Το Fashion Exchange δημοσιεύει την τελευταία κατάταξη της Fashion IP
Η βιομηχανία μόδας της Κίνας έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με πολλές εγχώριες μάρκες να έχουν γίνει γνωστές τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Ενώ υπάρχει ένα ευρύ φάσμα στυλ μόδας και προτιμήσεων μεταξύ των Κινέζων καταναλωτών, υπάρχουν ορισμένες τάσεις που έχουν αναδειχθεί όσον αφορά τα είδη των εμπορικών σημάτων που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.
Σύμφωνα με την πρόσφατη κατάταξη “2022 Fashion IP 100’ του Fashion Exchange, υπήρξε σημαντική αλλαγή στη νοοτροπία των Κινέζων καταναλωτών, γεγονός που οδηγεί ορισμένους να πιστεύουν ότι η βιομηχανία της μόδας έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής. Η κατάταξη, που καταρτίστηκε σε συνεργασία με την CBNData και ανέλυσε πάνω από 400 παγκόσμιες IP μόδας, δείχνει μια αναδιάταξη των κορυφαίων εμπορικών σημάτων μόδας.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί το αμερικανικό retro-core γίνεται viral στην Κίνα;
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ανεξάρτητη αμερικανική εταιρεία πολυτελούς μόδας, Fear of God, η οποία ήταν στη δεύτερη θέση της λίστας του 2021. Στη δεύτερη θέση φέτος ήταν η σειρά Essentials -πάλι- της Fear of God. Αυτή, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που δύο από τις τρεις κορυφαίες IP της μόδας προέρχονται από τον ίδιο ιδρυτή. Η έκθεση κατατάσσει το supermodel από την Κίνα, Liu Wen, η οποία έχει μεταβεί στο σχεδιασμό μόδας μέσω συνεργασιών με εγχώριες μάρκες, στην τρίτη θέση.
Η κυριαρχία του casual
Μια από τις νέες τάσεις είναι η προτίμηση για casual και άνετα ρούχα που μπορούν να φορεθούν σε καθημερινή βάση. Μάρκες όπως οι Peacebird, Li-Ning και Anta, οι οποίες προσφέρουν άνετες και πρακτικές επιλογές ρούχων, έχουν κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ των Κινέζων καταναλωτών. Αυτή η τάση προς την άνεση μπορεί να επιταχύνθηκε από την πανδημία, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι και περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.
Celebrity fashion
Μια άλλη τάση είναι η προτίμηση σε μάρκες που υποστηρίζονται από διασημότητες. Οι Κινέζοι καταναλωτές επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κουλτούρα των celebrities, και πολλά fashion brands έχουν επωφεληθεί από αυτό, συνεργαζόμενα με δημοφιλείς διασημότητες για την προώθηση των προϊόντων τους. Μάρκες όπως η Ochirly, η Me & City και η Muzhiwan έχουν χρησιμοποιήσει τις εγκρίσεις διασημοτήτων για να ενισχύσουν τις πωλήσεις και την προβολή τους.
Local designs
Τέλος, υπάρχει μια προτίμηση στις τοπικές μάρκες. Ενώ τα διεθνή fashion brands εξακολουθούν να είναι δημοφιλή στην Κίνα, πολλοί Κινέζοι καταναλωτές έχουν ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και προτιμούν να υποστηρίζουν τα εγχώρια brands. Αυτό έχει οδηγήσει στην επιτυχία εμπορικών σημάτων όπως η Shein, η οποία ιδρύθηκε στην Κίνα και έχει γίνει σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια βιομηχανία γρήγορης μόδας.
Από τους 13 οίκους μόδας που κατατάσσονται στη λίστα και ιδρύθηκαν μετά το 2015, οκτώ είναι από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Xu Zhi, Xiao Li, Feng Chen Wang και Short Sentence. Με άλλα λόγια, οι Κινέζοι καταναλωτές όχι μόνο συνεχίζουν να αγκαλιάζουν τη μόδα Made in China, αλλά δείχνουν αγάπη στους αναδυόμενους σχεδιαστές, οι οποίοι αραιώνουν σταθερά το μερίδιο αγοράς των κατεστημένων και διαταράσσουν την ιεραρχία της μόδας.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί στην Κίνα παρουσιάζονται “Hipster-phobia” τάσεις;
Η βιομηχανία μόδας της Κίνας είναι δυναμική και εξελίσσεται συνεχώς και υπάρχουν πολλά περιθώρια επιτυχίας τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις διεθνείς μάρκες. Ωστόσο, οι μάρκες που μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις τάσεις της άνεσης, των διαφημίσεων διασημοτήτων και της τοπικής υπερηφάνειας είναι πιθανό να έχουν τη μεγαλύτερη επιτυχία στους Κινέζους καταναλωτές.
Η μεταβαλλόμενη σύνθεση της κατάταξης δείχνει ότι τίποτα στη βιομηχανία της μόδας δεν μένει ίδιο για πολύ, προσφέροντας ελπίδα στους νέους σχεδιαστές, αλλά και προειδοποίηση στα καθιερωμένα ονόματα.
Με πληροφορίες από Jing Daily
Photo: models.| Fear Of God
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.