19 Απρ 2024
READING

Γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανησυχούν ότι το ChatGPT θα τους εξαφανίσει;

4 MIN READ

Γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανησυχούν ότι το ChatGPT θα τους εξαφανίσει;

Γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανησυχούν ότι το ChatGPT θα τους εξαφανίσει;

Ποιος είναι ο αντίκτυπος του ChatGPT στον κόσμο των ελεύθερων επαγγελματιών;

Το ChatGPT, ως γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, έχει αρκετές θετικές επιπτώσεις στον κόσμο των ελεύθερων επαγγελματιών. Το chatbot της Open AI μπορεί να βοηθήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες σε εργασίες όπως η παραγωγή ιδεών, η συγγραφή περιεχομένου και η επικοινωνία με τους πελάτες.

Με αυτό τον τρόπο οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, επιτρέποντάς τους να αναλάβουν περισσότερες εργασίες και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Διαβάστε ακόμα: Θα αντικαταστήσουν τα chatbots τον άνθρωπο;

Υπάρχουν, ωστόσο και αρνητικές συνέπειες. Το ChatGPT μπορεί επίσης να αποτελέσει απειλή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αντικαθιστώντας ενδεχομένως μέρος της εργασίας τους. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη παραγωγή άρθρων, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλων τύπων περιεχομένου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες ευκαιρίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε αυτούς τους τομείς.

Επιπλέον, η αυξημένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο των ελεύθερων επαγγελματιών έχει επίσης οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα και την αυθεντικότητα της εργασίας. Οι πελάτες ενδέχεται να δέχονται spam με περιεχόμενο γραμμένο από την τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ πελατών και ελεύθερων επαγγελματιών και προκαλεί προβλήματα στις ίδιες τις πλατφόρμες ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι εταιρείες “προσλαμβάνουν” το ChatGPT

Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες ανησυχούν ότι οι πελάτες ενδέχεται να προτιμούν το περιεχόμενο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη λόγω της ταχύτητας και της οικονομικής αποδοτικότητάς του, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για περιεχόμενο που παράγεται από ανθρώπους.

Πράγματι, πολλές εταιρείες που προσλάμβαναν ελεύθερους επαγγελματίες για να αναλάβουν πολλές από τις βασικές εργασίες τους, τους έχουν ήδη αντικαταστήσει με το ChatGPT. Χωρίς καμία χρέωση, το chatbot μπορεί να παράγει περισσότερο περιεχόμενο πολύ πιο γρήγορα από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όλα τα μάτια στραμμένα στην Google

Για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ελεύθερους επαγγελματίες για τη δημιουργία περιεχομένου και την αύξηση της επισκεψιμότητας στους ιστότοπούς τους, όλα εξαρτώνται από το πώς η Google κατατάσσει το περιεχόμενο που έχει γραφτεί με ChatGPT.

Τον Φεβρουάριο, η Google ανακοίνωσε ότι θα δίνει προτεραιότητα στο υψηλής ποιότητας πρωτότυπο περιεχόμενο στα αποτελέσματα αναζήτησης, ακόμη και αν έχει γραφτεί από AI, και, ταυτόχρονα, θα υποβιβάζει το spam περιεχόμενο. Εξάλλου, η Google έχει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτοματισμών που επιχειρούν να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να τους θέσει εκτός εργασίας. Βέβαια, η αυξανόμενη επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης αναγκάζει, κατά κάποιον τρόπο, τους ελεύθερους επαγγελματίες να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, προχωρώντας από τη συγγραφή στην επιμέλεια ή στο να γίνουν ειδικοί σε συγκεκριμένα θέματα.

Τα brands και οι τεχνολογικοί κολοσσοί ανταποκρίνονται στη φρενίτιδα για το ChatGPT

Από το φθινόπωρο που έκανε την πρώτη του εμφάνιση το ChatGPT, έχει γίνει Νο1 θέμα συζήτησης. Οι άνθρωποι θέλουν να το δοκιμάσουν και οι τεχνολογικές εταιρείες να το ξεπεράσουν. Η Google και η Snap έχουν ήδη παρουσιάσει στο κοινό τα δικά τους chatbots και στην Κίνα -που δεν είναι διαθέσιμo- θριαμβεύει η μαύρη αγορά του. Και πρόσφατα μπήκε στο παιχνίδι και η Alibaba.

Ο ρυθμός με τον οποίο οι εταιρείες ήρθαν κοντά και επένδυσαν σε αυτή την τεχνολογία είναι εκπληκτικός, με τεχνολογικά μεγαθήρια και μεγάλα brands να βάζουν μεγάλα “στοιχήματα” στη τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε ακόμα: Το Google παρουσιάζει στο κοινό τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Bard

Google, Meta και Snap εστιάζουν στη διαφήμιση με τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η Nestlé και η Coca-Cola έχουν ήδη ενισχύσει το marketing τους μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι κινήσεις τόσο μεγάλων ονομάτων, αποδεικνύουν για άλλη μία φορά πως το marketing με τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια επιτυχημένη στρατηγική για πολλές επιχειρήσεις.

Το ChatGPT -και η τεχνητή νοημοσύνη γενικότερα- δεν πρόκειται εξαφανιστούν. Οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε, ώστε να έχουμε ένα προβάδισμα έναντι των άλλων και να κάνουμε την εργασία -και τη ζωή- μας πιο εύκολη. Αυτό ισχύει -φυσικά- και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.