24 Απρ 2024
READING

Ο Andy Jassy προβάλλει τις διαφημιστικές δυνατότητες του Amazon

4 MIN READ

Ο Andy Jassy προβάλλει τις διαφημιστικές δυνατότητες του Amazon

Ο Andy Jassy προβάλλει τις διαφημιστικές δυνατότητες του Amazon

Τα τελευταία χρόνια, η αμερικανική εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του μεριδίου της στην αγορά των διαφημίσεων. Με κύρια δραστηριότητά το ηλεκτρονικό εμπόριο, το Amazon δεν θα μπορούσε παρά να χτίσει ένα γιγάντιο τμήμα διαδικτυακών διαφημίσεων μέσω του οποίου οι εταιρείες πληρώνουν μεγάλες προμήθειες για να προωθούν τα προϊόντα τους στον ιστότοπό του. Ο λόγος, φυσικά, για το Amazon Ads, έναν από τους γρηγορότερα αναπτυσσόμενους κλάδους της εταιρείας.

Ο e-retailer επενδύει όλο και περισσότερο στις διαφημιστικές του υπηρεσίες, καθώς οι marketers κατευθύνουν μεγαλύτερο μέρος του budget τους στα retail media. Οι διαφημιστικές πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση στα στα 8 δισεκατομμύρια ευρό το δεύτερο τρίμηνο του 2022, εμφανίζοντας ένα ρυθμό ανάπτυξης που ξεπέρασε τους ψηφιακούς ανταγωνιστές εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon επενδύει στην υγειονομική περίθαλψη

Οι διαφημιστικές δυνατότητες του Amazon

Ο διευθύνων σύμβουλος του e-retailer, Andy Jassy, μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο Shoptalk, τόνισε την αυξανόμενη διαφημιστική δραστηριότητα της εταιρείας. Ο Jassy υπογράμμισε τις δυνατότητες των διαφημιστικών δυνατοτήτων του Amazon όσον αφορά την προσφορά μιας πιο εξατομικευμένης εμπειρίας αγορών για τους πελάτες και τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων για τις μάρκες.

Η διαφημιστική επιχείρηση του Amazon έχει επεκταθεί προσφέροντας μια σειρά εργαλείων και υπηρεσιών για τις μάρκες, όπως χορηγούμενα προϊόντα, διαφημίσεις προβολής και διαφημίσεις βίντεο. Σημείωσε ότι η διαφημιστική επιχείρηση έχει αποφέρει δισεκατομμύρια ευρό σε έσοδα ετησίως και έχει σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Το Amazon δυσκολεύεται

Η επίδραση του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου φαίνεται να εξασθενεί σε κάποιο βαθμό. Ανταγωνιστές, όπως η Walmart και το Target, έχουν κάνει πολλά για να καλύψουν το χαμένο έδαφος, ενισχύοντας το ηλεκτρονικό τους εμπόριο και αξιοποιώντας τα πολλά φυσικά τους καταστήματα. Και οι ανεξάρτητοι retailers, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλείων που αντιμετώπισαν για πρώτη φορά το Amazon ως νέο ανταγωνιστή, έχουν επιβιώσει.

Στην πραγματικότητα, μετά την εκτίναξη που γνώρισαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας οι λιανικές πωλήσεις του Amazon, έφτασαν πέρυσι να παραπαίουν φέρνοντάς το στη δυσάρεστη θέση να επανεξετάζει τις δραστηριότητές του.

Απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου φερόταν να σχεδιάζει περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας. Τελικά η πλήρης έκταση αποκαλύφθηκε διά στόματος του CEO της εταιρείας, Andy Jassy, και αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη απ΄ότι αρχικά υπολογιζόταν. Γιατί η εταιρεία κατήργησε πάνω από 18.000 θέσεις εργασίας.

Αυτός ο αριθμός είναι, προφανώς, σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των αναμενόμενων περικοπών που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις δύο εβδομάδες αφότου το Amazon ενημέρωσε το προσωπικό με υπόμνημα ότι εφαρμόζει πάγωμα προσλήψεων. Αν και εξακολουθεί να είναι μόνο το 1% του 1,5 εκατομμυρίου εργαζομένων του σε παγκόσμιο επίπεδο, οι απολύσεις είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της εταιρείας και αποτελούν ακόμη ένα σημάδι μιας βίαιης αναμέτρησης για τον μεγαλύτερο διαδικτυακό retailer στον κόσμο, αφού η μετοχή του έχασε το μισό της αξίας της το 2022.

Και δεν σταμάτησε εκεί. Σχεδόν έναν μήνα μετά, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε πως κλείνει ορισμένα φυσικά καταστήματα, συγκεκριμένα τα Amazon Fresh και Amazon Go. Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, William, οι μεγαλύτεροι παράγοντες που συνέβαλαν στην αδυναμία του Amazon το 2022 ήταν το κόστος των προϊόντων, της τεχνολογίας και του περιεχομένου, καθώς και της μουσικής και του βίντεο.

Μπορεί το Amazon Prime να δώσει τη λύση;

Σύμφωνα με τον Jassy, η εταιρεία βλέπει περισσότερες παραδόσεις την επόμενη και την ίδια μέρα και είναι σε καλό δρόμο για να έχει τις ταχύτερες ταχύτητες παράδοσης Prime που είχε ποτέ το 2023. Σχεδιάζει να μειώσει το κόστος και τους χρόνους παράδοσης και να δημιουργήσει μια σημαντικά μεγαλύτερη επιχείρηση λιανικής πώλησης με υγιή λειτουργικά περιθώρια κέρδους.

Όμως, η συνδρομή στο Prime στις Η.Π.Α. έχει φτάσει στο απροχώρητο και η ικανοποίηση των συνδρομητών υποχωρεί. Και η έμφαση που δίνει στη διαφήμιση, το κάνει ενδεχομένως χειρότερο. Η συνδρομή Prime κοστίζει σήμερα 139 δολάρια ετησίως- οι φοιτητές έχουν έκπτωση 69 δολάρια ετησίως. Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να το αυξήσει νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon θα συνεργάζεται απευθείας με τις μάρκες στην Ευρώπη

Η εταιρεία, από την άλλη, τονίζει ότι τα μέλη του Prime έχουν επιλογές για δωρεάν παράδοση την ίδια μέρα σε επιλεγμένες τοποθεσίες, δωρεάν παράδοση την επόμενη μέρα σε όλη τη χώρα σε 20 εκατομμύρια αντικείμενα χωρίς ελάχιστο ποσό αγοράς και δωρεάν παράδοση την ίδια μέρα από τοπικά καταστήματα λιανικής σε επιλεγμένες αγορές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Amazon άνοιξε τον δρόμο για να γίνει δημοφιλές το ηλεκτρονικό εμπόριο και να κάνει τις αγορές στο διαδίκτυο μια ευχάριστη εμπειρία που εξοικονομεί χρόνο. Ωστόσο, η επιτυχία σε κάθε κατηγορία προϊόντων δεν ακολουθεί πάντα τον ίδιο δρόμο και το Amazon το βιώνει πλέον από πρώτο χέρι.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.