το LinkedIn εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία του, η εταιρεία ενσωματώνει “συν-πιλότους” (copilots) τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τους χρήστες. Οι εικονικοί βοηθοί, παρόμοιοι με το ChatGPT, θα βοηθούν σε εργασίες όπως η εύρεση και η υποβολή αιτήσεων για θέσεις εργασίας, η δημιουργία βιογραφικών σημειωμάτων και η δικτύωση.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί όλοι χρειάζονται ένα ισχυρό προφίλ στο LinkedIn

Ενώ το LinkedIn ενδιαφέρεται για την τεχνητή νοημοσύνη εδώ και αρκετό καιρό, η ώθηση για την ενσωμάτωσή της προήλθε από τα υψηλότερα επίπεδα, που οραματίζονται την τεχνητή νοημοσύνη να τροφοδοτεί κάθε εφαρμογή. Η Microsoft έχει ήδη εισαγάγει λειτουργίες AI, όπως ένα chatbot για την αναζήτηση Bing και “copilots” για το Word, και τα copilots του LinkedIn χρησιμοποιούν μοντέλα GPT – όπως αυτά που τροφοδοτούν το ChatGPT, για να βοηθήσουν τους χρήστες στη σύνταξη περιγραφών εργασίας και στη βελτίωση των προφίλ τους.

Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ψηφιακός, ο ρόλος του LinkedIn στη σύνδεση των επαγγελματιών και τη διευκόλυνση της επαγγελματικής εξέλιξης είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Το LinkedIn προβλέπει ένα μέλλον στο οποίο οι χρήστες θα μπορούν να επικοινωνούν τις επαγγελματικές τους προτιμήσεις και τις απαιτήσεις αποζημίωσης σε έναν συν-πιλότο συνομιλίας, ο οποίος στη συνέχεια θα τους παρέχει σχετικές ευκαιρίες απασχόλησης και καθοδήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και συνέντευξης.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.