28 Απρ 2024
READING

Κρι Κρι: Μια ιστορία παγωτού και γιαούρτης με διαρκές happy end

5 MIN READ

Κρι Κρι: Μια ιστορία παγωτού και γιαούρτης με διαρκές happy end

Κρι Κρι: Μια ιστορία παγωτού και γιαούρτης με διαρκές happy end

Πώς το μικρό ζαχαροπλαστείο από τις Σέρρες επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο

Από το 1954 όταν ξεκίνησε η εταιρεία στις Σέρρες μέχρι σήμερα, το παγωτό, το γιαούρτι, τα λειτουργικά τρόφιμα και το γάλα της Κρι Κρι αναπτύσσονται με σταθερά βήματα εντός και εκτός Ελλάδας. Το μέλλον φέρνει νέες επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη διετία 2023-2024, στοχεύοντας σε τζίρο 200 εκατ.ευρώ και νέα άνοδο των εξαγωγών πάνω από 100 εκατ.ευρώ.

Η ιστορία της Κρι Κρι ξεκίνησε το 1954, όταν ο Γιώργος Τσινάβος με καταγωγή από την Ήπειρο, άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, το οποίο παρήγαγε και διέθετε παγωτά και είδη ζαχαροπλαστικής στην πόλη. Ήταν η εποχή που οι πρώτες διανομές παγωτού γίνονταν με πλανόδιους πωλητές και ειδικά χειροκίνητα καροτσάκια που είχαν ως ψυκτικό μέσο τον πάγο και το αλάτι.

Η δραστηριότητα του Γιώργου Τσινάβου ωστόσο δεν ήταν εύκολα αναγνωρίσιμη, αφού είχε να αντιμετωπίσει τα παγωτά με την επωνυμία Μπιλ-Μπολ, καθώς και τα ανταγωνιστικά τους Τρικ-Τρακ. Προκειμένου να προωθήσει το Κασσάτο, ένα παγωτό, βασισμένο στο πρόβειο γάλα με πολύ πλούσια γεύση, έδωσε το όνομα “Κρι Κρι” – ο αστικός μύθος θέλει τον επιχειρηματία να αντλεί έμπνευση βλέποντας στις εφημερίδες τη φωτογραφία του Κρητικού προέδρου της κοινότητας Επανοχωρίου που δώρισε στον πρόεδρο Χάρι Τρούμαν έναν μικρό κρητικό αίγαγρος, ο οποίος και του έδωσε το υποκοριστικό Κρι Κρι.

Ανάπτυξη και καινοτομία παρά τις δυσκολίες

Τη δεκαετία του ’60, τοποθετήθηκαν τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία με παγωτά στην αγορά των Σερρών, ενώ οι εγκαταστάσεις της μικρής έως τότε τοπικής εταιρείας μεταφέρθηκαν σε νέους ιδιόκτητους χώρους, αποκτώντας την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού και σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μιας νέας εποχής, καθώς μέχρι τότε η παραγωγή γινόταν με το χέρι.

Το 1963, σε ηλικία μόλις 33 ετών, απεβίωσε ο ιδρυτής της Κρι Κρι και τη διαχείριση ανέλαβαν η σύζυγός του Αναστασία και ο αδερφός του Σπύρος Τσινάβος, οι οποίοι συνέχισαν με επιτυχία το έργο του με τη φήμη της Κρι Κρι να βγαίνει πλέον και εκτός των ορίων των Σερρών.

Είκοσι χρόνια αργότερα ο Παναγιώτης Τσινάβος, γιος του ιδρυτή, μετά τις σπουδές του εισήλθε ενεργά στην εταιρεία και το 1987 ανέλαβε τις πωλήσεις. Είναι η χρονιά που κατασκευάζεται νέο εργοστάσιο ενώ ακολούθησε η παραγωγή παραδοσιακού πρόβειου και αγελαδινού γιαουρτιού από φρέσκο γάλα του Νομού Σερρών.

Σταθερές βάσεις για ευρύ δίκτυο

Ο Παναγιώτης Τσινάβος βελτίωσε την παραγωγή, εκσυγχρόνισε τη μονάδα, ενώ το 1991 η Κρι Κρι Βιομηχανία Γάλακτος ήταν από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις που άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην τότε Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μερικά χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε υποκατάστημα στην Αττική, δημιουργώντας έτσι με σταθερά βήματα ένα πανελλαδικό δίκτυο διανομής των προϊόντων της εταιρείας.

Το 2000, η Κρι Κρι καινοτόμησε στην αγορά γιαουρτιού, λανσάροντας το «Σπιτικό», το πρώτο γιαούρτι σε οικογενειακή συσκευασία και γρήγορα κέρδισε τις πρώτες αναφορές στις έρευνες αγοράς. Τρια χρόνια η εταιρεία εισήχθη στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου. Με τα κεφάλαια που άντλησε από την εισαγωγή της, ύψους 6 εκατ. ευρώ, προχώρησε σε επενδύσεις για τη δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου για την παραγωγική ευρωπαϊκού τύπου γιαουρτιού, ενισχύοντας δραστικά τη θέση της στην αγορά.

Μεγέθη και εξαγωγές

Τη δεκαετία του 2000 η εταιρεία παρουσίασε κατακόρυφη ανάπτυξη και αύξηση μεγεθών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εργασιών της από τα επίπεδα των 9,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2000, το 2021 έφθασαν σε 134,6 εκατ. ευρώ, με επιδόσεις της το 2022 να αγγίζουν τα 165 εκατ. ευρώ.

Παρά την πυρκαγιά του 2013 που κατέστρεψε ολοκληρωτικά τη γραμμή παραγωγής γιαουρτιού και γάλακτος στο εργοστάσιό της στις Σέρρες, η εταιρεία πέτυχε μέσα σε δύο δεκαετίες να πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας με εξαγωγές σε 42 χώρες και να ενισχύσει το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά αφού κατέχει την 1η θέση σε όγκο παραγωγής γιαουρτιού και στα επύνμα προϊόντα, ενώ έφτασε σε σημείο να παράγει πάνω από το 95% των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα.

Ώρα για νέες επενδύσεις

Οι νέες επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη διετία 2023-2024, στοχεύοντας σε τζίρο 200 εκατ.ευρώ και νέα άνοδο των εξαγωγών πάνω από 100 εκατ.ευρώ, θεωρούνται πλέον αναγκαίες προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων γιαούρτης από το εξωτερικό, και δη προϊόντων προστιθέμενης αξίας όπως τα λειτουργικά επιδόρπια γιαουρτιού

Η εταιρεία διερύνει περαιτέρω τη διείσδυσή της στην αγορά της Νότιας Κορέας με Greek Frozen Yogurt και μελλοντικά και με στραγγιστό γιαούρτι και επιχειρεί σχετικό άνοιγμα και στην αγορά της Ιαπωνίας. Την ίδια στιγμή στρέφεται γενικότερα στις αγορές της Ασίας και επιδιώκει περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της σε αγορές της Μέσης Ανατολής, όπως Ισραήλ, Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.

Όχημά της για περιατέρω ανάπτυξη ο εμπλουτισμός του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου στα βρεφικά και στα λειτουργικά επιδόρπια γιαουρτιού, διευρύνοντας τις σχετικές σειρές προϊόντων της “Super Spoon Active Plus” με νέες γεύσεις (Σύκο, Δαμάσκηνο & Βρώμη) και “Κρι Κρι Grow” με γεύση Φαρίν Λακτέ.

Η επέκταση της σειράς “Κρι Κρι Grow” αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ήδη σημαντική θέση της εταιρείας στην κατηγορία των βρεφικών επιδορπίων γιαουρτιού, στα οποία κατέχει μερίδιο σε όγκο άνω του 21% , σύμφωνα με στοιχεία της IRI για το 2022. Αντίστοιχα, φέτος η εταιρεία προσβλέπει ότι θα εδραιωθεί και επεκταθεί περαιτέρω στην κατηγορία των λειτουργικών γιαουρτιών, στην οποία σύμφωνα με τη διοίκησή της κατέχει ήδη τη 2η θέση σε όγκο και σε αξία με μερίδιο σε όγκο πάνω από 26%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.