22 Δεκ 2024
READING

Οι περιπέτειες της Παγωτά Δωδώνη

5 MIN READ

Οι περιπέτειες της Παγωτά Δωδώνη

Οι περιπέτειες της Παγωτά Δωδώνη

Πώς η Βενέτης θα προσπαθήσει να διατηρήσει το “Θεϊκό Παγωτό”

Η ταλαιπωρία με την ανεύρεση του ιδιοκτήτη της αλυσίδας Δωδώνη Παγωτά, φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος της. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε διά στόματος Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, προέδρου και μεγαλομέτοχου της Βενέτης για συμφωνία με τις τράπεζες και την κατάρτιση ενός στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης του σήματος, θεωρητικά ακούγονται ιδανικά. Ωστόσο το εγχείρημα είναι δύσκολο και μέχρι την ολοκλήρωσή του θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1967 με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος με τη μορφή ενός απλού γαλακτοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Κυψέλης, από τον Βασίλη Μπλέτσο και τη Σοφία Ξήτα, από το ανατολικό Ζαγόρι, επαρχία της Δωδώνης.

Το 1970 ξεκίνησε την παραγωγή και διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα με βασικό όχημα το δημοφιλές παρφέ κρέμα που διέθεται στ λιγοστά τραπαζάκια του μικρού καταστήματος. Εφτά χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στις σημερινές της εγκαταστάσεις στην Παλλήνη.

Το 1984 άνοιξε το πρώτο εταιρικό κατάστημα με τη μορφή gelateria στην Κηφισιά και το πρώτο κατάστημα franchise στο Χαλάνδρι. Το 1990 η ομόρρυθμη εταιρεία Βιοτεχνία Παγωτού Β. Μπλέτσος-Σ. Ξήτα-Κ. Μπέλλος Ο.Ε., μετατράπηκε σε Παγωτά Δωδώνη Α.Β.Ε.Ε. και το διάστημα 1991-1995 πραγματοποιήθηκε δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchise με το άνοιγμα 17 καταστημάτων.

Συνεχείς εξαγορές

Το 1999 το 57% των μετοχών της εταιρείας πέρασε στα χέρια της Global Capital Investors (το Venture Capital Fund της εταιρείας Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα), το 25% στην εταιρεία ΔΕΛΤΑ, το 5% στην εταιρεία Πρόοδος (εταιρεία επενδύσεων της τότε Τράπεζας Εργασίας), το 5% στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, το 3% στον Κωστή Αποστολίδη (δεξί χέρι του Σ. Θεοδωρόπουλου στην Chipita) και ποσοστό 5% στον Γ. Σαββίδη, παλαιό μάνατζερ της εταιρείας που ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου.

Ήταν η εποχή που λανσαρίστηκε στην αγορά το συσκευασμένο παγωτό και το δίκτυο αυξήθηκε σε 80 καταστήματα. Το 2007 η Global Finance και κοινοπραξία επενδυτών ανακοίνωσαν την αποεπένδυσή τους από την εταιρεία Παγωτά Δωδώνη με την πώληση της τελευταίας στην NBGI Private Equity Fund, που λειτουργούσε ως ο διεθνής επενδυτικός βραχίονας της Εθνικής Τράπεζας στην Ευρώπη, οδηγώντας το δίκτυο σε 190 σημεία. Το fund παράλληλα απέκτησε και το frozen yogurt brand Chillbox που αργότερα εξαγοράστηκε από την Kayak.

Το 2012 ξέσπασε φωτιά στις εγκαταστάσεις της Παλλήνης με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγικής μονάδας. Η ζημιά ανήλθε στα 2 εκατ. ευρώ ωστόσο υπήρχε πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και το ποσό των απωλειών καλύφθηκε σχεδόν εξολοκλήρου από την ασφαλιστική εταιρεία.

Γιατί έφτασε η Δωδώνη σε δεινή θέση;

Για πολλούς, αυτό που έλλειψε από την εταιρεία όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, ήταν μία ιδιοκτησία που να έχει άμεση σχέση με τον κλάδο του παγωτού και επομένως να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την αλυσίδα εφοδιασμού πρώτων υλών και παραγωγής παγωτού. Κάτι που συνεχίστηκε και το 2016, όταν εξαιτίας της πώλησης από την Εθνική Τράπεζα του NBGI Private Equity Fund, το 90% των μετοχών της Παγωτά Δωδώνη, μέσω του Southeastern Fund, βρέθηκε σε επενδυτικές εταιρείες συνδεόμενες με τις Goldman Sachs και Deutsche Bank.

Δύο χρόνια μετά υπήρξε ενδιαφέρον για την απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη από το σχήμα των ελληνικών εταιρειών Γιώτης-Γρηγόρης Μικρογεύματα και η Switz Group του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala, που συμμετέχει επενδυτικά στην Κρητών Άρτος και στους Κουλουράδες. Ενώ το καλοκαίρι του 2020 μπήκαν στο παιχνίδι η Γιώτης, η Κρι Κρι, η Βενέτης, η Kayak και η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Με συσσωρευμένες ζημιές 30 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 21,25 εκατ. ευρώ και συνολικό δανεισμό 36,12 εκατ. ευρώ, η Παγωτά Δωδώνη ξαναβγήκε προς πώληση τον Απρίλιο του 2022, στην τρίτη προσπάθεια από το 2017.

Η λύση που δεν ήρθε από την εταιρεία First Runner

Ο φετινός Ιανουάριος παρόλες τις θετικές ενδείξεις του προηγούμενου διαστήματος, δεν ήταν αποδοτικός. Όλα ως προς τα επόμενα βήματα της Δωδώνη έδειχναν ότι μπορεί να γυρίσει το νόμισμα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεδομένου ότι μετά από διαδικασία που είχε πραγματοποιήσει η PwC αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής η εταιρεία First Runner του Αλέξανδρου Κατσιώτη, ιδιοκτήτη της Ελγέκα.

Η First Runner που αρχικά είχε εμφανιστεί ότι θα αναλάβει την τύχη της Παγωτά Δωδώνη, υπαναχώρησε της συμφωνίας, αφού η επιχείρηση βρέθηκε προ σημαντικών καθυστερήσεων ως προς την οριστικοποίηση και την εξέλιξη της συμφωνίας. Στους ενδιαφερόμενους επενδυτές στην διαδικασία που είχε τρέξει η PwC και ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ήταν και η Βενέτης με την γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι των Σερρών. Ωστόσο οι δύο έμειναν εκτός κούρσας διεκδίκησης με επικρατούσα τελικά την πλευρά της First Runner.

Η επάνοδος της Βενέτης

Το αίσιο τέλος για τη διάσωση της εταιρείας όμως φαίνεται πως τελικά βρίσκεται στα χέρια της Βενέτης. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της εταιρείας, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, βρέθηκε λύση και συγκεκριμένα επήλθε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες. Ειδικότερα υπήρξε ήδη συμφωνία με τις τράπεζες για να γίνει εξαγορά των δανείων και των μετοχών αλλά και για το τίμημα. Η εταιρεία Βενέτης συμφώνησε με τη διαδικασία που υπέδειξαν οι τράπεζες μετά το ναυάγιο που είχε προηγηθεί στην προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας.

Έτσι η Παγωτά Δωδώνη εισέρχεται σε μια διαδικασία εξυγίανσης που θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια. Η προσφορά είναι κατά 15% αυξημένη σε σχέση με αυτή που είχε κατατεθεί στην προηγούμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα θα υλοποιηθεί και ένα αναπτυξιακό πλάνο που θα προβλέπει δώδεκα καταστήματα με το σήμα “Παγωτά Δωδώνη”. Μάλιστα σημείωσε ότι δύο καταστήματα θα είναι ιδιόκτητα και θα λειτουργήσουν στα βόρεια και νότια προάστια και δέκα καταστήματα με το σύστημα franchise. Παράλληλα, προβλέπεται η διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων και του προϊοντικού χαρτοφυλακίου.

Το ισχυρό brand

Το γεγονός είναι ότι η Δωδώνη διατηρεί έναν σημαντικό αριθμό καταστημάτων με πανελλαδικό δίκτυο και ισχυρό brand. Που ωστόσο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τα τελευταία χρόνια έχει μείνει στάσιμη και όπως όλα δείχνουν οπισθοδρομεί σε κάθε περίπτωση και σε κάθε δυνατή αφορμή. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι από πλευράς αναγνωρισιμότητας το ποσοστό που καταγράφει το όνομα “Δωδώνη” ανέρχεται στο 98%.

Σήμερα το δίκτυό της αποτελείται από 47 καταστήματα franchise, 1.318 σημεία horeca, 109 μικρότερα σημεία-γωνιές που πωλούν τα προϊόντα της καθώς και 424 σημεία πώλησης οικογενειακού συσκευασμένου παγωτού σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.