18 Ιαν 2025
READING

Το omnichannel πρόσωπο των My market

4 MIN READ

Το omnichannel πρόσωπο των My market

Το omnichannel πρόσωπο των My market

Παρά το γεγονός ότι το online κανάλι αποτελεί μία ζημιογόνο δραστηριότητα για το σύνολο των ελληνικών σούπερ μάρκετ, με σημαντική πολυπλοκότητα ως προς τη διαχείρισή του, όλες οι αλυσίδες επενδύουν σε αυτό θεωρώντας το αναπόσπαστο κομμάτι των φυσικών καταστημάτων τους. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και η αλυσίδα καταστημάτων My market, καθώς συχνά – πυκνά ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro, στον οποίο υπάγονται, δεν παραλείπει να το χαρακτηρίζει ως «αναγκαίο κακό».

Πρόκειται για ένα κανάλι της αγοράς, το οποίο κατατρώει την κερδοφορία των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικότερα στις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, γίνονται προσπάθειες από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το λιανεμπόριο για να το καταστήσουν κερδοφόρο. Ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει να είναι μακρύς και ο τρόπος καταμερίζεται σε αρκετές διαφορετικές λύσεις. Όπως είναι η αυτοματοποίηση στην διαδικασία συλλογής και αποστολής των προϊόντων, αλλά και η χρέωση των παραδόσεων.

Στην Ελλάδα βήματα χρέωσης των παραδόσεων παραγγελιών έχουν ήδη γίνει σε λιανέμπορους που κινούνται σε άλλες κατηγορίες προϊόντων όπως για παράδειγμα η Intersport και η Public. Ωστόσο τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ακόμη «τολμήσει» να κάνουν το συγκεκριμένο βήμα, παρά το γεγονός ότι είναι κάτι που θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο ο πληθωρισμός που επηρέασε ανοδικά τις τιμές και η προσπάθεια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να κρατήσουν τον όγκο πωλήσεων των προϊόντων τους όσο το δυνατόν περισσότερο ανέπαφο, καθότι εμφανίζει σημάδια πτώσης τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, φαίνεται ότι έχουν πάει πίσω όλη αυτή την διάθεση.

Το έντονα ζημιογόνο κανάλι, στο οποίο επενδύουν όλοι

Τα My market, όπως βέβαια και οι υπόλοιπες ανταγωνιστικές τους αλυσίδες, διατηρούν το κανάλι ενεργό και επενδύουν σε αυτό παρά το γεγονός ότι είναι έντονα ζημιογόνο. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να καλύψουν την ανάγκη του καταναλωτή για ηλεκτρονικές αγορές, η οποία μεγάλωσε με εντονότερο ρυθμό στη διάρκεια της πανδημίας και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων και στην Ελλάδα. Η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου θα συνεχίσει όπως εκτιμούν τα στελέχη της να αναπτύσσεται και στη χώρα μας, αλλά με ρυθμούς αρκετά πιο αργούς από αυτούς της πανδημίας και με μελλοντικό ορίζοντα κάποια στιγμή να φτάσει το 10% της συνολικής αγοράς, κάτι όμως που θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα πάνω από 3 χρόνια για να συμβεί.

O κύριος Παντελιάδης πάντως, κατά την πρόσφατη παρουσία του στο Delphi Economic Forum, ανέφερε ως προς το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, ότι υπάρχει ένας καταναλωτής που επισκέπτεται τα καταστήματα πολύ τακτικά. «Ωστόσο, ακόμα και σε μία χώρα όπως η Ελλάδα πρέπει να έχουμε διάφορα concepts με μικρά και μεγάλα καταστήματα γιατί ο καταναλωτής κάνει πολλά διαφορετικά καταστήματα για να καλύψει τις ανάγκες του. Έχουμε μεγάλα σούπερ μάρκετ περίπου 1.500 – 2.000 τ.μ. όπου θα πάει κανείς για τα εβδομαδιαία και μηνιαία ψώνια, κλασικά σούπερ μάρκετ από 600 έως 1.200 τ.μ. κατάλληλα για πιο συχνές αγορές, τα My market Easy με επιφάνεια 400-500 τ.μ. για καθημερινές αγορές, τα convenience stores που είναι ένα νέο μοντέλο για εμάς με επιφάνεια 150-200 τ.μ. που είναι κοντά, πάει κάποιος με τα πόδια και καλύπτει την ανάγκη τη στιγμής. Πέρα από αυτό όμως επειδή είμαστε omnichannel υπάρχει και το e-shop της My market. Συνεργαζόμαστε όμως και με την Wolt και την Instashop, ενώ διαθέτουμε και τα Metro Cash & Carry που τροφοδοτούν ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης».

Ο ίδιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρόλο της και ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάλυση δεδομένων. Από την άλλη στάθηκε στο γεγονός ότι δίπλα στην τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να βάζουμε και τη… φυσική νοημοσύνη: «Υπάρχει ο κίνδυνος να χαθείς στα στοιχεία. Η δική μας κρίση και όχι της τεχνολογίας, θα θέσει τα σωστά ερωτήματα για να πάρουμε τις σωστές απαντήσεις».

Στον σχεδιασμό η δημιουργία νέου logistics center 45.000 τ.μ.

Nα σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα ο όμιλος Metro αναζητά αποθήκες σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο. Η αναζήτησή βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο αυτό που επιδιώκει να εντοπίσει η επιχείρηση, είναι διαθέσιμο οικόπεδο για αγορά. Η επένδυση αυτή εφόσον προχωρήσει υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ στην τέταρτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. Απώτερη επιδίωξη είναι να δημιουργήσει ένα κέντρο logistics περί τα 45.000 τετραγωνικά μέτρα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.