22 Ιαν 2025
READING

Τι αλλάζει στην Ελλάδα η καταχώρηση των στοιχείων της Lidl στη NielsenIQ

3 MIN READ

Τι αλλάζει στην Ελλάδα η καταχώρηση των στοιχείων της Lidl στη NielsenIQ

Τι αλλάζει στην Ελλάδα η καταχώρηση των στοιχείων της Lidl στη NielsenIQ

Tην δυνατότητα να «σκανάρουν» αποτελεσματικότερα την αγορά θα έχουν όλοι οι ανταγωνιστές μεταξύ τους μετά την έναρξη παροχής των στοιχείων της Lidl Ελλάς στη NielsenIQ. Διότι μέχρι και πολύ πρόσφατα, κάποιος λάμβανε μία αποτύπωση στα χέρια του που είχε στοιχεία για την αγορά με και χωρίς discounter, τα οποία έδιναν μία συχνά κατά προσέγγιση εικόνα για τα δεδομένα των ελληνικών σούπερ μάρκετ. Θυμίζουμε ότι η Lidl τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες που διατηρεί παρουσία προχωράει σε συνεργασία με τη NielsenIQ προκειμένου να της παρέχει στοιχεία για τις πωλήσεις και τα δεδομένα που υφίστανται από την διακίνηση των προϊόντων στα ράφια της.

Με τα νέα δεδομένα θα μπορεί κάποιος να υπολογίζει και τα μερίδια μεταξύ των παικτών στην ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται να «φανεί» και η πραγματική συμμετοχή των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στον συνολικό τζίρο της αγοράς των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ (FMCG). Επομένως, αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό που ανέρχεται σε περίπου 18% επί του συνόλου των προϊόντων στα ράφια και αντιστοιχεί στις πωλήσεις αγαθών ιδιωτικής ετικέτας, πιθανώς μετά την διάθεση και των στοιχείων από πλευράς της Lidl προς τη Nielsen, το ποσοστό αυτό να φανεί ότι είναι και μεγαλύτερο από τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Εκτιμάται μάλιστα ότι μπορεί να φανεί πως ειδικότερα ορισμένες κατηγορίες παρουσιάζουν ακόμα πιο ισχυρές πωλήσεις στην ιδιωτική ετικέτα, γεγονός που θα μπορούσε από κάποιους να χαρακτηριστεί ως παράγοντας ανησυχίας, καθότι η αύξηση των πωλήσεων της ιδιωτικής ετικέτας «κατατρώει» όπως είναι λογικό τις πωλήσεις και τα μερίδια στα επώνυμα προϊόντα.

Σε ποσοστό 17,7% το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε αξία

Όπως προκύπτει πάντως από πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων αγοράς IRI, το μερίδιο σε αξία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας διαμορφώθηκε σε 17,7% τον Ιανουάριο, ποσοστό από το οποίο εξαιρείται η Lidl Ελλάς.

Με αυτό τον τρόπο το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας ανήλθε στα επίπεδα του 2012, όταν η Ελλάδα διένυε περίοδο παρατεταμένης και βαθιάς ύφεσης. Αναφέρουμε ότι οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κινούνται με ρυθμό ανάπτυξης 21,3%. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2022 είδαμε να εμφανίζεται για πρώτη φορά αύξηση του μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας μετά από μία επταετία συρρίκνωσης του σχετικού ποσοστού.

Το γεγονός αυτό όπως είναι αντιληπτό έχει άμεση σχέση με την πληθωριστική κρίση. Η κρίση αυτή είχε ως αποτέλεσμα το 2023 να ξεκινήσει με μείωση του όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, καθώς την ίδια ώρα οι τιμές βασικών προϊόντων ήταν αυξημένες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022 κατά 9,8% μεσοσταθμικά. Τα στοιχεία της IRI καταδεικνύουν ότι ο όγκος πωλήσεων των σούπερ μάρκετ τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους υποχώρησε κατά 2,5%, με την αξία των πωλήσεων την ίδια ώρα να αυξάνεται κατά 7%, απόρροια των ανατιμήσεων.

Πώς γινόταν μέχρι πρότινος ο υπολογισμός των στοιχείων της Lidl

Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των στοιχείων της Lidl, όλο το προηγούμενο διάστημα ουσίας γινόταν κατά προσέγγιση, δεδομένου ότι εκτός των άλλων στη χώρα μας η Lidl διατηρεί τον χαρακτήρα ομόρρυθμης εταιρείας και δεν δημοσιεύει ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, ενώ δεν παρείχε και επίσημα στοιχεία με τη μέθοδο του scanning, με καταγραφή των πωλήσεων μέσω των μηχανημάτων POS όπως κάνουν οι υπόλοιπες αλυσίδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έως τώρα τα συμπεράσματα από πλευράς της Nielsen αναφορικά με την πορεία της Lidl εξάγονταν με κατά προσέγγιση μέθοδο, όπου γινόταν καταγραφή αποδείξεων των πελατών κατά την έξοδό τους από τα καταστήματα της αλυσίδας και με τη χρήση στατιστικού δείγματος εξαγόταν η μέτρηση αναφορικά με τις πωλήσεις της πολυεθνικής αλυσίδας και τη θέση της στην αγορά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.