Το YouTube παρουσιάζει λύσεις μουσικών διαφημίσεων με τεχνητή νοημοσύνη που απευθύνονται στη Gen Z
Τα βίντεο μικρής διάρκειας έχουν μεταμορφώσει τη μουσική βιομηχανία και το YouTube βοηθά τους συνεργάτες του να συμβαδίζουν με όλες αυτές τις αλλαγές. Η κορυφαία πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο, που ανήκει στην Google, εγκαινίασε δύο νέες λειτουργίες με τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τα brands να διαφημιστούν στη Gen Z μέσω της δημοφιλούς μουσικής.
Η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία ένας αυξανόμενος αριθμός μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών επενδύει όλο και περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη – μια τεχνολογία που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά έχει γοητεύσει έντονα τη Silicon Valley και τον κόσμο του marketing τους τελευταίους μήνες.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί το YouTube δοκιμάζει επιλογές διαχείρισης podcast
Αυτές οι νέες λειτουργίες έχουν ως στόχο να καθιερώσουν το YouTube ως μια ισχυρή μουσική πλατφόρμα και έναν βολικό προορισμό για τις μάρκες που θα συνδεθούν με το νεανικό κοινό μέσω της μουσικής.
Gen Z Music και Trending Music On Shorts
Η πρώτη από τις νέες λειτουργίες που παρουσιάστηκαν, με την ονομασία Gen Z Music, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει τα τραγούδια που είναι σήμερα δημοφιλή μεταξύ των χρηστών της Gen Z στο YouTube. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ορισμένα από αυτά τα τραγούδια να αποτελέσουν έκπληξη για τους διαφημιστές. Με άλλα λόγια, το YouTube θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει τα τραγούδια που είναι δημοφιλή μεταξύ της Gen Z και να επιλέγει αυτές τις μελωδίες για τους διαφημιζόμενους.
Η δεύτερη λειτουργία έχει ως στόχο να βοηθήσει τα εμπορικά σήματα να αξιοποιήσουν τα Shorts, μια λειτουργία βίντεο μικρής διάρκειας που μοιάζει με το TikTok και έχει σχεδιαστεί κυρίως για κινητά, την οποία το YouTube εισήγαγε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2020. Οι Gen Z-ers χρησιμοποιούν βίντεο μικρής διάρκειας για να εμπλακούν στην pop κουλτούρα, να βρουν νέες επιτυχίες και να αλληλεπιδράσουν με τους αγαπημένους τους μουσικούς καλλιτέχνες.
Με πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια μηνιαίους συνδεδεμένους χρήστες και περισσότερες από 50 δισεκατομμύρια ημερήσιες προβολές, το YouTube Shorts έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, το YouTube υποδηλώνει ότι η επερχόμενη λειτουργία Trending Music on Shorts θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να τοποθετεί στρατηγικά διαφημίσεις μέσα σε δημοφιλή, μουσικά βίντεο Shorts.
Η δύναμη των Shorts
Τα brands έχουν τώρα την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τη δημοτικότητα του YouTube Shorts και την επιρροή της κοινότητάς του. Ένα πρόσφατο success story είναι το “Flowers” της Miley Cyrus, το οποίο κατέκτησε την κορυφή του chart στο Billboard Hot 100 αφού εμφανίστηκε σε πάνω από 600.000 Shorts. Με την εισαγωγή των διαφημίσεων YouTube Shorts, τα εμπορικά σήματα μπορούν να αξιοποιήσουν τον ενθουσιασμό γύρω από τα viral ποπ τραγούδια και να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό.
Όπως οι δημιουργοί του YouTube, έτσι και οι μάρκες έχουν τις ίδιες δυνατότητες για καινοτομία και δημιουργική αφήγηση. Η συλλογή δημιουργικών εργαλείων και μορφών διαφήμισης του YouTube, που υποστηρίζεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη της Google, σηματοδοτεί ότι οι μάρκες μπορούν πλέον να αφηγούνται τις ιστορίες που θέλουν να αφηγηθούν και να συνδεθούν με το μεγαλύτερο κοινό προβολής βίντεο στον κόσμο. Αυτό ανοίγει περισσότερες ευκαιρίες για να προσεγγίσουν τους θεατές με όλους τους τρόπους που παρακολουθούν, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης σε σχέση με την παραδοσιακή τηλεόραση και το διαδικτυακό βίντεο.
Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης
To YouTube αξιοποιεί εδώ και καιρό την τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για την εξατομίκευση των ροών των χρηστών. Ωστόσο, οι δύο νέες λειτουργίες δείχνουν ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία εκτενέστερα για να συνδέσει τους διαφημιζόμενους με το κοινό-στόχο τους.
Η Google έχει επίσης εντείνει πρόσφατα την έρευνα και την ανάπτυξή της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σε μεγάλο βαθμό σε μια προσπάθεια να παραμείνει ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνιστή της, τη Microsoft, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι οι πλατφόρμες της, Bing και Edge, έχουν λάβει κάποιες αναβαθμίσεις με τεχνητή νοημοσύνη.
Διαβάστε ακόμα: YouTube: Από τάση σε διαχρονική αξία
Η Meta και η Amazon έχουν επίσης λάβει μέτρα για να επωφεληθούν από τον αυξανόμενο ενθουσιασμό γύρω από την Generative AI, ένα υποσύνολο μοντέλων AI που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν κείμενο, εικόνες, βίντεο και διάφορες άλλες μορφές περιεχομένου από προτροπές κειμένου.
Αυτό το ξαφνικό κύμα εταιρικού ενδιαφέροντος για τη γενεσιουργό AI μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του ChatGPT, του chatbot με AI που κυκλοφόρησε από την OpenAI τον Νοέμβριο και το οποίο -όπως όλα δείχνουν- γίνεται το ταχύτερα αναπτυσσόμενο καταναλωτικό προϊόν στην ιστορία.
Με πληροφορίες από The Drum
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.