18 Απρ 2024
READING

Ράλι επιτυχίας για τον Σκλαβενίτη

5 MIN READ

Ράλι επιτυχίας για τον Σκλαβενίτη

Ράλι επιτυχίας για τον Σκλαβενίτη

Ποιοι παράγοντες οδηγούν την αλυσίδα στην κορυφή;

Όλοι ανέμεναν ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά που ίσως η αγορά των super market να βρεθεί σε μια κανονικότητα μετά από δύο χρόνια πανδημίας και ένα χρόνο υψηλού πληθωρισμού και τεράστιων αυξήσεων στην ενέργεια. Το 2023 φαίνεται πως υπήρχαν τρεις επιλογές για την αγορά των super market, να παραμείνει η ίδια απόσταση μεταξύ πρώτου και δεύτερου σε μερίδια, να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο ή να αυξηθεί η απόσταση ανάμεσα τους.

Τα πρώτα δείγματα της χρονιάς όμως δίνουν μια πρώιμη απάντηση με θετικό πρόσημο για την αλυσίδα. Κατά το πρώτο τρίμηνο, ο Σκλαβενίτης καταγράφει υψηλότερα ποσοστά πωλήσεων συγκριτικά με τη συνολική πορεία της αγοράς, καθώς αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό, όταν το ίδιο διάστημα η αύξηση του τζίρου στον κλάδο φθάνει στο 7,8%.

Σε συνέχεια του 2022

Οι πωλήσεις για το 2022 άγγιξαν τα 4,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με το 2021. Tην ίδια στιγμή η ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ κατέγραψε ανάπτυξη 5,8% σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων αγοράς, IRI, γεγονός που φέρνει τον Σκλαβενίτη να έχει τον διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το σύνολο της αγοράς. Αλλά και να κατέχει άνω του 1/3 του συνολικού τζίρου των σούπερ μάρκετ πανελλαδικά.

Όπως προκύπτει και από τις μετρήσεις της Nielsen το μερίδιο αγοράς της Σκλαβενίτης διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο του 2022 στο 34,4%, αυξημένο κατά 2,5 μονάδες σε σχέση με το 31,9% που εμφάνισε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022.

Η απόσταση μάλιστα που τον χωρίζει από τη δεύτερη αλυσίδα στη χώρα, ΑΒ Βασιλόπουλος, με κύκλο εργασιών στα 1,96 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις κινήθηκε χαμηλότερα κατά -2% το 2022 κατερχόμενος στα 1,92 δισ., ανέρχεται πλέον στα επίπεδα των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πιστοί πελάτες

Η πρωτιά όμως αποτυπώνεται με εύγλωττο τρόπο και στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Βraincandy σχετικά με την συμπεριφορά των καταναλωτών που αναδεικνύει σταθερά τα τελευταία χρόνια στην πρώτη θέση της κατάταξης “top of mind” τον Σκλαβενίτη. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2022 σε δείγμα 600 ατόμων ηλικίας 16-75 ετών ανά την επικράτεια, ο Σκλαβενίτης με ποσοστό 41,2% αναδείχθηκε η top of mind αλυσίδα στους εγχώριους καταναλωτές, καταδεικνύοντας το επίπεδο πιστότητας των καταναλωτών – και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάποιο σχετικό πρόγραμμα πιστότητας σε ισχύ. Δεύτερη αλυσίδα στην κατάταξη πίσω από τον Σκλαβενίτη, είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος, ακολουθεί ο Μασούτης, η Lidl, τα My market, ο Γαλαξίας, η Market In, ο Κρητικός και η Bazaar.

Υπερμάρκετ, εξαγορές και Καλάθι Νοικοκυριού

Πολλές είναι οι συνιστώσες που το ράλι ανόδου του Σκλαβενίτη. Από τη μια τον περασμένο Νοέμβριο η αλυσίδα έθεσε σε λειτουργία το νέο hypermarket της στη Νέα Φιλαδέλφεια, επί της οδού Λαχανά 12 στο 10ο xλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, γνωστό τοπώσημο της Αθήνας ως “πρώην Renault”.

Πρόκειται για το 33ο hypermarket της αλυσίδας, συνολικής έκτασης 16.500 τ.μ., με 27 ταμεία και εκθεσιακούς χώρους 4.700 τ.μ., το οποίο απασχολεί περισσότερους από 230 εργαζομένους. Το κατάστημα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό, όπως η πρόσβαση από και προς τον Κηφισό με εύκολη είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων, η δυνατότητα της πιο γρήγορης εξυπηρέτησης και η υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Παράλληλα, συνεχίζοντας την στρατηγική των εξαγορών, ο Σκλαβενίτης απέκτησε 9 από τα συνολικά 11 καταστήματα της τοπικής αλυσίδας SEP Markets Παπαδόπουλος, κάτι που ενίσχυσε τον αριθμό των σημείων του στα Ιωάννινα. Όπως και τέσσερα καταστήματα της οικογενειακής αλυσίδας Γέγος στο Πόρτο Ράφτη, στη Λούτσα και στο Μαρκόπουλο, ενώ εκτός συμφωνίας έμειναν τα καταστήματα σε Αργυρούπολη και Κερατέα. Τα τέσσερα αποκτηθέντα καταστήματα από τον Σκλαβενίτη στεγάζονται σε ιδιόκτητα ακίνητα των ιδιοκτητών της Γέγος, τα οποία θα μισθώνει ο πρώτος.

Το ίδιο αυτό κερδοφόρο τρίμηνο του 2023, ο Σκλαβενίτης προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου με την AS Αγορά, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ΑS Αγορά, που αποτελεί το σήμα με το οποίο δραστηριοποιείται στην αγορά σούπερ μάρκετ η Σανιδάς–Παπακωνσταντίνου Ι.Κ.Ε. διαθέτει εννέα καταστήματα στη Λάρισα.

Η AS Αγορά ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2015 όταν και άνοιξε το πρώτο κατάστημά της στον Άγιο Αθανάσιο. Ακολούθησαν άλλα οκτώ (σε Αμπελοκήπους, Φιλιππούπολη, Άγιο Κωνσταντίνο και Νέα Σμύρνη Λάρισας, στο κέντρο της θεσσαλικής πρωτεύουσας, στην Αγιά, στον Αμπελώνα Τυρνάβου και στους Νέους Πόρους Πιερίας). Επίσης διαθέτει αποθήκες, ενώ η επιχείρηση έχει δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας.Ο κύκλος εργασιών της με βάση τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 ανήλθε στα 10,35 εκατομμύρια ευρώ (9,08 εκατ. ευρώ το 2019), με τα αποτελέσματα προ φόρων να είναι 48,88 χιλιάδες ευρώ (44,5 χιλ. ευρώ το 2019).

Ενώ την ίδια στιγμή έρευνα της NielsenIQ, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου Shopper Trends Event, κατέγραψε το αποτύπωμα της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασια με προμηθευτές και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, “Καλάθι του Νοικοκυριού”. Από το πρώτο του λανσάρισμα στις αρχές Νοεμβρίου 2022, έγινε η αιτία για να επισκέπτονται οι καταναλωτές συχνότερα ορισμένες από τις γνωστές αλυσίδες. Κερδισμένη αλυσίδα από την πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται η Σκλαβενίτης που συγκεντρώνει ποσοστό 61%, ενώ οι δύο επόμενοι παίκτες ακολουθούν με ποσοστό 50% έκαστος.

Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ομίλου για φέτος περιλαμβάνεται η δημιουργία νέων καταστημάτων στη Μυτιλήνη (Καρά Τεπέ) και στη Γλυφάδα (πρώην εγκαταστάσεις Novacinema Odeon), καθώς και επενδύσεις για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας μέσω νέου εξοπλισμού στα καταστήματά της, αλλά και η ενίσχυση των υποδομών μέσω νέου Κέντρου Μαναβικής και Παρασκευαστηρίου Ετοίμων Φαγητών στην περιοχή της Αττικής, καθώς και η επέκταση του ηλεκτρονικού καταστήματος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το πλάνο επενδύσεων για το 2023 προβλέπει 60 εκατ. ευρώ, ποσό που τα τελευταία χρόνια διατηρείται σταθερό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.