25 Απρ 2024
READING

Στην τελική ευθεία η απορρόφηση της Media Markt από την Public

5 MIN READ

Στην τελική ευθεία η απορρόφηση της Media Markt από την Public

Στην τελική ευθεία η απορρόφηση της Media Markt από την Public

Επενδύσεις και εστίαση του ομίλου αποκλειστικά στο σήμα “Public”

Τον Νοέμβριο του 2019 με την υπ΄αριθμό 695/2019 εγκριτική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ξεκίνησε και επισήμως η συγχώνευση της Public και της MediaMarkt, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο omnichannel retailer ειδών τεχνολογίας, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και οικιακών συσκευών, φέρνοντας αλλαγές στις ισορροπίες της αγοράς.

Το εγχείρημα ξεκινούσε με 67 φυσικά και 4 ηλεκτρονικά καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο (www.public.gr, www.public-cyprus.co.cy, www.publicbusiness.gr, www.mediamarkt.gr) στα ράφια των οποίων οι καταναλωτές έβρισκαν περισσότερους από 1.500.000 κωδικούς προϊόντων. Στη νέα εταιρεία συμπεριλαμβανόταν το Public Marketplace, το πρώτο ελληνικό marketplace, που έκανε την είσοδό του στην ελληνική αγορά το Μάιο του 2018 με στόχο να προσφέρει ακόμη περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή και να δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν το δικό τους shop in shop στο public.gr αλλά και το Public Business που λάνσαρε η Public το 2017, μία ολοκληρωμένη λύση που καλύπτει τις ανάγκες των όλων των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων.

Στην περίοδο της πανδημίας δεν υπήρξε στασιμότητα – αντιθέτως επιταχύνθηκαν οι επενδύσεις της εταιρείας στο κομμάτι των logistics, έγιναν αναβαθμίσεις των λειτουργικών συστημάτων, ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό σε κρίσιμες δομές και επανασχεδιάστηκαν οι διαδικασίες marketing και πωλήσεων, στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Το 2021 ο όμιλος υλοποίησε επενδύσεις που ξεπερνούσαν τα 15 εκατ. ευρώ ενώ ο προγραμματισμός προέβλεπε επενδύσεις που ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022.

Η “ομπρέλα” της Public

Ήταν το Σεπτέμβριο του 2022, όμως, όταν ο Ρόμπυ Μπουρλάς, διευθύνων σύμβουλος του Public Group ανακοίνωσε τις στρατηγικές κινήσεις του οικοσυστήματος καινοτομίας του ομίλου, που περιλάμβαναν την ενοποίηση των δύο brands, Public και MediaMarkt, κάτω από την μάρκα “Public”, ο μετασχηματισμός του δικτύου με νέας γενιάς καταστήματα που θα φιλοξενούν πλέον και τις οικιακές συσκευές αλλά και οι επενδύσεις για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πολυκαναλικής εμπειρίας αγορών που απελευθερώνει τον καταναλωτή και την ανάγκη του για περισσότερες επιλογές.

Το Public2

To Public Group έχει υιοθετήσει ένα νέο όραμα και στρατηγική, το Public2. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος έθεσε ως στόχο να διευρύνει τη δραστηριότητά του, να δώσει έμφαση στον πολυκαναλικό στρατηγικό σχεδιασμό της Public, να προσφέρει στον πελάτη περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Στις στρατηγικές πρωτοβουλίες του περιλαμβάνεται και η ένταξη των οικιακών συσκευών στο χαρτουφυλάκιο της Public, η αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων, των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και υπηρεσιών logistics, η ανάπτυξη νέων assets όπως είναι το hub καινοτομίας του Public Next, αλλά και οι επενδύσεις σε νέες υπηρεσίες και συνεργασίες (iRepair, Douleutaras, Klarna).

Μία ισχυρή οντότητα

Και μόλις φέτος, ξεκίνησε η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, με τη δημιουργία 13 καταστημάτων Νέας Γενιάς. Τα Public και η Media Markt με μήνυμα “Μαζί για ένα Σπίτι όπως το έχεις φανταστεί” συνεργάζονται στην κατηγορία των μικρών και μεγάλων οικιακών συσκευών και τηλεοράσεων δημιουργώντας μία ενιαία και ολοκληρωμένη εμπειρία εξυπηρέτησης. H συνεργασία προσφέρει στους καταναλωτές τις ίδιες ασυναγώνιστες τιμές και προσφορές, μια τεράστια ποικιλία χιλιάδων προϊόντων από επώνυμα brands, μια κοινή εξειδικευμένη ομάδα στα καταστήματα και νέους ευέλικτους τρόπους πληρωμής.

Από κοινού, τα δύο brands προσφέρουν πλέον την μεγαλύτερη ποικιλία -πάνω από 10.000 επιλογές- από χιλιάδες προϊόντα οικιακών συσκευών από επώνυμα brands. Η στενή αυτή συνεργασία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην αναβάθμιση 13 καταστημάτων Media Markt σε όλη την Ελλάδα σε Public-Media Markt “Νέας Γενιάς”, προσφέροντας μαζί, μια ολοκληρωμένη εμπειρία αγορών.

Συνδυάζοντας τα 20 χρόνια εμπειρίας της Media Markt και τα 18 χρόνια της Public, τα δύο brands ενώνουν τις δυνάμεις τους και στο κομμάτι της τεχνογνωσίας. Διαθέτοντας πάνω από 2.000 εργαζομένους στο σύνολο των δικτύων τους και παρέχοντάς τους πάνω από 15.000 ώρες εκπαίδευσης, Public και Media Markt διαθέτουν μια κορυφαία κοινή ομάδα από ειδικούς που προσφέρουν μία βελτιστοποιημένη εξυπηρέτηση καλύπτοντας κάθε ανάγκη για την κατηγορία των οικιακών συσκευών και τηλεοράσεων.

Ναι στο e-commerce αλλά και στα φυσικά καταστήματα

Τα σημεία που θα αποτελέσουν μελλοντικές προτεραιότητες είναι η ψηφιοποίηση στη λειτουργία της επιχείρησης, η αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη, η επένδυση σε logistics και η ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή η Public διατηρεί μία από τις πιο μεγάλες και σύγχρονες αποθήκες για την εξυπηρέτηση του e-commerce και των παραγγελιών που απορρέουν από το συγκεκριμένο κανάλι πωλήσεων.

Η Public όμως θέλει να δημιουργήσει πολύ μεγάλα καταστήματα, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να βρει από βιβλία και παιχνίδια μέχρι οικιακές συσκευές, συνδυάζοντας την γκάμα προϊόντων με μια σειρά από πρωτοποριακές υπηρεσίες.

Οι προθέσεις είχαν φανεί ήδη από τις αρχές του 2021, όταν ανέπτυξε ένα νέο τότε μοντέλο καταστημάτων, με μία εκτεταμένη γκάμα προϊόντων στον τομέα της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και των οικιακών συσκευών όπου οι δεύτερες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του τζίρου του ομίλου. Τέτοια περίπτωση καταστήματος αποτέλεσε και το concept store Public στο Golden Hall, με το οποίο έγινε η αρχή σε αυτό το νέο μοντέλο σημείων πώλησης της αλυσίδας, προσφέροντας 3.200 τ.μ. συνολικής επιφάνειας πώλησης με διάρθρωση σε τρία διαφορετικά επίπεδα, συνδυάζοντας το φυσικό κατάστημα με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Το μοντέλο αυτό στη διάρκεια του 2021 επεκτάθηκε στην Κύπρο και στο νέο κατάστημα Public Metropolis Mall στη Λάρνακα αλλά και το νέο διευρυμένο κατάστημα της Λεμεσού.

Το 2023 αναμένεται ακόμα καλύτερο για την Public, καθώς τα μεγέθη της εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 30% έναντι της περασμένης χρονιάς. Το Public Group είχε προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσει μια νέα δυναμική στρατηγική, επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ σε νέας γενιάς καταστήματα, διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας και προσθήκη σύγχρονων υπηρεσιών, με τον όμιλο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο digital κομμάτι, πραγματοποιώντας και νέες συνεργασίες όπως με την BookVoice που παράγει audiobooks. Ενώ προχώρησε σε επένδυση 1 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των δυο καταστημάτων σε Λεωφόρου Συγγρού και στο Μαρούσι σε “Νέας Γενιάς”. Η εστίαση στο σήμα “Public” είναι εμφανής -σήμερα περισσότερο από ποτέ- μην αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης για την απόσυρση της Media Markt, που αποτέλεσε πόλο έλξης στην εγχώρια αγορά όταν άνοιξε τις πόρτες της το 2005.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.