18 Απρ 2024
READING

Στους ρυθμούς της ιδιωτικής ετικέτας αγορά και καταναλωτές και το 2023

4 MIN READ

Στους ρυθμούς της ιδιωτικής ετικέτας αγορά και καταναλωτές και το 2023

Στους ρυθμούς της ιδιωτικής ετικέτας αγορά και καταναλωτές και το 2023

Καταναλωτικές έρευνες επιβεβαιώνουν τη στροφή στο PL

Επιτείνεται η στροφή στο private label καθώς και στα μεγάλα καταστήματα, όπου οι καταναλωτές αναζητούν πιο ανταγωνιστικές τιμές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων παρουσιάζει αύξηση αύξηση τζίρου 8,2% το πρώτο τρίμηνο, η οποία ωστόσο οφείλεται στον πληθωρισμό, αφού οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 12,2%.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ, ο τζίρος εμφάνισε αύξηση 8,1% στα φρέσκα τρόφιμα και 8,2% στα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά. Επιπλέον, τα είδη οικιακής χρήσης εμφάνισαν αύξηση 12,1% και τα είδη προσωπικής φροντίδας +7,6%. Αποδομώντας την συνολική τάση του +8,7% των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη αυτή συνεχίζει να είναι αποκλειστικά και μόνο πληθωριστική, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12,2%, ενώ οι όγκοι αντίστοιχα υποχώρησαν κατά 3,5%.

Σε αυτό το έντονα πληθωριστικό περιβάλλον το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σημείωσε σημαντική αύξηση, και από το 23,8%, που ήταν στο τέλος του 2022, έφτασε το 25,4%, στην αγορά που συμπεριλαμβάνει και το discount κανάλι, ενώ ταυτόχρονα οι κατασκευαστές επώνυμων (branded) προϊόντων προσπαθούν να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικοί εντείνοντας περαιτέρω την προωθητική τους ένταση, από 66,7% που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, στο 68,2%.

Μεγάλα καταστήματα για προσφορές

Όσον αφορά στους διαφορετικούς τύπους καταστημάτων, την μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν οι μεγαλύτερες αίθουσες (άνω των 2500 τ.μ.), στο +11,5%, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο ότι οι αγοραστές επιλέγουν τα μεγαλύτερα καταστήματα, στα οποία πέρα από μεγαλύτερη ποικιλία μπορούν να βρουν περισσότερες διαθέσιμες προσφορές, καθώς και πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών οι περιοχές της Κρήτης, αλλά και της Πελοποννήσου εξακολουθούν να εμφανίζουν τις πιο θετικές τάσεις ανάπτυξης (+15,4% και +6,8% αντίστοιχα), όμως την ίδια στιγμή αυτή η αύξηση του τζίρου φαίνεται να συνδέεται με εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις σε αυτές τις περιοχές, σε σχέση με το σύνολο της χώρας.

Η ποιότητα των PL

Σύμφωνα με νέα έρευνα των EuroCommerce και McKinsey που παρουσιάστηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και αφορά στον ευρωπαϊκό κλάδο των σούπερ μάρκετ, το 84% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η ποιότητα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι ίδια ή ακόμη και ανώτερη έναντι των επώνυμων. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσο πιο ευρύ και πιο ελκυστικό είναι το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τόσο πιο θετικοί εμφανίζονται προς αυτό οι καταναλωτές. Για αυτό το λόγο, τα σούπερ μάρκετ υιοθετούν ολοένα και περισσότερο μια νέα προσέγγιση, η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των καταναλωτών για αξία, υγεία και βιωσιμότητα.

Συνεχίζονται οι επιδόσεις του 2022

Την πίεση της αγοραστικής συμπεριφοράς από τις πληθωριστικές αυξήσεις και στην ελληνική επικράτεια επισήμανε η ετήσια έκθεση της Ένωσης Κατασκευαστών Προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας (Private Label Manufacturers Association-PLMA), επιβεβαιώνοντας πρότερα στοιχεία της IRI για την ολική επαναφορά των PL μετά την πανδημική διετία στην Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έφτασε τα 302 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με το International Private Label Yearbook της PLMA και τα στοιχεία της NielsenIQ, με το μερίδιο αξίας των εμπορικών σημάτων καταστημάτων να αυξάνεται 1,2% σε πανευρωπαϊκή βάση. Η ιδιωτική ετικέτα αντιπροσωπεύει πλέον το 37% των πωλήσεων στο ευρωπαϊκό κανάλι σούπερ μάρκετ.

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας επανέκαμψαν το 2022. Το μερίδιο των PL ανήλθε σε όγκους πωλήσεων στο 30,5% από 29,4% το 2021 και 30,1% το 2020 και σε αξία στο 22,8% από 21,4% το 2021 και 22,2% το 2020.

Mε βάση προηγούμενα στοιχεία της IRI για την Ελλάδα το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έφτασε στο δεκάμηνο του 2022 το 16,1%, ποσοστό αντίστοιχο με το 16,1% που είχε καταγραφεί το 2010, κατά την έναρξη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην χώρα. Οι καταναλωτές αναζητούν και πάλι φθηνότερα προϊόντα, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της IRI το μερίδιο των private label διαμορφώθηκε στο 16,3% το 2022 από 14,8% το 2021, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 16,4% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται πως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μετά το 2017, όταν και είχε διαμορφωθεί στο 16,3%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.