26 Απρ 2024
READING

Ο ρόλος του Facebook στην άνοδο και στην πτώση του BuzzFeed

3 MIN READ

Ο ρόλος του Facebook στην άνοδο και στην πτώση του BuzzFeed

Ο ρόλος του Facebook στην άνοδο και στην πτώση του BuzzFeed

Η κατάρρευση του BuzzFeed News σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τα digital media

Το BuzzFeed News, το ψηφιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο που αξιοποίησε τη δύναμη των social media για να κατακτήσει το διαδίκτυο, κλείνει. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το τέλος της φρενίτιδας των νεοσύστατων ψηφιακών μέσων ενημέρωσης που είχε τις ρίζες της στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η οποία επιστράτευσε μια νέα γενιά νέων δημοσιογράφων και κάποτε απείλησε εδραιωμένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Το πρακτορείο προκάλεσε τον ανταγωνισμό μεγάλων οργανισμών, μεταξύ των οποίων το CNN και οι New York Times. Με πολλά κεφάλαια απέσπασε κορυφαίους δημοσιογράφους από καθιερωμένα μέσα, άνοιξε γραφεία σε όλο τον κόσμο και διαφήμισε την ικανότητά του να στέλνει ιστορίες viral στο διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν τα brands να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα social media

Τότε, το BuzzFeed ήταν ο φθόνος των μέσων ενημέρωσης και οι υπάλληλοί του τα cool kids του κλάδου. Το μέσο είχε ενσωματωθεί στον ιστό της κουλτούρας. Οι λίστες και τα κουίζ γέμισαν τις ροές των social media και κυριάρχησαν στο διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα ήταν και μία σοβαρή πηγή ειδήσεων.

Όμως πριν λίγες μέρες η εταιρεία – η οποία απασχολούσε περισσότερους από 1.300 υπαλλήλους παγκοσμίως στα τέλη του περασμένου έτους – ανακοίνωσε την απομάκρυνσή της από τις ειδήσεις, κλείνοντας τον βραβευμένο με Pulitzer ψηφιακό ειδησεογραφικό ιστότοπο BuzzFeed News.

Τι σχέση έχει το Facebook με όλα αυτά;

Το Facebook διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση του BuzzFeed. Στην πραγματικότητα ο ψηφιακός εκδοτικός οίκος αναπτύχθηκε χάρη στον αλλοπρόσαλλο αλγόριθμο του Facebook.

Το BuzzFeed ιδρύθηκε το 2006 και έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλές μέσω της ροής ειδήσεων του Facebook, καθώς το μεγαθήριο των social media είχε κατακτήσει την κορυφή της δημοτικότητας. Αξιοποιώντας επιδέξια αυτό που ήθελε ο αλγόριθμος και το κοινό του Facebook, το BuzzFeed μπορούσε να προσεγγίσει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Μέχρι το 2017, εννέα χρόνια μετά την ίδρυση του BuzzFeed, η Meta αντιπροσώπευε το 20% όλων των εσόδων από την ψηφιακή διαφήμιση και μόνο το Facebook είχε 2 δισεκατομμύρια χρήστες.

Μέχρι το 2016, η αξία του BuzzFeed εκτιμάται σε 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το Vice, ένα άλλο ψηφιακό μέσο με επίκεντρο την ενημέρωση, αποτιμάται σε 5,17 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η πανωλεθρία της στροφής στο video (pivot-to-video) το 2016 ήταν μια προειδοποίηση που δεν εισακούστηκε από τους εκδότες, καθώς πολλοί αγωνίστηκαν να απελευθερωθούν από το Facebook.

Και καθώς το Facebook αντιμετώπισε αυξημένο έλεγχο μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2016, η εταιρεία υποβάθμισε το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα της, αναγκάζοντας τους εκδότες να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να προσεγγίσουν το κοινό τους. Εν τω μεταξύ, οι νέοι άρχισαν να εγκαταλείπουν το Facebook για το TikTok, το οποίο είχε φτάσει το ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2021.

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται η εποχή της προσομοιωμένης διαφήμισης;

Το BuzzFeed, το οποίο χτίστηκε για τον αλγόριθμο του Facebook, είχε προσπαθήσει να ισορροπήσει έναν ειδησεογραφικό οργανισμό παγκόσμιας κλάσης πάνω σε αυτόν, αλλά όλα κατέρρευσαν. Η επιτυχία του ήταν, σε αυτό το σημείο, απόλυτα συνυφασμένη με την επιτυχία του Facebook.

Τώρα, ο Jonah Peretti, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του BuzzFeed, θέλει να αξιοποιήσει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στη δημιουργία περιεχομένου του ιστότοπου. Όπως και με την απόφασή του να βαδίσει στα -τότε- νέα μονοπάτια των social media στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Peretti ποντάρει και πάλι την επιχείρησή του στο να προσαρμοστεί ταχύτερα από τους ανταγωνιστές του στην τελευταία τεχνολογία αιχμής που θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο. Αλλά η ικανότητα του BuzzFeed να ευδοκιμήσει σε αυτή τη γενναία νέα εποχή μένει να φανεί.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.