26 Απρ 2024
READING

Η θάλασσα αλλάζει τα δεδομένα στο αθηναϊκό retail

4 MIN READ

Η θάλασσα αλλάζει τα δεδομένα στο αθηναϊκό retail

Η θάλασσα αλλάζει τα δεδομένα στο αθηναϊκό retail

Πιο πρόσφατη κίνηση που έγινε γνωστή στη σκακιέρα του retail στην Αττική, είναι η είσοδος του ομίλου Inditex στον Πύργο του Πειραιά. Το εμβληματικό έργο που εξελίσσεται αυτή την περίοδο με σκοπό την ολοκλήρωσή του στις αρχές του 2024, θα φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο όμιλο λιανικής ειδών ένδυσης που διατηρεί τις αλυσίδες Zara, Massimo Dutti και πολλές ακόμα διάσημες μάρκες.

Όμως και η JD Sports, την οποία στην Ελλάδα διαχειρίζεται η Cosmos Sports, θυγατρική της την οποία εξαγόρασε ο βρετανικός κολοσσός αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, θα βρίσκεται επίσης στον Πύργο του Πειραιά. Αναφορικά με το ενδεχόμενο να έρθει η Primark στον Πύργο, κάτι που είχε κάποια στιγμή ακουστεί, προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται ως πληροφορία. Θα θυμίσουμε ότι θέση στον Πύργο έχουν κλείσει επίσης  VGroup του Βύρωνα Βασιλειάδη, η οποία έχει μισθώσει το σύνολο του 22ου ορόφου, η Athlesis που θα δημιουργήσει γυμναστήριο καθώς και ο όμιλος Nice n’ Easy, o οποίος έχει μισθώσει ένα μεγάλο μέρος του 3ου ορόφου για τη δημιουργία χώρων εστίασης και FnB υποδομών.

H Mαρίνα Βουλιαγμένης

Η κινητικότητα στη λιανική όμως που σχετίζεται με την εγγύτητα στο παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας και μεταξύ άλλων απευθύνεται στον εισερχόμενο τουρισμό κατά ένα μεγάλο ποσοστό, δεν περιορίζεται μόνο στον Πύργο του Πειραιά. Εκεί, τα πρώτα εμπορικά καταστήματα, αυτά θα λειτουργήσουν από τον Απρίλιο και ύστερα με την ολοκλήρωση των αφίξεων κορυφαίων εταιρειών της παγκόσμιας λιανικής να αναμένεται έως και τον Ιούνιο. Μεταξύ των εταιρειών που θα «στρατοπεδεύσουν» κατά το προσεχές χρονικό διάστημα στους χώρους της Astir Marina είναι οι οίκοι Gucci, Caffé Cova (πολυτελής προορισμός για καφέ και κοκτέιλ του ομίλου Louis Vuitton), Bottega Venetta, Dior, Louis Vuitton και Loro Piana, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει με την διοίκηση του Αστέρα.

Η Μαρίνα Αλίμου

Μία ακόμα σημαντική επένδυση που θα προσελκύσει επιχειρήσεις λιανικής πώλησης καθώς και σούπερ μάρκετ, θα είναι η Μαρίνα Αλίμου, την οποία θα τρέξει η Reds, εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας του ομίλου Ελλάκτωρ. Συνολικά είναι προγραμματισμένα να δημιουργηθούν 30 καταστήματα στη νέα εποχή της Μαρίνας Αλίμου, ανάμεσα στα οποία θα βρίσκονται εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης καθώς και ένα σούπερ μάρκετ που θα εξυπηρετεί κυρίως τα ελλιμενιζόμενα σκάφη αλλά και τους περίοικους. Η εμπορική πολιτική που σχετίζεται με τη μίσθωση των χώρων που θα δημιουργηθούν στη Μαρίνα, πρόκειται να καταρτιστεί έως και τον Μάιο του 2023.

To Ελληνικό πόλος έλξης για το λιανεμπόριο

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια, η πιο σημαντική επενδυτική κίνηση είναι η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Για το Vouliagmenis Mall που θα βρίσκεται στην επάνω πλευρά του μητροπολιτικού πάρκου με είσοδο από την λεωφόρο Βουλιαγμένης και θα αναπτυχθεί σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο και θα είναι συνολικής επιφάνειας 130 χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων.

Πρόκειται να αποτελέσει για τα επόμενα χρόνια, το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, όπως το χαρακτηρίζει η ίδια η εταιρεία, θα φιλοξενεί καταστήματα νέας γενιάς από τα δημοφιλέστερα, αλλά και ανερχόμενα ελληνικά και διεθνή brands. Ενδεικτικό είναι ότι η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. έχει ήδη δεσμεύσει το δικό της χώρο σε ένα εμπορικό κέντρο που θα είναι είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens στο Μαρούσι και θα προσφέρει, επίσης, ολοκληρωμένες προτάσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και ευεξίας, με εκθέσεις, συναυλίες, γυμναστήρια, gaming corners, κινηματογράφους, χώρους παιδικής αναψυχής, που θα λειτουργούν και μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.

The Ellinikon Commercial Hub

Η Lamda Development έχει προχωρήσει επίσης στην υπογραφή συμφωνίας με την Trade Estates του ομίλου Φουρλή για τη δημιουργία ενός retail park με έκταση 30 στρεμμάτων εντός των ορίων του Ελληνικού. Η συνεργασία προβλέπει την απόκτηση από τον όμιλο Φουρλή, των διηρημένων ιδιοκτησιών και του αντίστοιχου ποσοστού συνιδιοκτησίας επί μέρους του οικοδομικού τετραγώνου εντός του οποίου θα αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο, με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση του The Ellinikon Commercial Hub, μεγέθους 30.000 τ.μ. Σε αυτό θα δημιουργηθεί νέο μεσαίο κατάστημα ΙΚΕΑ, μεγέθους 10.000-12.000 τ.μ. που θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του πάρκου. Τα υπόλοιπα καταστήματα θα είναι μικρότερα σε μέγεθος (περίπου 2.000 τ.μ.) και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και νέο Intersport που επίσης διαχειρίζεται ο όμιλος Φουρλή.

Riviera Galleria: To πολυτελές mall

Για το Riviera Galleria, το εμπορικό κέντρο που θα βρίσκεται στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, στο παράκτιο μέτωπο της λεωφόρου Ποσειδώνος, έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος για τουλάχιστον το 63% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 19.000 τ.μ., ενώ έχουν υπογραφεί προσύμφωνα για το 3% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας. Από τα 100 καταστήματα που προβλέπεται να φιλοξενεί, τα 70 θα αφορούν οίκους μόδας και άλλα καταστήματα luxury brands -ανάμεσά τους και τα Αττικά Πολυκαταστήματα-, όπως και 30 σημεία εστίασης με γαστρονομικά εστιατόρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.