19 Απρ 2024
READING

Γιατί διχάζει η τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων;

5 MIN READ

Γιατί διχάζει η τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων;

Γιατί διχάζει η τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων;

Τα brands μπορούν τώρα να προσλάβουν το ομοίωμα του supermodel Eva Herzigová Τι είναι το ψηφιακό δίδυμο της Eva Herzigová και ποιες είναι οι συνέπειες της δημιουργίας του;

Το supermodel Eva Herzigová έχει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον κόσμο. Έχει εμφανιστεί σε πασαρέλες, διαφημιστικές καμπάνιες και εξώφυλλα περιοδικών σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των 30 και πλέον ετών που εργάζεται ως μοντέλο. Τώρα, στα 50 της χρόνια, το ομοίωμά της έχει την ευκαιρία να συνεχίζει να υφίσταται επ’ αόριστον.

Πώς; Χάρη σε ένα εξαιρετικά ακριβές, τρισδιάστατο ψηφιακό δίδυμο του εαυτού της που δημιούργησε με το στούντιο εικονικής παραγωγής Dimension Studios και το πρακτορείο Unsigned Group.

Το έργο χρησιμοποίησε ένα σύστημα 70 καμερών για να καταγράψει τα δεδομένα και τη γεωμετρία του προσώπου της Herzigová, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να σμιλευτεί η τρισδιάστατη φιγούρα της, με βάση φωτογραφικό υλικό αναφοράς και μετρήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Η ανάγκη για περισσότερη ποικιλομορφία ώθησε τη Levi’s στην τεχνητή νοημοσύνη

Το digital twin της Herzigová θα δώσει στους μελλοντικούς προγραμματιστές και δημιουργούς την ευκαιρία να ντύσουν και να διαμορφώσουν το πρόσωπο και το σώμα της σε διαφημιστικές καμπάνιες του μέλλοντος. Η ίδια κατέγραψε ακόμη και το περπάτημά της στην πασαρέλα – καθώς και μυριάδες εκφράσεις του προσώπου της – για να ενημερώσει καλύτερα τα μελλοντικά animations.

Το project είναι το πρώτο του είδους του για τους δημιουργούς του, αλλά το σχέδιο είναι να αναπτυχθεί ένα νέο ψηφιακό roster προσωπικοτήτων.

Η χρησιμότητα των ψηφιακών δίδυμων

Οι ψηφιακοί δίδυμοι, όπως η Herzigová, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια σειρά από έργα, από ζωντανές φωτογραφίες ή δισδιάστατα βίντεο που μιμούνται τους τύπους των φωτογραφήσεων με τους οποίους η Herzigová είναι εξοικειωμένη. Αυτό μπορέι να επεκταθεί στη χρήση στην εικονική και μικτή πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένων βίντεο κινουμένων σχεδίων και περιεχομένου που δεν θα ήταν διαφορετικά δυνατό, όπως η εμφάνιση σε χώρους metaverse, παιχνίδια ή μέσα σε άλλα φανταστικά ψηφιακά τοπία.

Οι χαρακτήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφημιστικές καμπάνιες του μέλλοντος. Μπορούν να ντυθούν ψηφιακά, να φωτιστούν, να λάβουν ψηφιακό styling μαλλιών και μακιγιάζ, ενώ τα σώματα και οι εκφράσεις του προσώπου τους μπορούν να εμψυχωθούν.

Τα ερωτηματικά

Το digital twin της Herzigová παρουσιάζεται σε μια εποχή που οι μάρκες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ψηφιακά μοντέλα και οι εφαρμογές και η ποιότητα των εικονικών κόσμων στη βιομηχανία της μόδας διευρύνονται συνεχώς.

Αυτή η εξερεύνηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εκπροσώπηση μέσω ψηφιακών avatars, τον τρόπο με τον οποίο τα πρότυπα ομορφιάς και οι ηλικιακές προκαταλήψεις μεταφέρονται σε εικονικούς χώρους και ποιος κερδίζει από την ψηφιακή εικόνα ενός μοντέλου. Στην περίπτωση της Herzigová, η συνεργασία με τη Dimension είναι ένα μέσο για να διευρύνει τις επαγγελματικές της ευκαιρίες.

Όμως τα ερωτηματικά παραμένουν: Ποιος έχει την εξουσία χρήσης του μοντέλου; Πρέπει να συμπεριληφθεί και η φωνή του μοντέλου; Μπορεί να δημιουργηθεί μια ψηφιακή εκδοχή της μοναδικής γοητείας και των κινήσεων ενός ατόμου, αν αυτό έγινε διάσημο για τις πόζες του; Πώς αποζημιώνεται το μοντέλο και η ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτό;

Επιπλέον, τίθεται ένα συναρπαστικό ερώτημα – τι συμβαίνει με το ψηφιακό μοντέλο μετά τον θάνατο του αρχικού προσώπου; Επιτρέπει στην περιουσία του ατόμου να συνεχίσει να κερδίζει εισόδημα από το έργο του, παρόμοια με τον τρόπο που κάνουν τώρα οι περιουσίες των εκλιπόντων μουσικών;

Συναίνεση και έλεγχος

Επί του παρόντος, η Unsigned αναζητά τον καλύτερο τρόπο για να παρουσιάσει στην αγορά το ψηφιακό δίδυμο της Herzigová. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό της δομής τιμολόγησης και τη διερεύνηση συνεργασιών που είναι μοναδικές σε σύγκριση με την παραδοσιακή εργασία των μοντέλων.

Το πρακτορείο επιδιώκει ιδιαίτερα τη συνεργασία με το British Fashion Council – το οποίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί τους Βρετανούς σχεδιαστές μόδας και τις επιχειρήσεις τους, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο -, καθώς και τους αναδυόμενους ψηφιακούς σχεδιαστές. Σχεδιάζει να χρεώσει προμήθεια με βάση τα κοινά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που μοιράζονται η Herzigová, η Unsigned και η Dimension.

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται η εποχή της προσομοιωμένης διαφήμισης;

Η συνεργασία με την Herzigová θίγει τα ζητήματα της συναίνεσης και του ελέγχου, τα οποία αποτελούν κρίσιμους παράγοντες στη δημιουργία ψηφιακών μοντέλων. Αντίθετα, η ψηφιακή απεικόνιση της Marilyn Monroe, ντυμένη με σύγχρονα ρούχα των Fendi και Miu Miu, αντιμετώπισε κριτική για την εκμετάλλευση της εικόνας της χωρίς τη συγκατάθεσή της. Παρομοίως, ορισμένοι σκηνοθέτες έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ψηφιακές αφηγήσεις αποθανόντων διασημοτήτων, όπως ο Anthony Bourdain και ο Andy Warhol.

Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη ψηφιακών εκδόσεων υπαρχόντων ατόμων με τη ρητή συγκατάθεση και τις παραμέτρους τους είναι μια ασφαλέστερη προσέγγιση από τη δημιουργία εντελώς φανταστικών μοντέλων, όπως η Shudu ή η σειρά μοντέλων της Lalaland.ai για τις εικόνες ηλεκτρονικού εμπορίου της Levi’s, άλλες μάρκες όπως η Nars, η LVMH και η Coach δημιουργούν σκόπιμα φανταστικές προσωπικότητες για να κατοικήσουν στις διαφημιστικές τους καμπάνιες και τα έργα τους για μεγαλύτερη δημιουργικότητα και έλεγχο.

Η Unsigned βλέπει τη συνεργασία με την Herzigová ως μια ευκαιρία να επεκτείνει την εκπροσώπηση των ταλέντων της στον ψηφιακό κόσμο και να εξερευνήσει νέες δυνατότητες. Ωστόσο, όλοι βρίσκονται σε αυτό το ταξίδι μαζί και δεν υπάρχει οριστική απάντηση στα ερωτήματα που εγείρει αυτή η νέα τεχνολογία.

Με πληροφορίες από Vogue Business

Photo: Unsplash | Metaverse Post

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.