22 Δεκ 2024
READING

Υπόθεση για τρεις το online delivery στην Ελλάδα

6 MIN READ

Υπόθεση για τρεις το online delivery στην Ελλάδα

Υπόθεση για τρεις το online delivery στην Ελλάδα

Πώς μια πανδημική εναλλακτική εξελίχθηκε σε καθημερινή ανάγκη

Με την πανδημία να αποτελεί παρελθόν και το καταναλωτικό κοινό να έχει επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, οι εφαρμογές online delivery συνιστούν πλέον ένα χρήσιμο εργαλείο καθημερινότητας. Efood, Wolt και Box πρωταγωνιστούν σε μια αγορά που έχει επιδοθεί σε ένα ράλι άνευ προηγουμένου: πέρυσι αναπτύχθηκε κατά 65,7% σε σχέση με το 2021, ενώ σε σύγκριση με το 2018 το ποσοστό ξεπέρασε το 729%.

Η πανδημία, αλλά και η διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου στην εγχώρια αγορά λειτούργησαν ως επιταχυντές για το online delivery που πριν από μερικά χρόνια έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα. Μελέτη της εταιρείας Stochasis κατέδειξε ότι η ελληνική αγορά Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Παραγγελίας Άμεσης Παράδοσης από 50 εκατ. ευρώ το 2018, ανήλθε στα 364,7 εκατ. ευρώ το 2022, με τους Έλληνες καταναλωτές να στρέφονται για την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων στο ηλεκτρονικό κανάλι.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τα είδη αθλητισμού, που προμηθεύτηκαν σε ποσοστό περίπου 71%. Το online food delivery βρέθηκε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 45%, ενώ η τρίτη κατηγορία αγαθών που αποκτούν οι online buyers στη χώρα μας είναι τα καλλυντικά και τα είδη ομορφιάς, σε ποσοστό 32%. Η ανάπτυξη 65,7% σε σχέση με το 2021 που εμφάνισε ο συγκεκριμένος τομέας προήλθε τόσο από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του online food delivery, όσο και από την ανάπτυξη του grocery delivery και την επέκταση σε dark stores.

Γιατί κυριάρχησε το efood

Η πορεία του efood το 2022 χαρακτηρίστηκε από την αύξηση των συνεργαζόμενων καταστημάτων και των παραγγελιών, όπως και από την περαιτέρω ανάπτυξη του efood market, πιστοποιώντας την αλλαγή της αγοραστικής συμπεριφοράς στην ελληνική επικράτεια. Η startup που δημιουργήθηκε στην άκρη του σαλονιού των Παμίνου και Κωνσταντίνου Κυρκίνη και από το 2015 έχει ενταχθεί στον όμιλο της Delivery Hero, φιλοδοξεί να συνεχίσει την καινοτόμα πορεία της και αυτή τη χρονιά.

Η Delivery Hero, στον όμιλο της οποίας εντάσσεται το efood, ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2022 την εξαγορά των εταιρειών ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΑE, ΙΝΚΑΤ ΑE, DELIVERY.GR IKE και E-TABLE IKE του oμίλου Μούχαλη. Με την εξαγορά αυτή η Delivery Hero και το efood επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον κλάδο λιανικής και χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα, διευρύνοντας ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρουν στους πελάτες τους. H ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ και η ΙΝΚΑΤ ΑΕ έχουν πολυετή δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, διαθέτοντας στελέχη με σημαντική εμπειρία και ένα εκτενές δίκτυο ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων καταστημάτων (περίπτερα, mini markets, ψιλικά, convenience stores). Από το 2020, το efood είχε ήδη εγκαινιάσει τη συνεργασία της με την ΙΝΚΑΤ για τη διανομή προϊόντων λιανικής από την υπηρεσία efood market.

Το deal που ολοκληρώθηκε την περσινή χρονιά έχει στρατηγική σημασία για την Delivery Hero καθώς θα επιτρέψει στο efood να αναβαθμίσει γρήγορα τη στρατηγική quick commerce στην Ελλάδα, ώστε να γίνει το κορυφαίο brand για γρήγορες αγορές ειδών παντοπωλείου τόσο online όσο και offline.

Πράγματι, με αυτή την κίνηση το efood αποκτά δύο κυρίως σημαντικά πλεονεκτήματα, logistics βραχίονα και μεγάλο δίκτυο καταστημάτων και σημείων. Έτσι δεν καλύφθηκε μόνο η ανάγκη για dark stores κοντά στους πελάτες αλλά πρόσθεσε και πολλά σημεία λιανικής που ανήκουν στο efood και τα οποία θα είναι μέρος της εκπλήρωσης ηλεκτρονικών παραγγελιών ενώ ταυτόχρονα είναι και σημεία εξυπηρέτησης πελατών. Κάτι που σημαίνει ότι από μια τεχνολογική πλατφόρμα γίνεται και retailer με όλα όσα συνοδεύουν αυτή την ιδιότητα.

Σύμφωνα με τη Stochasis, διαθέτει συνεργασίες με περίπου 21.000 καταστήματα σε 100 πόλεις της Ελλάδας και περισσότερους από 2 εκατ. χρήστες. Το 2021 η εταιρεία είχε έσοδα 112,8 εκατ. ευρώ και ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης την περίοδο 2019-2021 ήταν 57,7%.

Η φιλανδική Wolt

Το 2019, όταν έκανε την επίσημη πρώτη στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών της Wolt αυξανόταν με ρυθμούς 200% ετησίως και είχε καταφέρει να συνεργάζεται με 3.500 εστιατόρια, 10.000 διανομείς και να έχει πάνω από 1,5 εκατ. χρήστες που παραγγέλνουν είτε μέσω του site της είτε των εφαρμογών της σε AppStore και Google Play. Στην Ελλάδα, που ήταν η 14η χώρα δραστηριοποίησής της, η Wolt προσπάθησε να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του καταναλωτικού κοινού της πρωτεύουσας, ξεκινώντας την διανομή από συγκεκριμένες περιοχές, βόρεια της Αττικής.

Η Wolt άρχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα, προσθέτοντας τη μία νέα περιοχή εξυπηρέτησης μετά την άλλη σε όλη την Ελλάδα, και μαζί με αυτές και χιλιάδες καταστήματα και προσωπικό. Το 2022, η εταιρεία των Φινλανδών Miki Kuusi, Elias Aalto, Mika Matikainen, Oskari Pétas, Lauri Andler και Juhani Mykkänen εξαγοράστηκε από την DoorDash του Κινεζο-Αμερικανού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Tony Xu, προς 7 δισ. δολάρια.

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της διανομή στα βόρεια της Αττικής, η Wolt είναι διαθέσιμη σε 10 πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λάρισα, Βόλο, Αγρίνιο και Κοζάνη, έχοντας διευρύνει την ποικιλία των επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζεται, όπως ο ΑΒ Βασιλόπουλος και ο Μουστάκας, ενώ παρέχει υπηρεσίες μικρής λιανικής για μεμονωμένα καταστήματα και αλυσίδες (Cellier, Intersport, Φούρνοι Βενέτη, Lego).

Η σφήνα της BOX

Η υπηρεσία online παραγγελίας φαγητού της Cosmote ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2019, αντικαθιστώντας το giaola.gr που “έτρεχε” μέχρι τότε, με το BOX, κάνοντας έτσι την είσοδό της σε μια αγορά που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Εκείνη την εποχή το Skroutz Food μετρούσε λίγες μόνο μήνες ζωής, η παρουσία της Wolt συμπλήρωνε ένα χρόνο λειτουργίας στην ελληνική αγορά, ενώ το efood της Delivery Hero βρισκόταν σε κυρίαρχη θέση.

Η αναδυόμενη και τεράστια αγορά ανέβηκε κατηγορία όταν το 2015, η Delivery Hero εξαγόρασε το efood, και από τότε άρχισε να μεγαλώνει αποκτώντας διαφορετικά χαρακτηριστικά από την περίοδο που ξεκίνησε. Η πανδημία φυσικά έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Από την περίοδο του δεύτερου lockdown και μετά, μάλιστα, το ΒΟΧ κατάφερε να διπλασιάσει τις παραγγελίες μέσω site και app, ενώ οι υπηρεσίες του έφτασαν να καλύπτουν 6.500 καταστήματα σε 48 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Ύστερα από έναν μόλις χρόνο λειτουργίας, τον Νοέμβριο του 2020, το Skroutz Food μετακόμισε στην πλατφόρμα του BOX της Cosmote και μαζί του ένα μέρος από τους 40.000-50.000 ενεργούς πελάτες του. Η μεγάλη “μετάλλαξη” όμως πραγματοποιήθηκε το 2020 με την πανδημία και την ανάγκη να μεταφερθούν τρόφιμα από τα super market στα σπίτια των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό και ως “απάντηση” στην συνεργασία της efood με την Σκλαβενίτης, η πλατφόρμα online delivery της Cosmote προχώρησε στη σύμπραξή της με τα σούπερ μάρκετ Μασούτης και Κρητικός. Σήμερα διαθέτει συνεργασία με πάνω από 10.000 καταστήματα σε 64 πόλεις.

Οι τρεις εταιρείες επενδύουν διαρκώς στην ανάπτυξή τους. Ενδεικτικά, η efood στην διεύρυνση του δικτύου των συνεργαζόμενων καταστημάτων, στην προσθήκη νέων κατηγοριών καταστημάτων, στη σημαντική αύξηση της δυναμικής του efood market, στην αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας, όπως και στην περαιτέρω επέκταση της υπηρεσίας delivered by efood. Πρόσφατα η Wolt ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το ηλεκτρονικό supermarket e-fresh.gr για τους καταναλωτές της Αττικής, οι οποίοι θα μπορούν μέσα από την πλατφόρμα της Wolt να παραγγέλνουν και να παραλαμβάνουν άμεσα, ξεκούραστα και αξιόπιστα τα προϊόντα που επιθυμούν. Ενώ η πλατφόρμα της Box με δικό της πλέον στόλο, αναβαθμίζει διαρκώς την εμπειρία του πελάτη και εμπλουτίζεται συνεχώς και με νέες κατηγορίες όπως το “Fine Ordering”. Η παράδοση προϊόντων super market, όσο και η παράδοση προϊόντων των dark stores, αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη τη συγκεκριμένη αγορά 60% έως 66% στα επόμενα δύο χρόνια, φτάνοντας μέχρι το 2024 τα 900 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.