21 Νοέ 2024
READING

Γιατί υποχωρούν τα διαφημιστικά έσοδα του Google;

3 MIN READ

Γιατί υποχωρούν τα διαφημιστικά έσοδα του Google;

Γιατί υποχωρούν τα διαφημιστικά έσοδα του Google;

Τα διαφημιστικά έσοδα της Google υποχωρούν καθώς αμφισβητείται η κυριαρχία της πλατφόρμας

Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε τα κέρδη του πρώτου τριμήνου για το 2023, αλλά ενώ η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών όσον αφορά τα κέρδη και τα έσοδα, δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους επενδυτές. Η μετοχή της εταιρείας παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη, με την πτώση των διαφημιστικών εσόδων να αποτελεί τον κύριο λόγο για την υποτονική ανταπόκριση.

Τα διαφημιστικά έσοδα της Google συρρικνώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με τα διαφημιστικά έσοδα του YouTube να διολισθαίνουν κατά περίπου 3% σε ετήσια βάση στα 6,06 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα συνολικά διαφημιστικά έσοδα του δικτύου της Google συρρικνώθηκαν επίσης περισσότερο από 8% σε ετήσια βάση λόγω της υποχώρησης των δαπανών των διαφημιζόμενων – για το πρώτο τρίμηνο να ανέρχονται σε 49,39 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 49,49 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περσινή περίοδο.

Διαβάστε ακόμα: Η Google σχεδίασε νέο εργαστήριο τεχνολογίας ειδικά για εφήβους

Παρά την υποτονικότητα, ο τομέας της Google που βασίζεται στο cloud computing παρουσίασε κέρδη, αν και υστερεί σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές.

Η Google ποντάρει σε νέους τομείς

Στο κυνήγι για νέα αύξηση των εσόδων, ο τεχνολογικός κολοσσός δίνει προτεραιότητα στο YouTube Shorts, την απάντηση της πλατφόρμας στο TikTok, μαζί με τη συνδεδεμένη τηλεόραση, το εμπόριο και τις συνδρομητικές υπηρεσίες. Ωστόσο, αυτός ο τομέας δεν είναι ακόμη τόσο αποτελεσματικός στη δημιουργία εσόδων σε σύγκριση με το περιεχόμενο μεγάλης διάρκειας του YouTube. Με άλλα λόγια, το Shorts δεν αποφέρει επί του παρόντος τόσα έσοδα όσο τα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας του YouTube, παρά τη δημοτικότητά του μεταξύ των χρηστών.

Η Google δίνει επίσης προτεραιότητα στη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει γίνει κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της. Η κίνηση αυτή ακολουθεί την πρώιμη υιοθέτηση της τάσης της Generative AI από τη Microsoft, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της συνεργασίας της με την OpenAI, την εταιρεία ανάπτυξης του ChatGPT. Ως αποτέλεσμα, η Microsoft έχει ανανεώσει τη μηχανή αναζήτησης Bing, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται σε λογισμικό, ασκώντας πίεση στην Google – ιστορικά ηγέτιδα της κατηγορίας – να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Για να συμβαδίσει, η Google εισήγαγε το δικό της μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που ονομάζεται Bard το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά έλαβε ανάμεικτες κριτικές. Η Alphabet, συγχώνευσε επίσης το τμήμα DeepMind AI με τη μονάδα Brain της Google, η οποία είναι αφιερωμένη στην έρευνα AI, για να σχηματίσει μια ενιαία ομάδα που ονομάζεται Google DeepMind.

Διαβάστε ακόμα: Το Google παρουσιάζει στο κοινό τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Bard

Δίνοντας προτεραιότητα στα οφέλη της AI, η Google στοχεύει να βελτιώσει τη χρησιμότητά της για τους χρήστες, ενώ παράλληλα ενισχύει τους δημιουργούς σε πλατφόρμες όπως το YouTube. Αυτό ωφελεί επίσης τις επιχειρήσεις και τους συνεργάτες όλων των μεγεθών. Την ίδια στιγμή, η Google δοκιμάζει εναλλακτικές λύσεις για τα cookies τρίτων και υποστηρίζει ότι τα διαφημιστικά προϊόντα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζονται λιγότερο από την απώλεια του δημοφιλούς εργαλείου στόχευσης, το οποίο πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά το επόμενο έτος.

Με αυτές τις προσπάθειες, η Google τοποθετείται ως ηγέτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Στηριζόμενη περισσότερο στην AI, η Google ελπίζει να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη, ενώ παράλληλα βελτιώνει και τα αποτελέσματά της. Καθώς ο ανταγωνισμός στον κλάδο της τεχνολογίας συνεχίζει να εντείνεται, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι πρωτοβουλίες AI της Google τα επόμενα χρόνια.

 

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.