25 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Τα μεγάλα ερωτήματα ζωής μεταξύ κάθε γενιάς

7 MIN READ

Έρευνα | Τα μεγάλα ερωτήματα ζωής μεταξύ κάθε γενιάς

Έρευνα | Τα μεγάλα ερωτήματα ζωής μεταξύ κάθε γενιάς

Αποκαλυπτική η έρευνα της FocusBari για το εργασιακό μέλλον Gen Z, Millennials, Gen X, Boomers

Η μεγάλη πανελλαδική έρευνα που σχεδιάστηκε και διεξήχθη αποκλειστικά για το CEO Clubs Forum στις 5 Απριλίου 2023, ανέδειξε σαφείς, διακριτές διαφορές μεταξύ των γενεών όσον αφορά τη νοοτροπία, τις αξίες ζωής και εργασίας, την ανατροφή και τις ιδιότητες που βασίζονται στην τεχνολογία.

Ποιες είναι οι γενιές;

Οι Gen Z-ers είναι μορφωμένοι, γνώστες της τεχνολογίας, ατρόμητοι και ασφαλείς, αναζητούν μια στοχευμένη εργασία με γρήγορη εξέλιξη και προσωπικό αντίκτυπο. Δεν είναι πρόθυμοι να «περιμένουν για πάντα» ή να θυσιάσουν τις εμπειρίες της ζωής για τη δουλειά

Οι X-ers θέλουν να διατηρούν τα πράγματα ως έχουν, χρειάζονται ασφάλεια στην εργασία και νιώθουν το βάρος μιας συνεχούς ανάγκης να προλαβαίνουν τις εξελίξεις της τεχνολογίας

Η δυναμική τυπολογία των Boomers θα μπορούσε να τους οδηγήσει να είναι τέλειοι μέντορες για τους Gen Z-ers που εκτιμούν την εμπειρία τους, αγαπούν το ανοιχτό μυαλό τους, ενώ και οι δύο αισθάνονται ότι μπορούν και πρέπει να επωφεληθούν ο ένας από τον άλλον.

Οι τέσσερις γενιές (Gen Z, Millennials, Gen X, Boomers) μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο, με τους Millennials να είναι οι πρώτοι που λανσάρουν μια νέα προοπτική «εργασίας ζωής», απολαμβάνουν τη δουλειά, αλλά αρνούνται να θυσιάσουν τις τρέχουσες εμπειρίες ζωής τους για το μέλλον.

Το συμπέρασμα είναι καταλυτικό: όλες οι γενιές, παρά τις διαφορές τους, αναζητούν σύνδεση, ψυχολογική ασφάλεια, σεβασμό, αναγνώριση και δίκαιη ανταμοιβή.

Η οικογένεια δίνει νόημα στη ζωή τους

  • 4 στους 5 (78%) λένε ότι η οικογένειά τους δίνει νόημα στη ζωή τους. Μαζί με τους φίλους (7%), είναι η ανθρώπινη επαφή που αποτελεί το Νο. 1 νόημα ζωής για όλες τις γενιές. Ακολουθεί το αγαπημένο τους χόμπι (6%), η κοινωνική προσφορά (5%) και τέλος, η εργασία (4%).
  • Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία, τόσο η οικογένεια γίνεται ακόμα πιο πολύτιμη: 62% για την Gen Z, 75% για τους Millennials, 86% για την Gen X και 81% για τους Boomers.

  • Για τους Gen Z-ers η εργασία δίνει νόημα στη ζωή τους κατά 47%. Για τους Millennials το ποσοστό αυτο βρίσκεται στο 45%, για την Gen X στο 52% και τους Boomers στο 50%.

Η προσωπική συνεισφορά

  • Με 69% γίνεται αντιληπτή κυρίω ως υποστήριξη και ενθάρρυνση των άλλων. Ακολουθεί η ελπίδα, η χαρά και η έμπνευση (45%), η ανακύκλωση και οι περιβαλλοντικές δραστηριότητες (45%) και η συμβολή μέσα από την εργασία (41%).

  • Αυτό γίνεται ιδιαίτερα έντονο στις μεγαλύτερες γενιές των Gen X-ers (45%) και των Boomers (44%).

Οι κύριες προκλήσεις της ζωής

  • Η ανασφάλεια για το μέλλον (35%) και η ψυχική υγεία/ηρεμία (24%) είναι οι κύριες προκλήσεις της σημερινής ζωής. Ακολουθούν η βαριά καθημερινότητα (18%), η υγεία/φυσική κατάσταση (15%) και οι σχέσεις (8%).

  • Μικρές, αλλά ενδιαφέρουσες διαφορές μεταξύ των γενεών: η ψυχική υγεία μεγαλώνει ως πρόβλημα όσο η ηλικία μικραίνει. Για τους Boomers είναι σημαντική κατά 16%, για την Gen X κατά 24%, τους Millennials κατά 27%, ενώ για την Gen Z κατά 30%.

Τι σημαίνει εργασία;

  • Για όλους, η εργασία σχετίζεται πρωτίστως με την οικονομική ανταμοιβή (75%) και την ανεξαρτησία/ελευθερία (62%).

  • Η ανάπτυξη/πρόοδος βρίσκεται στην τρίτη σειρά προτίμηση για τους Gen Z-ers (64%) και τους Millennials (62%).
  • Για την Gen X τρίτη σε σειρά προτίμησης αναδεικνύεται η συνεισφορά εργασίας (58%), ενώ για τους Boomers η δημιουργία (64%).

Μοντέλο εργασίας

  • Το υβριδικό μοντέλο εργασίας κερδίζει διαρκώς έδαφος με ποσοστά 50%-56% για όλες τις γενιές.
  • Οι Gen Z-ers και οι Millennials προτιμούν να εργάζονται από το σπίτι/τηλεργασία συγκριτικά περισσότερο από τις άλλες γενιές.

Τι είναι πιο σημαντικό σε μια θέση εργασίας;

  • Με 37% και αξιολόγηση 9,1/10 η χρηματοοικονομική ανταμοιβή και ο μισθός είναι η πιο σημαντική πτυχή σε μια θέση εργασίας. Ακολουθεί με 17% και 9/10 η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής προσωπικής ζωής.

  • Το top-3 στοιχείων που είναι σημαντικά σε μια εργασία συμπληρώνει το ίδιο το αντικείμενο της εργασίας με ποσοστό 33% και σημασία 8,7/10.

Τι είναι σημαντικό για μια εργοδοτική εταιρεία

  • Τα τρία σημαντικότερα στοιχεία σε μια εργοδοτική εταιρεία για όλους είναι οι καλές οικονομικές ανταμοιβές με 38%, η ανθρωποκεντρικότητα με 17% και η οικονομική ευρωστία με 15%.

  • Σημαντικές είναι οι διαφορές που εμφανίζονται μεταξύ των γενεών, όπως για την Gen Z που τρίτο σημαντικότερο στοιχείο είναι οι αξίες της εργοδοτικής εταιρείας (44%).
  • Οι οικονομικές ανταμοιβές, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και μια ανθρωποκεντρική κουλτούρα αναζητούνται από όλους σε μια θέση εργασίας και σε μια εταιρεία εργοδότη.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην εργασία;

  • Με 28% και 7,5/10 οι χαμηλές οικονομικές ανταμοιβές γι’ αυτό που προσφέρουν είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους αυτή την στιγμή.

  • Ακολουθεί η έλλειψη χρόνου/πίεση με 13% και 7,2/10, η απουσία προοπτικής προόδου (9% και 7,5/10), η οι πολλαπλές αρμοδιότητες (9% και 7,2/10) και αβεβαιότητα εξωτερικού περιβάλλοντος (9% και 7/10).

  • Οι χαμηλές αμοιβές για αυτά που προσφέρουν είναι η Νο. 1 πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή όλοι στην εργασία τους. Για την Gen Z πρώτες στη λίστα είναι οι πολλαπλές αρμοδιότητες (40%) και η αναντιστοιχία εργασίας με δεξιότητες. Συγκεκριμένα, η περιορισμένη χρήση των δεξιοτήτων της με 30% και η ζήτηση εργασιών πάνω από τις δυνατότητές της με 29%.

Work-life balance

  • Σχεδόν 2 στους 3 δεν είναι τόσο ευχαριστημένοι με την τρέχουσα ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

  • Οι Gen Z-ers παρουσιάζουν τον χαμηλότερο βαθμό ικανοποίησης (34%) με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ οι Boomers σημειώνουν τον υψηλότερο (42%).

Συνδυάζοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά ευρήματα, οι διαφορές μεταξύ των γενεών δείχνουν ότι: ▪ Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο όραμα, απογοητευμένοι από τα επίπεδα μισθών. ▪ Αναζητούν δεξιότητες, γνώσεις, ανάπτυξη, αναγνώριση. ▪ Αίσθηση σκοπού και προσωπικό αντίκτυπο/επιρροή. ▪ Η ανυπομονησία τους κάνει να κινούνται γρήγορα από δουλειά σε δουλειά, αν δεν ακούγονται, κατανοούνται, εκτιμώνται. ▪ «Αν δεν με σέβονται και δεν με αναγνωρίζουν, γιατί να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό;» ▪ Δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις οικονομικές ανταμοιβές. ▪ Και στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής περισσότερο από άλλες γενιές. ▪ Είναι “στριμωγμένοι” ανάμεσα στη δουλειά, τις οικογενειακές υποχρεώσεις και την επιθυμία τους να ταξιδέψουν και να απολαύσουν εμπειρίες ζωής.

Δίνουν κορυφαία σημασία στις οικονομικές ανταμοιβές ▪ Η ασφάλεια της εργασίας είναι το κύριο μέλημά τους. ▪ Φόβος μήπως χρειαστεί να προλάβουν τις γρήγορες αλλαγές τεχνολογίας, με τις οποίες αισθάνονται άβολα και δεν είναι αρκετά επαρκείς, προσπαθώντας να μην το δείξουν. ▪ Η πλειοψηφία είναι «ένα βήμα πριν τη σύνταξη». ▪ Απογοητευμένοι με τις γρήγορες αλλαγές και τους νέους. ▪ Μια μικρή ελίτ αναλογία των boomers είναι εξαιρετικά ανοιχτόμυαλοι, εποικοδομητικά δημιουργικοί και αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους νέους, από τους οποίους αποκτούν έναν νέο αέρα καινοτομίας, κινήτρων και χαράς, ενθαρρύνοντάς τους και χαίρονται να είναι ο μέντοράς τους.

Απόκτηση νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων

  • 9 στους 10 συμμετέχουν σε τουλάχιστον μία εκπαίδευση/ δραστηριότητα για να αυξήσουν δεξιότητες και γνώσεις.
  • Το 88% εξ αυτών είναι γυναίκες, και το 90% ανήκει στην Gen Z.

  • Το 45% συμμετέχει σε εκπαιδεύσεις για νέα εργαλεία και δεξιότητες που πληρώνει ιδιωτικά.

  • Τα σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και η καλλιέργεια soft skills είναι πολύ πιο δημοφιλή στις νεαρές ηλικίες: Το 70% είναι Gen Z-ers.

Ηγεσία

  • Οι άνθρωποι σε ποσοστό 72% τείνουν να προτιμούν ένα μοντέλο ηγεσίας που ενισχύει τη δημιουργία ομάδων.

  • Η γενιά/ηλικία επηρεάζει το προτιμώμενο μοντέλο ηγεσίας. Το 43% των Gen Z-ers προτιμά το μοντέλο “κάποιος ανώτερος από εμένα, που με καθοδηγεί”, το οποίο εμφανίζεται λιγότερο δημοφιλές στους Boomers (15%).

Ποια είναι τα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ηγέτη

  • Κατά 24% και αξιολόγηση 9,2/10 να εμπνέει προστασία και ασφάλεια, κάτι που ισχύει για όλες τις γενιές.
  • Σε ποσοστό 25% και 8,9/10 να υιοθετεί ισχυρές αξίες και να αποτελεί πρότυπο.

  • Κατά 14% ακολουθεί το χαρακτηριστικό της ενθάρρυνσης της προόδου και της ανάπτυξης. Ακολουθεί το να βγάζει τον καλύτερο εαυτό στους άλλους (11%), να εμπνέει και να παρακινεί (11%).

  • Για την Gen Z δεύτερο σημαντικότερο χαρακτηριστικό αποτελεί το να βγάζει τον καλύτερο εαυτό τους (49%).

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα σχεδιάστηκε και διεξήχθη αποκλειστικά για το CEO Clubs Forum στις 5 Απριλίου 2023. Πραγματοποιήθηκε μια μεγάλης κλίμακας πανελλαδική ποσοτική έρευνα μέσω YouGov Online Panel, με πλήρως δομημένο ερωτηματολόγιο, σε 998 εργαζόμενους άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18-74, από τις 1-6 Μαρτίου. Επίσης, μια μικρής κλίμακα ποιοτική έρευνα, με συνολικά οκτώ συνεντεύξεις σε βάθος, δύο σε κάθε γενιά (ένας άντρας, μία γυναίκα). Το 60% ήταν άντρες και το 40% γυναίκες. Το 40% ήταν Gen X-ers, το 33% Millennials, το 7% Gen Z-ers και το 20% Boomers.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.