28 Απρ 2024
READING

Πώς η Dole μετατρέπει τα απορριπτόμενα φύλλα ανανά σε vegan δέρμα

4 MIN READ

Πώς η Dole μετατρέπει τα απορριπτόμενα φύλλα ανανά σε vegan δέρμα

Πώς η Dole μετατρέπει τα απορριπτόμενα φύλλα ανανά σε vegan δέρμα

Η Dole μετατρέπει τα απόβλητα ανανά σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα

Η εταιρεία τροφίμων και ποτών Dole Sunshine Company συνεργάστηκε με την καινοτόμο εταιρεία, Ananas Anam, που επαναχρησιμοποιεί φύλλα ανανά σε βιώσιμα vegan υφάσματα. Έτσι, τα φύλλα ανανά της Dole -που διαφορετικά θα θεωρούνταν απόβλητα- επαναχρησιμοποιούνται τώρα για την παραγωγή προϊόντων μόδας με βάση τα φυτά με τη μορφή “δέρματος”.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια φυσική και vegan εναλλακτική του δέρματος, που η Ananas Anam ονομάζει Piñatex. Αφορά σε έναν καινοτόμο τρόπο αξιοποίησης ενός προϊόντος που διαφορετικά θα απορρίπτονταν, γεγονός που μειώνει την ποσότητα των οργανικών αποβλήτων που οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής και συνεπώς τις εκπομπές μεθανίου που θα προέκυπταν.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η εταιρική ευθύνη έχει μεγάλη σημασία

Πώς φτιάχνεται το Piñatex

Το vegan δέρμα κατασκευάζεται με την εξαγωγή ινών από τα φύλλα του ανανά μετά τη συγκομιδή. Πλένονται και ξηραίνονται στον ήλιο, και στη συνέχεια υποβάλλονται σε μια διαδικασία καθαρισμού που έχει ως αποτέλεσμα μια αφράτη ίνα. Αυτό το “χνούδι” αναμειγνύεται με πολυγαλακτικό οξύ (PLA) με βάση το καλαμπόκι και μετατρέπεται σε ένα μη υφασμένο πλέγμα που ονομάζεται “Piñafelt”, το οποίο αποτελεί τη βάση για τα προϊόντα Piñatex.

Στη συνέχεια, το πλέγμα αυτό αποστέλλεται στην Ιταλία ή την Ισπανία για φινίρισμα, όπου χρωματίζεται με χρωστικές ουσίες πιστοποιημένες από το Global Organic Textile Standard και του δίνεται μια επίστρωση που προσθέτει ανθεκτικότητα, αντοχή και αντίσταση στο νερό, καθώς και μεταλλική λάμψη εάν είναι επιθυμητό.

Περίπου 480 φύλλα -από 16 φυτά ανανά- χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός μόνο τετραγωνικού μέτρου Piñatex, το οποίο ζυγίζει και κοστίζει λιγότερο από μια συγκρίσιμη ποσότητα δέρματος. Και επειδή το ύφασμα είναι φυσικό, είναι εύκαμπτο και μπορεί εύκολα να τυπωθεί και να ραφτεί. Παράγεται σε ρολό, που σημαίνει λιγότερα απόβλητα από ό,τι όταν χρησιμοποιείται δέρμα ζώου ακανόνιστου σχήματος.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του Piñatex

Η παγκόσμια βιομηχανία ανανά είναι τεράστια, με περίπου 40.000 τόνους φύλλων να περισσεύουν κάθε χρόνο. Κάθε τόνος συγκομιζόμενου ανανά παράγει τρεις τόνους φύλλων που συνήθως, καίγονται ή αφήνονται να σαπίσουν. Οπότε η επαναχρησιμοποίησή τους σημαίνει λιγότερα οργανικά απόβλητα που καταλήγουν σε χωματερές, καθώς και λιγότερες εκπομπές μεθανίου.

Η χρήση αποβλήτων δεν απαιτεί πρόσθετες εισροές, όπως νερό ή χημικά για την παραγωγή. Η βιομάζα που απομένει μετά τη διαδικασία καθαρισμού μπορεί να κομποστοποιηθεί για να επιστρέψουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος ή να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοαερίου.

Το μέλλον του Piñatex

Το Piñatex είναι ένα ευπροσάρμοστο υλικό που είναι κατάλληλο για υποδήματα, τσάντες, ταπετσαρίες, ρούχα, λουριά κατοικίδιων ζώων και πολλά άλλα. Έχει ήδη υιοθετηθεί από 1.000 εταιρείες υποδημάτων, εταιρείες μόδας και αλυσίδες ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Hugo Boss, H&M και Hilton Hotel Bankside. Ο αριθμός των συνεργασιών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι σχεδιαστές και καταναλωτές ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματά του.

Με τη συνεργασία με την Dole – τα αγροκτήματα της οποίας στις Φιλιππίνες θα αποτελέσουν μια νέα πηγή ινών από φύλλα ανανά – η Ananas Anam θα μπορέσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και τον αντίκτυπό της.

The Dole Promise

Για την Dole, η συνεργασία αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχύσει τη νέα της πρωτοβουλία για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), γνωστή ως The Dole Promise. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 και περιλαμβάνει απτούς στόχους στους τομείς της βιωσιμότητας, της κοινωνικής ευθύνης και της διατροφής.

Διαβάστε ακόμα: Η Dole πουλάει σε θυγατρική της Chiquita και περιορίζει το χαρτοφυλάκιό της

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι περιλαμβάνουν την επίτευξη μηδενικής απώλειας φρούτων από τις φάρμες της Dole στις αγορές έως το 2025, την επίτευξη μηδενικής πλαστικής συσκευασίας με βάση τα ορυκτά – επίσης έως το 2025- και την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

Η υπόσχεση που δίνει η Dole είναι να καταστήσει την επιχείρησή της περιβαλλοντικά υπεύθυνη και να ενώσει τις δυνάμεις της με εκείνους που είναι εξίσου αφοσιωμένοι στο να επαναφέρουν την ευημερία του πλανήτη μας.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo & Video: Dole

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.