19 Απρ 2024
READING

Αλλαγή σελίδας για την Μπουτάρης

4 MIN READ

Αλλαγή σελίδας για την Μπουτάρης

Αλλαγή σελίδας για την Μπουτάρης

Πλάνο για επενδύσεις στο οινικό κομμάτι, σε εκτάσεις και εξαγωγές

O Hλίας Γεωργιάδης Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας, βασικός μέτοχος της Sterner Stenhus, ήταν εκείνος που το 2019 ερχόταν να διασώσει την προβληματική και ουσιαστικά πτωχευμένη Pasal Development, την εταιρεία ακινήτων που είχε δημιουργήσει ο Σωτήρης Θεοδωρίδης, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εταιρείας επίπλων Sato και μετέπειτα Entos. Τρία χρόνια μετά, αφού πέτυχε το στόχο του και ανέπτυξε τις δραστηριότητές του στον τομέα του real estate και των logistics, διέσωσε μαζί με τον αδερφό του, Θωμά, ένα από τα ιστορικότερα οινοποιεία της χώρας, Μπουτάρης – και σήμερα το επανασυστήνουν στην αγορά.

Με στόχο να επενδύσει σε προβληματικές επιχειρήσεις, κάνοντας την αρχή από την Pasal Development, την οποία μετέτρεψε σε Premia Properties και την εισήγαγε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γεννημένος και μεγαλωμένος στην Σουηδία, Ηλίας Γεωργιάδης, ήρθε στην Ελλάδα έχοντας περγαμηνές από την ισχυρή εταιρεία που είχε δημιουργήσει στην γενέτειρά του στον τομέα τον κατασκευών. Το 2019, απέκτησε το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελλάς» στην πλατεία Ομονοίας αλλά και δύο εγκαταστάσεις logistics στον Ασπρόπυργο.

Logistics, Skyline και Ιόλη

Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε περαιτέρω στον κλάδο των logistics με την απόκτηση νέων αποθηκευτικών χώρων εντός του 2021, αλλά και τον τριπλασιασμό της αξίας των ακινήτων που είχε στην κατοχή του, από περίπου 120 εκ. ευρώ το 2020 σε 360 εκ. ευρώ. Η Premia Properties επιδίωξε να επεκτείνει τις επενδύσεις της σε εμπορικά ακίνητα (big boxes) με ισχυρούς μισθωτές, μακροχρόνιες μισθώσεις και υψηλές αποδόσεις.

Η σημαντικότερη συμφωνία της Premia είναι αυτή που υπέγραψε από κοινού με τη Dimand για την απόκτηση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Skyline Real Estate Single Member S.A. από την Alpha Group Investments Ltd του ομίλου Alpha Bank.

Την ίδια στιγμή, απέκτησε από την την Αθηναϊκή Ζυθοποιία τα ακίνητα, την επιχείρηση και το brand του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ. Ειδικότερα, οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος, δηλαδή οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τ.μ., περιέρχονται στην κυριότητα της Premia Properties. Μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης είναι η νεοσυσταθείσα εταιρεία ΙΟΛΗ Πηγή, θυγατρική της Sterner Stenhus Greece.

Η εξαγορά της Μπουτάρης

Είναι η ίδια εταιρεία που κατείχε εξάλλου και πλειοψηφικό μερίδιο στην Μπουτάρη Οικονοποιεία Α.Ε. από τον περασμένο Νοέμβριο, και τώρα ανήκουν πλέον στην Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. Μαζί με τον αδερφό του, Θωμά, διέσωσε και εξαγόρασε την οινοποιία Μπουτάρη, η οποία αντιμετώπιζε επί σειρά ετών σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Διαπραγματεύτηκαν με τους διαχειριστές κόκκινων δανείων και τις τράπεζες και κατάφεραν να αποκτήσουν την ιστορική οινοποιία, με υπερεκατονταετή παρουσία στην αγορά, η οποία εντάχθηκε στην θυγατρική εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία, όπως και έναν σημαντικό αριθμό από ακίνητα σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Σαντορίνη, η Ημαθία, η Νάουσα.

Πιο συγκεκριμένα, η Premia η απέκτησε έναντι τιμήματος 12,3 εκατ. ευρώ, κτίρια συνολικής επιφάνειας 28.800 τετραγωνικών μέτρων (εκ των οποίων 5 οινοποιεία 15.660 τ.μ. καθώς και κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής) και οικόπεδα έκτασης 740 στρεμμάτων εκ των οποίων 5 αμπελώνες 633 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε καθοριστικής σημασίας τοποθεσίες παραγωγής κρασιού της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη).

Η σημερινή εικόνα

Η Μπουτάρης το 2022 -έχοντας πλέον περάσει στην ιδιοκτησία της Ελληνικά Οινοποιεία- ελέγχει τη δεύτερη θέση βάση μεριδίου αγοράς στο σούπερ μάρκετ, κατέγραψε πωλήσεις που άγγιξαν τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σημείωσε αύξηση 80%.

Η εταιρεία, με ανανεωμένη επικοινωνιακή στρατηγική, λογότυπο και ταυτότητα, απασχολεί σήμερα 100 εργαζόμενους, διαθέτει πέντε οινοποιεία και αμπελώνες άνω των 630 στρεμμάτων, παράγει 7.000.000 φιάλες κρασί, ενώ διατηρεί συνεργασίες και με ανεξάρτητους αμπελουργούς.

Μετά από ανακαίνιση, είναι ανοιχτό στο κοινό το οινοποιείο της εταιρείας στην Κρήτη, το οποίο περιλαμβάνει εστιατόριο και ξενώνες, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται το οινοποιείο της Σαντορίνης και της Νάουσας, όπου σχεδιαζεται να επαναλειτουργήσει και το εστιατόριο που λειτουργούσε παλαιότερα στο χώρο.

Τα μελλοντικά σχέδια

Το business plan της εταιρείας προβλέπει 4-5 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις την επόμενη διετία, με στόχευση στις δομές τις γραμμές παραγωγής, το οινικό κομμάτι αλλά και αυτό της ποιότητας, για να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης 40% σε αξία και 30% σε όγκο πωλήσεων.

Σκοπός είναι η παρουσία της εταιρείας τόσο στο οικονομικό, όσο και στο μεσαίας οικονομικής κατηγορίας κρασί, ενώ αναπτύσσεται γοργά και η κατηγορία του πιο ακριβου κρασιού, μέσω και των παλαιώσεων. Από την εταιρεία, εξάλλου, σχεδιάζονται και εξαγορές έκτασεων που αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και για καλλιέργειες μέσω της συμβολαικής γεωργίας.

Την ίδια στιγμή στρέφεται και στις πωλήσεις στον τομέα horeca όπως και στην αναθέρμανση των εξαγωγών σε Η.Π.Α., Γερμανία και Αυστραλία, με το ποσοστό του κρασού που κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού να είναι, στην παρούσα φάση, στο 25%, με στόχο τα επόμενα χρόνια να φτάσει μέχρι και 40%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.